Ευρωβαρόμετρο: Κινητικότητα πριν την ευρωκάλπη

Δημοσιεύτηκε στις 23/12/2023 20:16

Ευρωβαρόμετρο: Κινητικότητα πριν την ευρωκάλπη

Οι ψηφοφόροι των χωρών μελών της ΕΕ θα προσέλθουν τον Ιούνιο στις κάλπες για να εκλέξουν περισσότερους από 700 ευρωβουλευτές, τα μέλη δηλαδή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων δείχνει να αυξάνεται αλλά, παράλληλα, αυξάνεται η ανησυχία για αύξηση της υποστήριξης των ακροδεξιών κομμάτων που προκαλούν αμφιβολίες για τη μελλοντική πορεία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Στο τελευταίο Ευρωβαρόμετρο και στο ερώτημα «πόσο θα λέγατε ότι ενδιαφέρεστε ή δεν ενδιαφέρεστε για τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024» το 57% των ευρωπαίων πολιτών απαντούν «ενδιαφέρομαι» ενώ ένα 43% δεν έχει καμία προσμονή για την εκλογική διαδικασία. Στο ίδιο ερώτημα, οι Έλληνες απαντούν σε ποσοστό 58% «ενδιαφέρομαι» και το 42% «δεν ενδιαφέρομαι» με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας να δείχνουν πως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον δείχνουν όσοι ανήκουν στη Δεξιά και βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα 25-39. Ακολουθούν οι πολίτες που δηλώνουν Αριστεροί ενώ στην τρίτη θέση είναι όσοι δηλώνουν Κεντρώοι.

Αν είχαμε εκλογές την επόμενη εβδομάδα

Η έρευνα εξετάζει και την πιθανότητα ψήφου «αν οι επόμενες εκλογές ήταν προγραμματισμένες για την επόμενη εβδομάδα». Το 68% των ευρωπαίων πολιτών απαντούν «πιθανό» (κλίμακα 7-10) να ψήφιζαν με τους Έλληνες να δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη διάθεση συμμετοχής αυξάνοντας το ποσοστό στο 75%. Στην Ελλάδα η ηλικιακή ομάδα που δείχνει μεγαλύτερη διάθεση να πάει στην κάλπη είναι η 25-39 και την μικρότερη διάθεση η 15-24. Συντριπτικό είναι το ποσοστό όσων ψήφισαν στις ευρωεκλογές του 2019 και επιλέγουν να πάνε ξανά και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τον Ιούνιο του 2024.

Γιατί να συμμετάσχουν

Γιατί όμως οι πολίτες της ΕΕ και κατ’ επέκταση οι Έλληνες επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία;

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινωνικοδημογραφική ανάλυση για την επιθυμία συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο οι ψηφοφόροι από την Ελλάδα προσέρχονται στην κάλπη, σε ποσοστό 63% για να «στηρίξουν ένα πολιτικό κόμμα», ποσοστό σημαντικά υψηλότερο από το μ.ο. των ευρωπαϊκών απαντήσεων που βρίσκεται στο 37%. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η κοινωνικοδημογραφική ανάλυση στο παραπάνω ερώτημα σε ότι αφορά τους Έλληνες. Στην πλειοψηφία τους, αυτοί που δηλώνουν πως πάνε στην κάλπη για να στηρίξουν ένα πολιτικό κόμμα ανήκουν στις νεότερες ηλικιακές ομάδες (15-24 και 25-39).

Άρνηση συμμετοχής

Σχετικά με τους λόγους που οι πολίτες δεν ψηφίζουν στις ευρωπαϊκές εκλογές πρώτος και με διαφορά είναι γιατί «πιστεύουν ότι η ψήφος τους δεν θα αλλάξει τίποτα» ενώ ακολουθούν οι απαντήσεις πως «δεν τους ενδιαφέρει η πολιτική γενικά» και «δεν εμπιστεύονται γενικά το πολιτικό σύστημα». Υψηλή θέση στις απαντήσεις των Ελλήνων έχει η απάντηση ότι «δεν τους πείθει κανένα πολιτικό κόμμα ή υποψήφιος».

Στους κύριους λόγους της αποχής κυριαρχούν «πρακτικοί ή προσωπικοί λόγοι» και ακολουθούν «ιδεολογικοί και πολιτικοί λόγοι».

Η ακροδεξιά καραδοκεί

Να σημειώσουμε πως έξι μήνες πριν τις ευρωεκλογές και σύμφωνα με την τελευταία πρόβλεψη της εταιρείας δημοσκοπήσεων Europe Elects, η ακροδεξιά ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που φιλοξενεί κόμματα όπως το Rassemblement National της Γαλλίας και το AfD της Γερμανίας θα μπορούσε να κερδίσει έως και επιπλέον 11 έδρες στην ψηφοφορία του Ιουνίου.

Τι κάνει το ευρωπαϊκό εγχείρημα ακόμη πιο σημαντικό;

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Jaume Duch, δήλωσε πρόσφατα στο Euronews ότι η μελλοντική πορεία της ΕΕ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

«Ο κόσμος είναι πιο περίπλοκος από ό,τι ήταν πριν. Οι επόμενες γενιές έχουν ακόμη περισσότερα προβλήματα από ό,τι είχαν οι προηγούμενες. Αλλά αυτό κάνει τελικά το ευρωπαϊκό εγχείρημα ακόμη πιο σημαντικό», υποστήριξε.  © πηγή και φωτογραφία: in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook