Ευρώπη: Η ακροδεξιά δείχνει τα δόντια της και η αριστερά βυθίζεται σε εσωτερικές διαμάχες
Σχεδόν έξι μήνες μας χωρίζουν από τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών και η γενικευμένη οικονομική ασφάλεια δείχνει να απασχολεί έντονα τους πολίτες την ίδια ώρα που οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις αδυνατούν να δώσουν λύσεις.
Τα μηνύματα είναι ανησυχητικά με την τελευταία έρευνα που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν τέσσερις μέρες, να δείχνει πως η ακροδεξιά απλώνει τα πλοκάμια της στην Ευρώπη. Οι προβλέψεις για την αύξηση της υποστήριξης των ακροδεξιών κομμάτων -εν μέσω των πρόσφατων εκλογικών νικών σε πολλές χώρες της ΕΕ- δημιουργούν τεράστιες αμφιβολίες για το μέλλον της Ένωσης και ενεργοποιούν τα αντανακλαστικά υγειών δυνάμεων.
Ο πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Βάλτερ Μπάιερ, σε συνέντευξή του στο Euractiv, αντιλαμβανόμενος τις δυσκολίες που είναι μπροστά, επέκρινε έντονα τον αυξανόμενο κατακερματισμό και τις εσωτερικές διαμάχες των εθνικών αριστερών κομμάτων σε πολλές χώρες, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε τους «Πράσινους» ότι η «ελιτίστικη» προσέγγιση της πράσινης μετάβασης αφήνει πίσω την εργατική τάξη.
Η παρέμβαση αυτή έρχεται με τη δημοσκόπηση να δείχνει πως το ακροδεξιό κόμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «Identity and Democracy» θα γίνει η τέταρτη δύναμη στο ΕΚ με 87 έδρες (+11) ενώ οι αριστερές δυνάμεις «Left» αναμένεται να συγκεντρώσουν 38 έδρες (-7).
EU27, Europe Elects seat projection:
EPP: 175 (+2)
S&D: 141 (+2)
RE: 89 (-3)
ID: 87 (+11)
ECR: 82 (+2)
G/EFA: 52 (+1)
NI: 52 (-1)
LEFT: 38 (-7)
Unaffiliated: 4 (-7)+/- vs. October 2023
More details at: https://t.co/GHekSIBk43 pic.twitter.com/TwuMomrdMI
— Europe Elects (@EuropeElects) November 30, 2023
Διαμάχες, συγκρούσεις και η ανησυχία για την ακροδεξιά
Παρατηρώντας κανείς τις τελευταίες εξελίξεις στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα, είναι εμφανές πως τα αριστερά κόμματα βυθίζονται σε εσωτερικές διαμάχες και συγκρούσεις ακόμα και διάσπαση.
«Είμαι πολύ δυσαρεστημένος με το γεγονός ότι ενώ βιώνουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, τόση ενέργεια επενδύεται σε εσωτερικές αριστερές συζητήσεις και αγώνες. Αυτό δεν αρκεί για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε», δήλωσε ο Μπάιερ στο Euractiv ενώ είναι πρόσφατη η νίκη-σοκ του λαϊκιστή Geert Wilders στις ολλανδικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας πενταετούς θητείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ακροδεξιά κόμματα στην Ιταλία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία πανηγύρισαν εκλογικές νίκες ενώ σημειώνουν άνοδο στις δημοσκοπήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας.
Ενδεικτικό της πολιτικής κατάστασης που επικρατεί είναι πως τα πράγματα πάνε αρκετά καλά για την συν-επικεφαλής της ακροδεξιάς Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Το κόμμα που εκπροσωπεί η Άλις Βάιντελ, δημοσκοπικά, ξεπέρασε τους Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και φιγουράρει στην δεύτερη θέση μεταξύ των έξι κυρίων κομμάτων με ποσοστό που αγγίζει το 20%.
Ο Μπάιερ επιθυμεί η προεδρία του να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Αριστερά έναν «ασφαλή χώρο» για τις εθνικές δυνάμεις εντός και εκτός του κόμματος
Αντιμέτωπος με τον εθνικό κατακερματισμό, ο Μπάιερ επιθυμεί η προεδρία του να καταστήσει την Ευρωπαϊκή Αριστερά έναν «ασφαλή χώρο» για τις εθνικές δυνάμεις εντός και εκτός του κόμματος, ώστε να συνδιαλέγονται και να συνεργάζονται με στόχο τη δημιουργία ενός ευρύτερου μετώπου ενόψει των ευρωεκλογών.
«Θα πρέπει να βρούμε έναν ευέλικτο τρόπο ενσωμάτωσης διαφορετικών τύπων κομμάτων […] προσπαθούμε να δημιουργήσουμε χώρους στους οποίους μπορεί να συμβεί αυτό [η συνεργασία]», είπε στο Euractiv, επιβεβαιώνοντας ότι ο εθνικός κατακερματισμός δεν έχει ακόμη περάσει στο επίπεδο της ΕΕ, ενώ παράλληλα φαίνεται να καλωσόρισε τα νέα αριστερά κόμματα στην Ισπανία, τη Γερμανία και την Ελλάδα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Αριστερά.
Παρά τον κατακερματισμό, ο Μπάιερ υπογράμμισε με αισιοδοξία ότι τα αριστερά κόμματα μπορούν να έχουν καλές επιδόσεις «όποτε η Αριστερά παρουσιάζεται ως μια ενοποιημένη δύναμη με πολιτικούς προσγειωμένους», επισημαίνοντας την Ιρλανδία, όπου το Sinn Féin είναι η πρώτη δύναμη με 28,6%.
Η πολύ «ιδιαίτερη» ελληνική περίπτωση και ο «ελιτισμός» των Πρασίνων
Η περίπτωση της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται «ιδιαίτερη» στην αριστερά της ΕΕ, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος αριστερός ηγέτης που έγινε πρωθυπουργός σε επίπεδο ΕΕ.
Ερωτηθείς εάν η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα δεχόταν ένα νέο ελληνικό αριστερό κόμμα στις τάξεις της, ο επικεφαλής του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς υπήρξε διπλωματικός: «Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα κόμμα. Έτσι, το ερώτημα είναι πολύ υποθετικό. Μπορώ μόνο να πω ότι τα βασικά πρόσωπα του κόμματος που έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι αντιλαμβάνονται τους εαυτούς τους ως μέρος της Αριστεράς στην Ευρώπη […] οπότε πιστεύουμε ότι μπορούμε, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να διατηρήσουμε την ενότητα», είπε.
Αιχμές για τους Πράσινους της Ευρώπης
Με τον οικολογικό μετασχηματισμό να αποτελεί βασικό θέμα της καμπάνιας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ο Μπάιερ δεν δίστασε να αφήσει αιχμές για τους Πράσινους της Ευρώπης.
«Η οικολογία δεν πρέπει να είναι θέμα των πεφωτισμένων ανθρώπων της μεσαίας τάξης- πρέπει να γίνει θέμα των εργατικών τάξεων» είπε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν βλέπει ανταγωνισμό με τους Πράσινους όμως επικρίνει την «ελιτίστικη» προοπτική τους.