Έρευνα : Σε 25 γλώσσες διακινούνται fake news για τον κοροναϊό – 800 άτομα έχουν πεθάνει εξαιτίας τους

Δημοσιεύτηκε στις 14/08/2020 23:54

Έρευνα : Σε 25 γλώσσες διακινούνται fake news για τον κοροναϊό – 800 άτομα έχουν πεθάνει εξαιτίας τους

Φήμες για τον κοροναϊό, στιγματισμός και θεωρίες συνωμοσίας διακινο0ύνται σε 25 διαφορετικές γλώσσες και τουλάχιστον σε 87 χώρες. Αυτού του είδους η εξάπλωση της παραπληροφόρησης έχει οδηγήσει, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, σε πολυάριθμους θανάτους και τραυματισμούς.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στο American Journal of Tropical Medicine and Hygiene τη Δευτέρα, συμπεριλάμβανε την ανάλυση φημών που σχετίζονται με τον φονικό ιό, αλλά και του στίγματος και των θεωριών συνωμοσίας που αναρτήθηκαν στα κοινωνικά δίκτυα και σε ιστοσελίδες, μεταξύ της 31ης Δεκεμβρίου και της 5ης Απριλίου.

Οι ερευνητές – από διάφορα ιδρύματα, στο Μπαγκλαντές, την Αυστραλία, την Ταϋλάνδη και την Ιαπωνία – όρισαν ως «φήμη» οποιαδήποτε μη επιβεβαιωμένη πληροφορία, η οποία εντέλει μπορεί να αποδειχθεί αληθής, κατασκευασμένη ή και πλήρως εσφαλμένη μετά την προσπάθεια για επαλήθευση. Το «στίγμα» σχετίζεται με τις διακρίσεις ή την υποτίμηση ενός ατόμου ή μιας ομάδας και οι «θεωρίες συνωμοσίας» ορίστηκαν οι πεποιθήσεις για ένα άτομο ή για μια ομάδα ή για άτομα που εργάζονται κρυφά για την επίτευξη ενός κακόβουλου σκοπού.

Οι ερευνητές εντόπισαν 2.311 δημοσιεύματα που σχετίζονταν με πιθανή παραπληροφόρηση για τον κοροναϊό, σε 25 γλώσσες 87 χωρών – και από αυτά τα δημοσιεύματα, το 89% ταξινομήθηκαν ως φήμες, το 7,8% αποτελούσαν θεωρίες συνωμοσίας και το 3,5% ήταν στιγματιστικά.

Η μελέτη συμπεριλάμβανε και ορισμένα παραδείγματα: «Τα αυγά είναι μολυσμένα με κοροναϊό» και «Η κατανάλωση χλωρίνης ίσως σκοτώνει τον ιό», ήταν φήμες. Το «όλες οι ασθένειες από την Κίνα έχουν ξεκινήσει» ήταν στιγματιστικό. Ενώ το ότι «Είναι όπλο βιολογικού πολέμου που χρηματοδοτείται από το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς για να αυξηθούν οι πωλήσεις εμβολίων» ήταν θεωρία συνωμοσίας.

Η ανάλυση έδειξε ότι το 24% αυτών των δημοσιευμάτων σχετίζονταν με την ασθένεια, τους θανάτους και τη μετάδοση του κοροναϊού. Το 21% συνδέονταν με τις προσπάθειες ελέγχου της εξάπλωσής του, το 19% με διάφορες «θεραπείες», το 15% με τις αιτίες της ασθένειας και την προέλευση του ιού, το 1% με τη βία και το 20% θεωρήθηκαν μείξεις των παραπάνω.

Τέτοιου είδους παραπληροφόρηση μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους και τραυματισμούς, σημείωσαν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

«Οι φήμες μπορούν να καμουφλαριστούν ως αξιόπιστες στρατηγικές πρόληψης και ελέγχου της λοίμωξης και να έχουν δυνητικά σφοδρές επιπτώσεις αν τεθούν σε προτεραιότητα σε σχέση με τις κατευθυντήριες γραμμές που στηρίζοντα σε επιστημονικά δεδομένα. Για παράδειγμα, ένας δημοφιλής μύθος ότι η κατανάλωση αλκοόλ υψηλής συγκέντρωσης μπορεί να απολυμάνει το σώμα και να σκοτώσει τον ιό κυκλοφορούσε σε διάφορες περιοχές του πλανήτη», γράφουν οι ερευνητές.

«Ακολουθώντας αυτές τις συμβουλές, περίπου 800 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ 5.876 έχουν νοσηλευτεί και 60 έχουν χάσει πλήρως την όρασή τους αφού κατανάλωσαν μεθανόλη ως θεραπεία για τον κοροναϊό».

Η έρευνα είχε ορισμένους περιορισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ότι τα στοιχεία συλλέχθηκαν από πλατφόρμες που είναι ανοιχτές σε όλους – πράγμα που σημαίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν πολύ περισσότερες σχετικές δημοσιεύσεις.

Πηγή: www.cnn.com

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook