Ένα από τα μεγάλα fake news του 2023 ότι η Χαμάς είναι αντισημιτική;
«Το παγκόσμιο εύρος και η κλίμακα της αντισημιτικής επιρροής της Χαμάς ξεπερνά δραματικά ακόμη και τους Ναζί από τους οποίους αντλεί μεγάλο μέρος της δικής της έμπνευσης» ανέφερε με μεγάλη σιγουριά στη The Jerusalem Post ο Βρετανός απόστρατος συνταγματάρχης Ρίτσαρντ Κεμπ, πρώην διοικητής των βρετανικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.
Παρόμοιες απόψεις εξέφρασε και ο συμπατριώτης του και μέχρι πρόσφατα υπουργός Άμυνας του Ην. Βασιλείου Μπεν Γουάλας The Telegraph, τονίζοντας ότι η Χαμάς είναι μια «αντισημιτική» και «αντιδημοκρατική» οργάνωση.
Ο Μπρους Χόφμαν, καθηγητής στο γνωστό αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν το κάνει πιο έξυπνα, συγκρίνοντας το «Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ με τις καταγεγραμμένες βίαιες θέσεις της Χαμάς. «Πόσοι Ισραηλινοί, ή Εβραίοι, ή οποιοσδήποτε άλλος για αυτό το θέμα, έχουν διαβάσει το Σύμφωνο της Χαμάς του 1988 ή τον αναθεωρημένο χάρτη που εκδόθηκε το 2017» αναρωτιέται στο The Atlantic.
«Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2023, πολλοί στην Παλαιστίνη, το Ισραήλ και αλλού μπορεί παρομοίως να είχαν απορρίψει την οξύτητα των στόχων και φιλοδοξιών της Χαμάς, τους πραγματικούς της στόχους και το ανεκπλήρωτο ακόμη γενικό σχέδιο της, όπως αναφέρεται στα έγγραφα του 1988 και του 2017». Συνεπώς, για τον ίδιο, λίγοι μπορούν τώρα να δηλώνουν ανίδεοι, καθώς η Χαμάς υλοποίησε αυτά που έλεγε, όπως ακριβώς και ο Χίτλερ τη δεκαετία του 1930.
Είναι όμως πράγματι η Χαμάς αντισημιτική;
Είναι αληθές ότι στο επίσημο έγγραφο της Χαμάς, του 1988 -ολόκληρο στον ιστότοπο του Πανεπιστήμιου Γιέηλ– δηλώνεται η έντονη πολεμική της οργάνωσης κατά του Ισραήλ και των Εβραίων, απορρίπτοντας τις ειρηνικές συνομιλίες. Στο άρθρο 7 μεταξύ άλλων δηλώνεται ότι «η Ημέρα της Κρίσεως δεν θα έρθει μέχρι οι Μουσουλμάνοι να πολεμήσουν τους Εβραίους (σκοτώνοντας τους Εβραίους), όταν ο Εβραίος θα κρυφτεί πίσω από πέτρες και δέντρα».
Τα «κρυμμένα» άρθρα του Χάρτης Χαμάς
Προσπερνώντας ότι οι Ισραηλινοί έπειτα από 2,5 μήνες έχουν σκοτώσει 17 Παλαιστινίους –ως επί τω πλείστον άμαχους- για κάθε μία ισραηλινή απώλεια της 7ης Οκτωβρίου, θα ήταν ωφέλιμο να δούμε τι αναφέρει η ίδια η Χαμάς στον αναθεωρημένο Χάρτη της του 2017, ο οποίος είναι ασύγκριτα πιο ήπιος από εκείνον του 1988.
Ειδικότερα, στο άρθρο 16 αναφέρει ρητά ότι οι διαφορές της είναι με το Σιωνιστικό σχέδιο και όχι με τους Εβραίους λόγω της θρησκείας τους. «Η Χαμάς δεν διεξάγει αγώνα κατά των Εβραίων επειδή είναι Εβραίοι, αλλά διεξάγει αγώνα ενάντια στους Σιωνιστές που κατέχουν την Παλαιστίνη. Ωστόσο, είναι οι Σιωνιστές που ταυτίζουν συνεχώς τον Ιουδαϊσμό και τους Εβραίους με το δικό τους αποικιακό σχέδιο και την παράνομη οντότητα τους».
Αμέσως μετά, στο άρθρο 17 το «καταστατικό» της Χαμάς διευκρινίζει ότι η Χαμάς απορρίπτει τη δίωξη οποιουδήποτε ανθρώπου ή την υπονόμευση των δικαιωμάτων του/της για εθνικιστικούς, θρησκευτικούς ή σεχταριστικούς λόγους.
«Η Χαμάς είναι της άποψης ότι το εβραϊκό πρόβλημα, ο αντισημιτισμός και οι διώξεις των Εβραίων είναι φαινόμενα που συνδέονται θεμελιωδώς με την ευρωπαϊκή ιστορία και όχι με την ιστορία των Αράβων και των Μουσουλμάνων ή με την κληρονομιά τους. Το σιωνιστικό κίνημα, το οποίο μπόρεσε με τη βοήθεια των δυτικών δυνάμεων να καταλάβει την Παλαιστίνη, είναι η πιο επικίνδυνη μορφή κατοχής οικισμών που έχει ήδη εξαφανιστεί από μεγάλο μέρος του κόσμου και πρέπει να εξαφανιστεί από την Παλαιστίνη».
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: οι δολοφονίες Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς ήταν λάθος, κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αλλά δεν αφορούσαν τον αντισημιτισμό»
Το εξαιρετικά βίαιο χτύπημα της Χαμάς, με θύματα ακόμα και άμαχες και άμαχους Εβραίους είναι αναμφίλεκτο. Αλλά, η ισραηλινή προπαγάνδα θέλησε να ταυτίσει με τον ευρύτερο αντισημιτισμό που υποτίθεται έχει ξαφνικά μαγέψει όσους ασκούν κριτική στις βίαιες μεθόδους του Ισραήλ που θυμίζουν ναζιστική κτηνωδία.
Η βραβευμένη Αμερικανο-εβραία συγγραφέας Άννα Μπάλτζερ, της οποίας οι πρόγονοι εξοντώθκαν από τους Γερμανούς ναζί, ξεκαθαρίζει τη σύγχυση που θέλουν επίτηδες να δημιουργήσουν οι Ισραηλινοί υπογραμμίζοντας ότι η επίθεση της Χαμάς δεν συνέβη επειδή μισεί τους Εβραίους.
«Επιτρέψτε μου να είμαι σαφής: οι δολοφονίες Ισραηλινών αμάχων από τη Χαμάς ήταν λάθος, κατά σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αλλά δεν αφορούσαν τον αντισημιτισμό».
«Το βασικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε» λέει η Μπάλτζερ «είναι ότι, στο Ισραήλ/Παλαιστίνη, σε αντίθεση με οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, οι Εβραίοι -ειδικά οι λευκοί Εβραίοι Ασκενάζι- είναι αυτοί που βρίσκονται στην εξουσία. Οι Εβραίοι Ισραηλινοί είναι οι κατακτητές και οι Παλαιστίνιοι είναι οι κατακτημένοι. Όταν πέρασα οκτώ μήνες στη Δυτική Όχθη τεκμηριώνοντας τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είδα τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ ελέγχει κάθε πτυχή της παλαιστινιακής ζωής, διαχωρίζοντας τους Παλαιστίνιους από τα σχολεία και τα νοσοκομεία τους, πυρπολώντας τους ελαιώνες τους, κατεδαφίζοντας τα σπίτια τους, φυλακίζοντας χωρίς δίκη, κάνοντας διακρίσεις σε βάρος των Παλαιστινίων πολιτών του Ισραήλ και επιφέροντας τον αργό, μερικές φορές γρήγορο, θάνατο των Παλαιστινίων στη Γάζα αποκόπτοντάς τους από τον έξω κόσμο, θέτοντάς τους σε μια συλλογική «δίαιτα» και βομβαρδίζοντας περιοδικά τις αστικές υποδομές, τα σπίτια και τις οικογένειες».
Διαβάζοντας μάλιστα ο διάσημος Αμερικανός διανοούμενος Νόαμ Τσόμσκι, την έρευνα της Μπάλτζερ έχει δηλώσει πως «ακόμη και εκείνοι που είναι εξοικειωμένοι με τη ζοφερή πραγματικότητα των κατεχόμενων εδαφών[Παλαιστίνη] θα παρασυρθούν γρήγορα σε έναν κόσμο που μόλις και μετά βίας είχαν φανταστεί από αυτές τις ζωντανές, τρομερά ειλικρινείς, έντονα οξείες απεικονίσεις».
Είναι πράγματι αδιάλλακτη η Χαμάς;
Ακόμα και ειδικοί που τονίζουν υποτίθεται τον αντισημιτισμό της Χαμάς, όπως ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ Μέιρ Λίτβακ, παραδέχονται ότι υπάρχουν μέλη της Χαμάς στη Δυτική Όχθη που εκφράζουν τη δυνατότητα μελλοντικής συνύπαρξης με το Ισραήλ και την ανάγκη επανεξέτασης ορισμένων ιδεολογικών αρχών της Χαμάς. Ο ίδιος Λίβτακ μάλιστα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αλλαγών στην ιδεολογία και τις συμπεριφορές της Χαμάς.
Υπενθυμίζεται ότι και ο διακεκριμένος Αμερικανός καθηγητής Τζον Μιρσχάιμερ, έχει υποστηρίξει ότι μπορεί η Χαμάς να γίνει πιο διαλλακτική, εφόσον όμως γίνουν και οι Ισραηλινοί.νΣημειώνεται ότι και η Φατάχ –η οργάνωση του Γιάσερ Αραφάτ- που σήμερα εκπροσωπείται στον ΟΗΕ και με την οποία το Ισραήλ διατηρεί επίσημες διπλωματικές επαφές, κάποτε επιζητούσε την καταστροφή του Ισραήλ. Ωστόσο, στην πορεία αναπροσαρμόστηκε.
Για του λόγου το αληθές, μια προσεκτική ανάγνωση της χάρτας του 1988, δείχνει ότι η Χαμάς δεν απορρίπτει την ιδέα του Ισραηλινού κράτους. Αποδέχεται «την ίδρυση ενός πλήρως κυρίαρχου και ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ στα όρια της 4ης Ιουνίου 1967, με την επιστροφή των προσφύγων και των εκτοπισμένων στα σπίτια τους από τα οποία εκδιώχθηκαν, για να αποτελέσει φόρμουλα εθνικής συναίνεσης». Εφόσον η Χαμάς αποδέχεται τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, δηλαδή πριν οι Ισραηλινοί καταλάβουν παράνομα τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας στον Πόλεμο των Έξι Ημερών, συνεπώς αποδέχεται την ύπαρξη του Ισραήλ εντός των συνόρων που είχε εκείνη την εποχή.