Επιθέσεις σε τάνκερ – Επιφυλάξεις από ΕΕ για την απόδοση ευθυνών
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίστηκαν πολύ επιφυλακτικές στην απόδοση ευθυνών για τις επιθέσεις εναντίον δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν την περασμένη εβδομάδα και απέφυγαν να ταυτιστούν με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο που κατηγορούν ευθέως το Ιράν
«Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να ληφθεί με τη μεγαλύτερη προσοχή. Γνωρίζω τις εκτιμήσεις των αμερικανικών και βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών όμως εμείς δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες», εξήγησε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μάας κατά την άφιξή του για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.
«Είναι ουσιαστικής σημασίας να έχουμε όλες τις αποδείξεις» προτού να εξαχθούν συμπεράσματα, τόνισε από την πλευρά του ο Φινλανδός υπουργός Πέκα Χααβίστο.
Οι υπουργοί της Γαλλίας, της Βρετανίας και του Βελγίου δεν συμμετέχουν σε αυτήν τη σύνοδο.
Πολλοί άλλοι υπουργοί υιοθέτησαν την άποψη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας.
«Το βασικό καθήκον των υπουργών Εξωτερικών είναι να αποφύγουμε τον πόλεμο», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, προειδοποιώντας να μην επαναληφθούν τα διπλωματικά ολισθήματα που οδήγησαν στην εισβολή του Ιράκ το 2003. «Είμαι πεπεισμένος, όπως ήμουν και πριν από 16 χρόνια, ότι δεν πρέπει να διαπράξουμε το λάθος να νομίζουμε ότι μπορούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα στη Μέση Ανατολή με τα όπλα», πρόσθεσε.
«Ο κίνδυνος είναι ότι εδώ, παίζουμε με τη φωτιά και, σε τελική ανάλυση, δεν θα υπάρχουν παρά μόνο χαμένοι», προειδοποίησε εξάλλου ο Αυστριακός υπουργός Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.
Την περασμένη εβδομάδα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι απηύθυνε έκκληση να αποφευχθούν οι «προκλήσεις» στην περιοχή. Η αναπληρώτριά της, η Γερμανίδα Χέλγκα Σμιτ, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ιράν όπου είχε συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία και συνέλεξε πληροφορίες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ