Ένταση στις σχέσεις Ινδίας – Πακιστάν μετά την ανάκληση της αυτονομίας του ινδικού Κασμίρ

Δημοσιεύτηκε στις 08/08/2019 15:52

Ένταση στις σχέσεις Ινδίας – Πακιστάν μετά την ανάκληση της αυτονομίας του ινδικού Κασμίρ

Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν μετά την ανάκληση της αυτονομίας του ινδικού Κασμίρ. Το Νέο Δελχί διεμήνυσε σήμερα ότι το μέτρο αυτό αποτελεί εσωτερική υπόθεση της Ινδίας, ενώ το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε την απέλαση του Ινδού πρεσβευτή.

«Τα πρόσφατα γεγονότα που συνδέονται με το άρθρο 370 (του Συντάγματος που ανακλήθηκε) αποτελούν απολύτως εσωτερική υπόθεση της Ινδίας» ανακοίνωσε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών, καταγγέλλοντας «μονομερείς ενέργειες» από το Πακιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε χθες το βράδυ την απέλαση του πρεσβευτή της Ινδίας στο Πακιστάν και την ανάκληση του δικού του εκπροσώπου στο Νέο Δελχί.

Η πακιστανική κυβέρνηση ανέστειλε επίσης το διμερές εμπόριο, σε μια συμβολική κίνηση, καθώς οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών, που έχουν ήδη εμπλακεί σε τρεις πολέμους, οι δύο από τους οποίους για το θέμα του Κασμίρ, παρέμεναν περιορισμένες.

Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι θα αναστείλει τη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Πακιστάν με την Ινδία.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε το Samjhauta Express» δήλωσε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες, αναφερόμενος στο τρένο που συνδέει το Νέο Δελχί με τη Λαχόρη.

«Όσο είμαι υπουργός Σιδηροδρόμων, δεν μπορεί να λειτουργεί το Samjhauta Express» σημείωσε ο Σέιχ Ρασίντ.

Το Πακιστάν ανακοίνωσε επίσης σήμερα ότι θα απαγορεύσει και την προβολή ινδικών ταινιών στους κινηματογράφους της χώρας.

«Η πρόθεση που υπάρχει πίσω από αυτά τα μέτρα είναι σαφώς να παρουσιαστεί στον κόσμο μια ανησυχητική εικόνα για τις διμερείς μας σχέσεις» ανακοίνωσε η ινδική κυβέρνηση και κάλεσε το Ισλαμαμπάντ να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις.

«Η κυβέρνηση της Ινδίας λυπάται για τα βήματα που ανακοίνωσε το Πακιστάν χθες και καλεί τη χώρα να αναθεωρήσει, ώστε να διατηρηθούν οι φυσιολογικοί διπλωματικοί δίαυλοι επικοινωνίας» μεταξύ των δύο χωρών, επισημαίνει το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών σε σημερινή του ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Σαχ Μεχμούντ Κουρέσι, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του «δεν εξετάζει μια στρατιωτική επιλογή» όσον αφορά τη διένεξη για το Κασμίρ.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι το Πακιστάν «επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να απαντήσει» σε οποιαδήποτε ινδική επίθεση.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν παράλληλα ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει τον απευθείας διάλογο ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ και ζήτησε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, καθώς κλιμακώνεται η ένταση.

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι, θα απευθυνθεί εξάλλου αργότερα σήμερα στο έθνος για να αιτιολογήσει την απόφαση της κυβέρνησής του να ανακαλέσει τη συνταγματική αυτονομία του ινδικού Κασμίρ, λαμβάνοντας μια απόφαση που αναμένεται να αναζωπυρώσει την ένταση στην περιοχή αυτήν, την οποία διεκδικεί το Πακιστάν και στην οποία μαίνεται αυτονομιστική εξέγερση.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι του ινδικού Κασμίρ βρίσκονταν σήμερα για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα υπό περιορισμό, παραμένοντας εντελώς αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Όλα τα μέσα επικοινωνίας έχουν διακοπεί από την Κυριακή το βράδυ, ενώ απαγορεύονται οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις.

Στους έρημους δρόμους της πόλης έχουν αναπτυχθεί ισχυρές δυνάμεις στρατιωτικών και παραστρατιωτικών.

Παράλληλα, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και τεθεί υπό κράτηση τις τελευταίες μέρες από τις ινδικές Αρχές, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο διοργάνωσης διαμαρτυριών για την αφαίρεση του ειδικού καθεστώτος που είχε το ινδικό Κασμίρ.

Μεταξύ των συνολικά 560 ανθρώπων που συνελήφθησαν, σε μερικές περιπτώσεις ακόμη και μέσα στη νύχτα, και κρατούνται βρίσκονται καθηγητές πανεπιστημίου, επιχειρηματίες, ακτιβιστές και πολιτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το πρακτορείο Press Trust of India και την εφημερίδα The Indian Express.

«Ξέρουμε ότι το Κασμίρ βράζει και θα εκραγεί βίαια, αλλά δεν ξέρουμε πότε. Δεν ξέρω πώς μπορεί να αρθεί ο περιορισμός χωρίς να υπάρξουν βίαιες διαδηλώσεις» δήλωσε αυτήν την εβδομάδα στο AFP ένας υπεύθυνος της ασφάλειας στην κοιλάδα της Σριναγκάρ στο ινδικό Κασμίρ.

Η ινδική υπηρεσία αεροπορικής ασφάλειας ζήτησε από τις Αρχές των αεροδρομίων σε όλη τη χώρα να ενισχύσουν τις δυνάμεις ασφαλείας τους λόγω των γεγονότων που συνδέονται με το Κασμίρ, σημειώνοντας ότι «η πολιτική αεροπορία αποτελεί έναν εύκολο στόχο για τρομοκρατικές επιθέσεις».

«Ανησυχώ για την ασφάλεια των παιδιών και των γυναικών του Κασμίρ, που είναι οι πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού στη βία και αυτές που είναι το πιθανότερο να υποφέρουν από μια σύγκρουση» γράφει σε μήνυμά της στο Twitter η τιμηθείσα με Νόμπελ Ειρήνης Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή που επέζησε επίθεσης των Ταλιμπάν.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook