Εργασιακά δικαιώματα στους σεξεργαζόμενους – Η πρωτοβουλία του Βελγίου που μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε στις 13/05/2024 20:34

Εργασιακά δικαιώματα στους σεξεργαζόμενους – Η πρωτοβουλία του Βελγίου που μπορεί να αλλάξει την Ευρώπη

Ο νόμος είναι ο πρώτος στην Ευρώπη και στον κόσμο που παρέχει στους εργαζόμενους του σεξ κοινωνική ασφάλιση, όπως συντάξεις και άδεια μητρότητας, καθώς και επίσημη σύμβαση εργασίας.

Όταν η Emily άκουσε για πρώτη φορά για την απόφαση του Βελγίου να δημιουργήσει το πρώτο εργατικό δίκαιο της Ευρώπης για τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του σεξ, ήταν ενθουσιασμένη που οι συνθήκες εργασίας της θα βελτιώνονταν επιτέλους.

«Με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε περισσότερες επιλογές για ασφαλή μέρη όπου μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας με αυτοκαθορισμένο τρόπο, επειδή, προς το παρόν, αυτό δεν συμβαίνει στην πραγματικότητα», είπε στο Euronews η Emily, η οποία ζει σε μια μεγάλη πόλη του Βελγίου.

Ο νόμος παρέχει επίσης στις εργαζόμενες του σεξ προστασία από κινδύνους που σχετίζονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής προτύπων σχετικά με το ποιος μπορεί να γίνει εργοδότης.

Ανεξάρτητη εργάτρια του σεξ για τρία χρόνια, η Emily βίωσε σε προσωπικό επίπεδο την έλλειψη στήριξης προς τις εργαζόμενες και εργαζόμενους του σεξ κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, όπου πολλοί έχασαν το εισόδημά τους αλλά δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για κρατική στήριξη, καθώς ο τομέας τους δεν είχε υπάρχουν επίσημα.

Αυτή και άλλοι ελπίζουν ότι αυτό θα αλλάξει με την εισαγωγή του πρώτου εργατικού νόμου στην Ευρώπη —και στον κόσμο— για τις εργάτριες του σεξ στο Βέλγιο.

«Θα έχουμε περισσότερες επιλογές για ασφαλή μέρη όπου μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας»

Τι σημαίνει στην πράξη ο νέος νόμος;

Ο νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα με 93 ψήφους υπέρ και 0 ψήφους κατά νωρίτερα αυτό το μήνα, επιτρέπει σε εργοδότες να παρέχουν στους Βέλγους εργάτες του σεξ σύμβαση εργασίας για πρώτη φορά.

Η αλλαγή δίνει στους εργαζόμενους του σεξ πρόσβαση σε διατάξεις κοινωνικής ασφάλισης, όπως συντάξεις, ασφάλιση υγείας και ετήσιες διακοπές.

Παρέχει επίσης στις εργαζόμενες του σεξ προστασία από κινδύνους που σχετίζονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής προτύπων σχετικά με το ποιος μπορεί να γίνει εργοδότης.

Ο Daan Bauwens της Βελγικής Ένωσης για Εργάτες του Σεξ UTSOPI εξήγησε ότι ο νέος νόμος θέτει περιορισμούς σχετικά με το ποιος μπορεί να διανέμει συμβάσεις σε εργάτες του σεξ — περιορίζοντας την πιθανότητα εκμετάλλευσης.

Άτομα που έχουν προηγούμενες καταδίκες όπως εμπορία ανθρώπων δεν θα μπορούν να γίνουν εργοδότες, είπε ο Bauwens στο Euronews, «αυτό είναι πολύ σημαντικό πράγμα γιατί μέχρι τώρα, ήταν πιθανό».

Η περιοχή των «κόκκινων φαναριών» στην Ολλανδία

Οι εργαζόμενοι του σεξ δικαιούνται επίσης περαιτέρω βασικά δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να αρνηθούν έναν πελάτη ή μια σεξουαλική πράξη, καθώς και να διακόψουν έναν πελάτη ανά πάσα στιγμή.

Εάν κάποιο από αυτά τα δικαιώματα επικαλεστεί περισσότερες από 10 φορές σε ένα χρόνο, είτε ο εργαζόμενος είτε ο εργοδότης μπορούν να καλέσουν έναν κυβερνητικό διαμεσολαβητή για να παρέμβει.

Ασφάλεια για τους εργαζόμενους

Η Ευρώπη εδώ και καιρό δεν ήταν σε θέση να συμφωνήσει σε ένα ενιαίο μοντέλο για τη ρύθμιση της σεξουαλικής εργασίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε μια διχαστική έκθεση σχετικά με τον τρόπο ρύθμισης της σεξουαλικής εργασίας, η οποία υπογράμμιζε την ανάγκη μείωσης της ζήτησης για σεξουαλική εργασία και τιμωρίας των πελατών.

Παρά το γεγονός ότι η έκθεση δεν είχε νομοθετικό αντίκτυπο, πολλές ενώσεις εργαζομένων στο σεξ και ΜΚΟ επέκριναν τις συστάσεις της.

«Κατά κάποιο τρόπο, αυτό δεν είναι ένα πανευρωπαϊκό θέμα – όπως μας είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν υποβάλλουμε αίτηση για χρηματοδότηση, εξαρτάται από τα κράτη μέλη», δήλωσε στο Euronews η εκτελεστική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τα Δικαιώματα των Εργαζομένων του Σεξ, Sabrina Sanchez.

Η Έμιλυ συμφώνησε ότι αυτό που πρέπει να έχει σημασία είναι η ασφάλεια και η ευημερία όλων και η πλήρης αποποινικοποίηση σε όλη την Ευρώπη είναι το πιο σημαντικό πρώτο βήμα, ακολουθούμενη από αυστηρούς εργατικούς νόμους, είπε.

«Αν κοιτάξετε την επιστήμη, τότε θα δείτε ότι οι μελέτες δείχνουν ότι η αποποινικοποίηση είναι πολύ πιο αποτελεσματική για την προστασία των εργαζομένων του σεξ και ότι στην πραγματικότητα, αν ποινικοποιήσετε τους πελάτες, τότε καθιστάτε πολύ πιο επικίνδυνη την ενασχόληση με τη σεξουαλική εργασία».

«Ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα κάποια στιγμή θα το συνειδητοποιήσει – και θα ακολουθήσει το παράδειγμα του Βελγίου», κατέληξε η Έμιλι.  IN


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook