Εκτιμήσεις για νέα προσφυγική κρίση – Το κακό σενάριο και η Ακροδεξιά που παραμονεύει

Δημοσιεύτηκε στις 06/10/2024 14:55

Εκτιμήσεις για νέα προσφυγική κρίση – Το κακό σενάριο και η Ακροδεξιά που παραμονεύει

Καθώς η προσοχή του κόσμου εστιάζει στο εάν η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα κλιμακωθεί σε περιφερειακή κρίση, πολλοί άνθρωποι από τον Λίβανο στη Συρία παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι εκτιμά ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί λόγω της ισραηλινής σύγκρουσης με τη Χεζμπολάχ, ενώ βίντεο στο Διαδίκτυο δείχνουν μεγάλο αριθμό προσφύγων οι οποίοι φτάνουν στα σύνορα με τη Συρία. Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που η Ακροδεξιά ισχυροποιείται ολοένα και περισσότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Παρασκευή (4/10), ένας βασικός δρόμος μεταξύ των συνόρων Λιβάνου-Συρίας επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Παρά τον κρατήρα και τα συντρίμμια, οι εκτοπισμένοι κάτοικοι του Λιβάνου συνέχισαν προς τη Συρία με τα υπάρχοντά τους.

Σοκάρουν οι φωτογραφίες με ανθρώπους φορτωμένους με τα υπάρχοντά τους, να περπατούν για να καταφέρουν να φτάσουν στην Συρία, όπου είναι πιο ασφαλής περιοχή.

Η διαδρομή των προσφύγων

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε την Παρασκευή (4/10) νέες εντολές εκκένωσης για τους ανθρώπους στο νότιο Λίβανο να κινηθούν βόρεια του ποταμού Αουάλι, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) λένε ότι όποιος βρίσκεται κοντά σε «εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μάχης της Χεζμπολάχ θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο», προσθέτοντας ότι το ταξίδι προς τα νότια μπορεί να θέσει τους πολίτες σε περαιτέρω κίνδυνο.

Η υφιστάμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή μοιάζει πολύ με εκείνη που είδαμε το 2015, όταν μαζικές προσφυγικές ροές έφτασαν στην Ευρώπη επειδή οι άνθρωποι εκτοπίστηκαν λόγω του συριακού εμφυλίου πολέμου. Πρόσφατες εκτιμήσεις δείχνουν ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη εκείνη τη χρονιά, αριθμός παρόμοιος με αυτόν που έδωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Τότε, οι Ευρωπαίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με χαοτικές σκηνές μαζικών πνιγμών στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία.

Ουκρανία

Από τη μία, στην Ευρώπη ισχυρίζονται ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν μια νέα προσφυγική κρίση. Από την άλλη, δεν διακρίνεται η πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο. Βέβαια, ταυτόχρονα «τρέχει» και το Ουκρανικό: Η ήπειρος ήδη υποφέρει από αποβιομηχάνιση λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας που προκλήθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκαθαρίζουν ότι, μετά από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ήπειρος θα πρέπει να προβεί σε σκληρές περικοπές στον προϋπολογισμό της προκειμένου να είναι ισχυρή στο πεδίο του δανεισμού.

Η Ευρώπη εξακολουθεί να προσπαθεί να απορροφήσει τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους εξαιτίας του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από έξι εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη. Μόνο στη Γερμανία υπάρχουν πάνω από 1,2 εκατομμύριο Ουκρανοί πρόσφυγες.

Ουκρανοί πολίτες παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς

Την Πέμπτη (3/10), μιλώντας στο in.gr για τον κίνδυνο τρομοκρατικού χτυπήματος στην Ελλάδα, ο υπουργός Εξωτερικών. Γιώργος Γεραπετρίτης, επεσήμανε τα ακόλουθα για το ενδεχόμενο έλευσης νέου κύματος ετούτων άσυλο.

«Έχουμε καταφέρει, επειδή ήμασταν συνεπείς εξαρχής, παρά το γεγονός ότι κατά περιόδους μπορεί να γκρινιάζουν λίγο και οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί και οι Άραβες -δηλαδή όλοι έχουν μια μετρημένη στάση απέναντί μας- όλοι να εκτιμούν τη συνέπειά μας και άρα αυτήν τη στιγμή να μην είμαστε χώρα, ούτε καν στοιχειωδώς, κινδύνου για τα μεγάλα: δηλαδή για τρομοκρατική επίθεση και μεταναστευτικές ροές».

Όλα δείχνουν πως εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για ένα νέο προσφυγικό κύμα, τότε πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρεθούν ξανά σε ένα θλιβερό μεταίχμιο

Ταυτόχρονα, η Ακροδεξιά επελαύνει στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κεντρικούς πυλώνες της, όπως η Γερμανία, να λαμβάνουν σκληρά μέτρα για το Μεταναστευτικό και να στρέφουν την αντιμετώπιση του ζητήματος σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Τελευταία εξέλιξη που δείχνει την εν λόγω επέλαση, είναι τα αποτελέσματα των εκλογών που διεξήχθησαν στην Αυστρία. Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στα υπόλοιπα μεγάλα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ρητορική μίσους που χρησιμοποιούν οι ακροδεξιές δυνάμεις, πλέον περιστρέφεται σχεδόν εξολοκλήρου γύρω από το Μεταναστευτικό. Οι εκλογικές νίκες που σημειώνουν, καταδεικνύουν πως η εργαλειοποίηση του ζητήματος τους αποφέρει κέρδος.

Η Ακροδεξιά στη Γερμανία

Στη Γερμανία, μέσω στοχευμένων και καλά οργανωμένων εκστρατειών, το AfD προσέγγισε ιδιαιτέρως τη νεολαία στην προεκλογική περίοδο πριν από τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών σε Σαξονία και Θουριγγία στις αρχές Σεπτεμβρίου και στο Βρανδεμβούργο την περασμένη Κυριακή.

Ως πολιτικό κόμμα, το AfD ξεκίνησε ως δεξιό ευρωσκεπτικιστικό, με ισχυρές δόσεις λαϊκισμού, και σταδιακά εμφάνισε μια συνολικότερη αντιδραστική ατζέντα στα κοινωνικά ζητήματα (ισλαμοφοβία, απαγόρευση διαζυγίων, άποψη πως οι γυναίκες πρέπει να κάνουν τουλάχιστον τρία παιδιά η καθεμία, επιθέσεις στο φεμινισμό και στους «μη ετεροφυλόφιλους»), ενώ με την εμφάνιση του Προσφυγικού υιοθέτησε τις πιο ακραία ρατσιστικές απόψεις («να τους πυροβολάμε στα σύνορα προκειμένου να σταματήσουν να τα περνάνε»).

Η ισλαμοφοβία στη Γαλλία

Στη Γαλλία, ο επικεφαλής του δεξιού κόμματος «Εθνικός Συναγερμός», Ζορντάν Μπαρντελά, αποκάλυψε τις μελλοντικές πολιτικές του, που αποσκοπούν σε μια αυστηρή προσέγγιση απέναντι στους μετανάστες, καθώς και σε αυτό που χαρακτήρισε «ισλαμιστικές ιδεολογίες».

Ο Μπαρντέλα επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι το κόμμα του επιδιώκει να περάσει ένα σχέδιο νόμου «το οποίο αναφέρει ως στόχο την καταπολέμηση των ισλαμιστικών ιδεολογιών. Περιλαμβάνει μέτρα που θα διευκολύνουν το κλείσιμο τζαμιών και την απέλαση ιμάμηδων που θεωρούνται ριζοσπαστικοποιημένοι».

Προσέθεσε ότι το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει επίσης «την απαγόρευση των ενδυμάτων που αποτελούν από μόνα τους μια ξεκάθαρη και επιδεικτική επιβεβαίωση της ισλαμιστικής ιδεολογίας». Είπε ότι αυτό θα αποτελείται από διάφορους τύπους πέπλων και το λεγόμενο “μπουρκίνι”, ή μαγιό από το κεφάλι μέχρι τα νύχια. «Η μπούρκα δεν είναι επιθυμητή στη γαλλική κοινωνία», δήλωσε ο Μπαρντέλα: «Η μάχη είναι εν μέρει νομοθετική, αλλά είναι επίσης μια πολιτιστική μάχη που πρέπει να συνεχιστεί», τόνισε.

Η Λεπέν, ο Μπαρντέλα και το αβγό του φιδιού στη Γαλλία

Ο αρχηγός του «Εθνικού Συναγερμού» επεσήμανε ότι το κόμμα του θα διατηρήσει την αυστηρή του στάση σχετικά με την παρουσία των μεταναστών στη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας ότι το κόμμα του «στοχεύει τα επόμενα χρόνια στην αναθεώρηση του γαλλικού Συντάγματος μέσω δημοψηφίσματος για την καθιέρωση μιας “εθνικής προτίμησης” των πολιτών έναντι των αλλοδαπών για κοινωνική στέγαση και άλλες κοινωνικές παροχές». «Σκοπεύω να ανακτήσω τον έλεγχο της μετανάστευσης στη χώρα μας», διαβεβαίωσε.

Όλα δείχνουν πως εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για ένα νέο προσφυγικό κύμα, τότε πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρεθούν ξανά σε ένα θλιβερό μεταίχμιο, σε έναν αγώνα επιβίωσης ανάμεσα στην ελευθερία και τα δεσμά που τους έχει επιφυλάξει ένας κόσμος που θυμίζει ολοένα και λιγότερο έναν κόσμο που φτιάχτηκε από ανθρώπους για ανθρώπους. ΙΝ


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook