Επέτειος D-DAY: Βρετανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στη Νορμανδία και οι Γάλλοι τους ζήτησαν διαβατήριο
Ένα ασυνήθιστο περιστατικό συνέβη το πρωί κατά τους εορτασμούς της 80ης επετείου από την απόβαση στη Νορμανδία, γνωστή στο ευρύ κοινό ως D- Day.
Βρετανοί αλεξιπτωτιστές, που συμμετείχαν στο τελετουργικό, «βούτηξαν» από το μεταγωγικό αεροσκάφος και προσγειώθηκαν με ασφάλεια. Όμως, στο σημείο τους περίμεναν οι Γάλλοι τελωνειακοί υπάλληλοι για να τους ζητήσουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα εισόδου στη χώρα.
Στους εορτασμούς συμμετείχαν πάνω από 300 αλεξιπτωτιστές διαφορετικών εθνικοτήτων
Όπως λέει η Daily mail, οι Βρετανοί προχωρούσαν προς το σημείο όπου βρίσκονταν οι Γαλλικές Αρχές, κουβαλώντας τα βαριά σακίδιά τους και κρατώντας στο χέρι το διαβατήριό τους. Αν μη τι άλλο, αυτή η «υποδοχή» διαφέρει αρκετά από αυτή που έλαβαν οι πρόγονοί τους, που έπεσαν στη βόρεια Γαλλία πριν τη μαζική αποβίβαση στρατευμάτων δια θαλάσσης, την 6η Ιουνίου 1944.
Συνολικά, στο τελετουργικό συμμετείχαν περίπου 320 Βρετανοί, Βέλγοι και Αμερικάνοι στρατιώτες, που έπεσαν με το αλεξίπτωτο, αναβιώνοντας τα ιστορικά γεγονότα.
Η αρχή του τέλους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Συνολικά, 156.000 στρατιώτες και 20.000 οχήματα αποβιβάστηκαν στη Νορμανδία την πρώτη ημέρα της επιχείρησης, χάρη στη συνδρομή 4.300 πλοίων –υπό το βρετανό ναύαρχο Μπέρτραμ Ράμσεϊ– και 11.000 αεροσκαφών – υπό το βρετανό πτέραρχο Τράφορντ Λέι-Μάλορι. Κύριος στόχος τους ήταν η δημιουργία και η σταθεροποίηση ενός προγεφυρώματος, ώστε να αποβιβαστούν και άλλες Συμμαχικές δυνάμεις τις επόμενες ημέρες.
156.000 στρατιώτες κατάφεραν να αποβιβαστούν στις Γαλλικές ακτές παρά την κακοκαιρία
Αν και οι Σύμμαχοι είχαν υπεροχή σε αέρα και θάλασσα, οι δυσκολίες ήταν μεγάλες. Τα αεροσκάφη που μετέφεραν τους αλεξιπτωτιστές πέταγαν πολύ ψηλά και πολύ γρήγορα για να αποφύγουν τα αντιαεροπορικά πυρά και πολλοί άνδρες έπεσαν έως και 30 χιλιόμετρα μακριά από τα καθορισμένα σημεία πτώσης, ακόμη και εν τω μέσω γερμανικών στρατευμάτων.
H κακοκαιρία, που πρόσφερε στους Συμμάχους τον αρχικό αιφνιδιασμό, δυσχέρανε σημαντικά την έκβαση της απόβασης
Η Μάχη της Νορμανδίας
Μετά την επιτυχία της απόβασης ξεκίνησε ένα άλλο, δυσκολότερο κεφάλαιο για τους Συμμάχους: η Μάχη της Νορμανδίας, η οποία υπολογιζόταν να διαρκέσει τρεις εβδομάδες, αλλά τελικά κράτησε σχεδόν τρεις μήνες, κυρίως επειδή οι Γερμανοί δεν υποχώρησαν, όπως υπολόγιζαν οι Σύμμαχοι, αλλά πολέμησαν –με διαταγή του Χίτλερ– μέχρι τελευταίας πνοής, μετρώντας πάνω από 400.000 νεκρούς και τραυματίες.
Το να προχωρήσουν προς την ενδοχώρα οι σύμμαχοι, αποδείχθηκε μια πολύ δύσκολη υπόθεση
Και οι Συμμαχικές δυνάμεις, όμως, είχαν πάνω από 200.000 απώλειες, εκ των οποίων 37.000 νεκροί. Μόλις στις 9 Ιουλίου οι Σύμμαχοι κατάφεραν να κατακτήσουν την Καέν, την οποία έπρεπε –σύμφωνα με το σχέδιο– να κατακτήσουν την πρώτη κιόλας ημέρα της απόβασης. Στις επόμενες τρεις εβδομάδες το μέτωπο μετακινήθηκε μόλις τρία χιλιόμετρα προς νότον.
Μια αποτυχημένη αντίδραση
Στις 7 Αυγούστου οι Γερμανοί έκαναν μια τελευταία αιφνιδιαστική –αλλά αποτυχημένη– επίθεση στο Αβράνς και στις 16 Αυγούστου ο Χίτλερ διέταξε γενική υποχώρηση.
Ενάμισι μήνα μετά ο Χίτλερ διατάζει υποχώρηση και στις 25 Αυγούστου το Παρίσι απελευθερώνεται
Στις 20 Αυγούστου ένα από τα «μεγαλύτερα αιματοκυλίσματα του πολέμου», σύμφωνα με τον Αϊζενχάουερ, εξελίχθηκε στο θύλακα της Φαλέζ, όταν 150.000 γερμανοί στρατιώτες περικυκλώθηκαν από Συμμαχικά στρατεύματα: 50.000 σκοτώθηκαν, τραυματίστηκαν ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι. H Μάχη της Νορμανδίας είχε τελειώσει.
Τα αποτελέσματα της απόβασης
Στις 15 Αυγούστου 1944 οι Συμμαχικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν με ευκολία στη νότια Γαλλία και στις 25 Αυγούστου το Παρίσι απελευθερώθηκε.
Ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκωλ εισήλθε στην πρωτεύουσα της αληθινά πια ελεύθερης Γαλλίας.
Σχεδόν 20.000 κάτοικοι της Νορμανδίας βρήκαν τραγικό θάνατο κατά την περίοδο της απόβασης και της Μάχης, κυρίως από Συμμαχικούς βομβαρδισμούς. Ολόκληρες πόλεις και χωριά μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε στάχτη και συντρίμμια.
H απόβαση στη Νορμανδία, όμως, ήταν αναγκαία και καθοριστική για την εξέλιξη των πολεμικών επιχειρήσεων. Με την προέλαση των Αμερικανών και των Βρετανών από τη Δύση και των Σοβιετικών από την Ανατολή σήμανε η έναρξη του τελευταίου κεφαλαίου του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.