Στην επίσημη υποβολή του αιτήματος για την πρόωρη μερική αποπληρωμή του δανείου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο Eurogroup προσανατολίζεται η κυβέρνηση.
Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup της 13ης Σεπτεμβρίου, καθώς απαιτείται η έγκριση του συγκεκριμένου οργάνου προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.
Τα δάνεια του ΔΝΤ πάνε… Eurogroup
Άλλωστε όπως ανακοίνωσε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τα αίτημα της Ελλάδας για την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα τεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής.
«Τα χαμηλότερα επιτόκια διευκολύνουν την πολιτική μας και μας επιτρέπουν να δανειζόμαστε πιο χαμηλά», εξήγησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «είναι πρόθεσή μας να αποπληρώσουμε τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και το σχετικό αίτημα θα κατατεθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον αρμόδιο υπουργό.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, «θα γλυτώσουμε περί τα 75 εκατ. ετησίως και μόνο από αυτή την παρέμβαση».
Υπέρ του ελληνικού αιτήματος είχε ταχθεί ανοικτά ο Κλάους Ρέγκλινγκ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ενώ θετική είναι η γνώμη και της Κομισιόν. Ωστόσο, προεκλογικά, η θετική απάντηση από την πλευρά των θεσμών είχε συνδεθεί με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων αλλά και την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων.
Υπενθυμίζεται πως τον Απρίλιο η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ενημερώσει το Ταμείο πως, στο πλαίσιο των διαδικασιών διαχείρισης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, προτίθεται να αποπληρώσει πρόωρα 3,7 δισ. ευρώ, περίπου ή το 40% των υφισταμένων δανείων, κάτι που είχε εκληφθεί ως θετικό από το ΔΝΤ καθώς και από τους Ευρωπαίους πιστωτές.
Ωστόσο, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε ποτέ στη γραπτή ενημέρωση-αίτημα προς τους θεσμούς, δηλαδή το ΔΝΤ, το Eurogroup και τον ESM, η οποία και θα δρομολογούσε επισήμως την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του Ταμείου, καθώς αυτή η διαδικασία προϋποθέτει κατ’ αρχάς την έγκριση των Ευρωπαίων εταίρων της χώρας.
Έτσι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα θέσει και πάλι στο «τραπέζι» τον επόμενο μήνα τη διαδικασία για πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 3 δισ. ευρώ του ΔΝΤ, από το σύνολο των 8,6 δισ. ευρώ περίπου που πρέπει να αποπληρωθούν έως το 2024.
in.gr