«Ευρωπαίοι, χτυπήστε τη Ρωσία στο ψαχνό – Μη φοβάστε τους Ορέσνικ»
Μιλώντας στο περιοδικό Time ο επερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε τη χρήση αμερικανικών πυραύλων από το Κίεβο για επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους. Εάν, μια τέτοια παρέμβαση προ-οικονομεί πιθανότατη αλλαγή ρότας των ΗΠΑ στο ουκρανικό, τότε τι ικανότητες διαθέτουν οι Ευρωπαίοι «Ουκρανομάχοι» για να βοηθήσουν μόνοι τους το Κίεβο;
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στο Time, ο Τραμπ ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος σχετικά με την μειωμένη εμπλοκή που μαγειρεύει έναντι της Ουκρανίας: «Είναι τρελό αυτό που συμβαίνει. Είναι τρελό. Διαφωνώ πολύ έντονα με την αποστολή πυραύλων για πλήγματα εκατοντάδες χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία. Γιατί το κάνουμε αυτό; Απλά κλιμακώνουμε αυτόν τον πόλεμο και τον κάνουμε χειρότερο. Αυτό δεν έπρεπε να επιτραπεί να γίνει», δήλωσε ο Τραμπ.
Έχουν όμως οι Ευρωπαίοι τη δυνατότητα να κρατήσουν όρθια την Ουκρανία έναντι της Ρωσίας, εάν μετά την 20η Ιανουαρίου 2025, που θα ορκιστεί ο Ντόναλντ Τραμπ, κουρευτεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ;
Για να ανακαταλάβουν οι Ουκρανοί τα εδάφη τους θα πρέπει να Ευρωπαίοι να δαπανήσουν το 1% του ΑΕΠ στην Άμυνα!
Εκ πρώτης -και δεύτερης όψεως- φαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν, καθώς η ΕΕ είχε αφεθεί στις ΗΠΑ για να καλύψει το μεγάλο μέρος της αμυνας και της βιομηχανικής της βάσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ωστόσο, για τον ειδικό στρατιωτικής τεχνολογίας της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης RAND, Μάικλ Μπόνερτ, η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει σημαντικά χρήσιμη, αν και «μη παραδοσιακή», στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ακόμη και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα.
Ο αναλυτής μάλιστα, παροτρύνει τους Ευρωπαίους να δώσουν ουσιαστικά λευκή επιταγή στο Κίεβο να πλήξουν τη Ρωσία με τα όπλα τους, παρά το γεγονός ότι αυτό για τη Μόσχα ισοδυναμεί με απευθείας επέμβαση των Δυτικών.
Χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ στον πόλεμο, ο Μπόνερτ υπολόγισε ότι μια ετήσια συνεισφορά περίπου 0,5% στο ΑΕΠ από τα ευρωπαϊκά μέλη του ΝΑΤΟ θα κάλυπτε πλήρως τις ετήσιες ανάγκες της Ουκρανίας σε πυρομαχικά για να κρατήσει αυτά που έχει, δηλαδή μια στρατιωτική σταθερότητα. Ωστόσο, θα χρειαζόταν το διπλάσιο ή περισσότερο για να υποστηρίξει τους Ουκρανούς να ανακτήσουν τα χαμένα εδάφη.
Επειδή μόνο λίγα ευρωπαϊκά κράτη έχουν «ακουμπίσει» αυτό το επίπεδο ενίσχυσης, ο Μπόνερτ λέει ότι η Ουκρανία χρειάζεται αποφασιστικά την αεράμυνα, το πυροβολικό, τα drones και τον γενικό εξοπλισμό. Οι ΗΠΑ προσφέρουν -μέχρι σήμερα- για την αεράμυνα PATRIOT, AIM-7, AIM-9 και AIM-120) και πυραύλους κρούσης μεγάλου βεληνεκούς (ATACMS και GMLRS).
Ευρωπαϊκά SAMP/T να κάνουν τη δουλειά
Για τον αναλυτή της RAND, η Ευρώπη μπορεί να αρχίσει να καλύπτει ορισμένες ανάγκες αεράμυνας. «Πολλές χώρες εκτός του ΝΑΤΟ των ΗΠΑ παράγουν πυραύλους 2,75″/70 mm σε σχετικά μεγάλους αριθμούς. Αυτοί μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε συστήματα αεράμυνας μικρού βεληνεκούς όπως το VAMPIRE για την προστασία κρίσιμης σημασίας υποδομής από ρωσικούς πυραύλους κρουζ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη».
O ειδικός υποστηρίζει ότι η Ουκρανία είχε δείξει τις ικανότητές της στην ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου για την αντιμετώπιση των drones, και η Ευρώπη μπορεί να το υποστηρίξει γρήγορα οικονομικά ή παραγωγή υποεξαρτημάτων για συναρμολόγηση στην Ουκρανία.
«Το εγχώριο αμυντικό σύστημα βαλλιστικών πυραύλων της Ευρώπης είναι το SAMP/T που χρησιμοποιεί πυραύλους Aster. Αν και είναι χαμηλή η παραγωγή τώρα, η ετήσια παραγωγή θα μπορούσε να επιταχυνθεί με περαιτέρω επενδύσεις. Η Ευρώπη παράγει πολλαπλούς τύπους πυραύλων μικρού βεληνεκούς και αντιαεροπορικής άμυνας που βασίζονται σε όπλα, η παραγωγή των οποίων θα μπορούσε παρομοίως να αυξηθεί».
Το να δώσουν οι Ευρωπαίοι ενεργά αποθέματα μπορούσε να καλύψει εν μέρει τις ελλείψεις στην παραγωγή. Αν και η δωρεά υλικού από ενεργά αποθέματα και πολεμικά αποθέματα είναι επικίνδυνη, η αυξημένη εγχώρια παραγωγή σε συνδυασμό με μια πιο αποτελεσματική ουκρανική δύναμη μετριάζει αυτόν τον κίνδυνο, σύμφωνα με τον Μπόνερτ.
Η Ουκρανία χρειάζεται ακόμη απεγνωσμένα πυροβολικό και η δυτική παραγωγή και οι διεθνείς προμήθειες καθυστερούν. «Απαιτούνται περισσότερες επενδύσεις και τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τηρηθούν. Οι δεσμεύσεις προς την Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας και την «Τσεχική πρωτοβουλία» πρέπει να είναι μεγαλύτερες και οι παραδόσεις πιο έγκαιρες» υπογραμμίζει.
Δεδομένης της έλλειψης στην Ευρώπη παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων ισοδύναμου με την HIMAR, η τσεχική πρωτοβουλία θα μπορούσε να επεκταθεί για την προμήθεια ισοδύναμων συστημάτων από παγκόσμιους παραγωγούς λέει.
Γεμίστε την Ουκρανία με drones
Στη συνέχεια τονίζει ότι η Ευρώπη μπορεί γρήγορα να βοηθήσει με drones. «Για να είμαστε ξεκάθαροι, η Ουκρανία χρειάζεται εκατομμύρια τακτικά drones, δεκάδες χιλιάδες drones-και, φυσικά, άδεια να τα χρησιμοποιήσει εναντίον οποιουδήποτε στρατιωτικού στόχου ή διπλής χρήσης, όπως αεροδρόμια, αποθήκες και διυλιστήρια».
Για να παράγει drones γρήγορα και στις απαραίτητες ποσότητες, η καλύτερη επιλογή της Ευρώπης βρίσκεται είτε στην πλήρη κατασκευή ουκρανικών σχεδίων είτε στην παραγωγή κρίσιμων υποεξαρτημάτων όπως κάμερες, ελεγκτές πτήσης, κινητήρες, εκρηκτικά, βελτιωμένα συστήματα στόχευσης και μπαταρίες, λέει.
«Αυτό ανοίγει την παραγωγή σε πολλές μικρές ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που, με την κρατική βοήθεια και χρηματοδότηση, μπορούν να ενσωματωθούν με ταχύτητα στην ουκρανική αμυντική βιομηχανική βάση» σημειώνει.
Τέλος, η Ουκρανία χρειάζεται ακόμη βασικό στρατιωτικό εξοπλισμό. Φορτηγά, τεθωρακισμένα οχήματα, φορητά όπλα, πυρομαχικά, όλμοι, ιατρικά κιτ και θωράκιση, μεταξύ άλλων, είναι σε έλλειψη. Με τη χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία, οι ουκρανικές δυνάμεις χρειάζονται επίσης μάσκες αερίων. Όλα αυτά παράγονται στην Ευρώπη και μπορούν να αυξηθούν. Αυτός ο εξοπλισμός σώζει ζωές και σε έναν πόλεμο φθοράς, οι άνθρωποι είναι ο πιο πολύτιμος πόρος, λέει.
Ο αναλυτής της RAND παραδέχεται ότι όλα αυτά που προτείνει δεν είναι εύκολα. «Οι υποστηρικτές της Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηρίξουν το Κίεβο με μεταφορές εξοπλισμού και οικονομικές επενδύσεις που θα μπορούσαν εύκολα να φτάσουν το 1% ετησίως. Θα απαιτηθούν αυστηροί κανόνες και κανονισμοί για να επιταχυνθεί η παραγωγή. Η Ουκρανία δεν μπορεί να περιμένει».
Αλλάζουν κάτι οι Ορέσνικ;
Για τον ειδικό της RAND, ακόμα και οι βαλλιστικοί πύραυλοι Ορέσνικ (Oreshnik) δεν πρέπει να επηρεάζουν τη βούληση των Ευρωπαίων.
«Αυτό δεν πρόκειται να έχει κανένα σημαντικό αντίκτυπο στη σύγκρουση και δεν θα πρέπει να επηρεάσει για κανέναν λόγο για να συνεχίσουν οι δυτικές χώρες να υποστηρίζουν την Ουκρανία» είπε σε συνέντευξή του. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Πούτιν εκτόξευσε τους Ορέσνικ επειδή αισθάνεται ευάλωτος. «Και αυτό είναι ένα από τα λίγα που του έχουν απομείνει που μπορεί να δείξει ενδιαφέρον στην προσπάθειά του να φανεί ταυτόχρονα δυνατός» λέει με σιγουριά ο ίδιος.
Παρακάμπτοντας τις μηδαμινές δυνατότητες των Ευρωπαίων να αφιερώσουν κομμάτι του ΑΕΠ τους στην Ουκρανία, άραγε θα αποφασίσουν να μπουν στο «φρενοκομείο» κάτι που ουσιαστικά συνιστά ο αναλυτής της RAND, η οποία ειρήσθω εν παρόδω διασυνδέεται με το αμερικανικό Πεντάγωνο;
Με πληροφορίες από Reuters, Telegraph