Εκπαίδευση: Σε «ελεύθερη πτώση» η συμπεριφορά των μαθητών – Απαισιόδοξοι οι εκπαιδευτικοί

Δημοσιεύτηκε στις 09/01/2025 18:52

Εκπαίδευση: Σε «ελεύθερη πτώση» η συμπεριφορά των μαθητών – Απαισιόδοξοι οι εκπαιδευτικοί

Μάστιγα αποτελεί πλέον η παραβατική συμπεριφορά των μαθητών στα σχολεία σε παγκόσμιο επίπεδο, με τους εκπαιδευτικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι τα περιστατικά τείνουν να γίνουν ολοένα και πιο σοβαρά.

Τι έδειξε έρευνα για τη βία μεταξύ μαθητών

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το EdWeek Research Center, αναδεικνύει το πρόβλημα και στις ΗΠΑ, καθώς σχεδόν οι μισοί εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείων και περιφερειακοί διευθυντές -48%- που συμμετείχαν δήλωσαν ότι η συμπεριφορά των μαθητών ήταν πολύ χειρότερη φέτος το φθινόπωρο σε σύγκριση με τη συμπεριφορά τους πριν από την πανδημία.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε με 990 εκπαιδευτικούς, τον Δεκέμβριο του 2024 και όπως τονίζεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που δήλωσαν ότι υπήρξε αύξηση της παραβατικότητας στα σχολεία, ήταν μεγαλύτερος από την τελευταία φορά που η ιστοσελίδα πραγματοποίησε έρευνα επί του ίδιου θέματος.

Στο επίκεντρο της ανησυχίας των εκπαιδευτικών είναι πλέον και η βία που ξεσπάει καθημερινά στα σχολεία, καθώς το πρόβλημα έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις των τελευταίων ετών.

Οι πράξεις που συγκαταλέγονται στην ενδοσχολική βία έχουν να κάνει από μικροδιαταράξεις εντός της σχολικής αίθουσας, μέχρι και τα ακραία περιστατικά bullying, ξυλοδαρμών και κάθε είδους βίας (λεκτικής, σεξουαλικής κλπ), τα οποία συχνά και μεταδίδονται στα social media. Μαζί με αυτή τη συμπεριφορική μεταστροφή, παρατηρήθηκε ακόμα και η μείωση της διάθεσης για μάθηση, από την περίοδο του κορονοϊού και ύστερα.

 

Μεγάλη η απαισιοδοξία στους εκπαιδευτικούς

Ιδιαίτερα απαισιόδοξοι είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο των αντιπαραθέσεων, κάτι που φαίνεται να πλήττει το ηθικό τους. Μικρό φαίνεται πως είναι πλέον το ποσοστό που δηλώνει ικανοποιημένο με την δουλειά του, φτάνοντας στην έρευνα μόνο το 18%.

Πρακτικά αυτό που είναι αναγκαίο να συμβεί είναι να δοθεί μεγαλύτερη στήριξη στην αντιμετώπιση της μαθητικής παραβατικότητας εντός των σχολείων, αλλά και φυσικά βοήθεια σε ψυχολογικό υπόβαθρο, κάτι που πλέον κρίνεται απαραίτητο με βάση τα όσα συμβαίνουν, αλλά και τις ευθύνες που τους επιρρίπτονται ακόμα και για περιστατικά για τα οποία δεν έχουν εμπλακεί άμεσα.

 

Μάλιστα, πολλοί είναι οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι καλούνται να αντιμετωπίσουν συμπεριφορικά προβλήματα μερικές φορές ανά εβδομάδα. Η απείθεια των μαθητών και η έλλειψη διάθεσης να αποφύγουν συμπλοκές, επιβαρύνει συναισθηματικά τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι τείνουν να εμφανίζονται κουρασμένοι, με αποτέλεσμα να έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολο το έργο τους. Οι συγκεκριμένες συνθήκες δημιουργούν απαισιοδοξία σε όλες τις διδακτικές βαθμίδες.

Συλλήψεις εκπαιδευτικών

Εκτός από την συνολική επιδείνωση που φαίνεται να υπάρχει στη συμπεριφορά των μαθητών, συχνά υπόλογοι βρίσκονται στα ελληνικά σχολεία οι εκπαιδευτικοί και δη οι διευθυντές.

Η συγκεκριμένη κατάσταση αυξάνει το αίσθημα φόβου ανάμεσα στο διδακτικό προσωπικό, το οποίο καλείται να διαχειριστεί μεγάλους και δυσανάλογους αριθμούς μαθητών και όπως είναι φυσικό δεν δύναται να είναι μπροστά σε κάθε βίαιο περιστατικό. Οι καθηγητές και οι δάσκαλοι αντί να δέχονται την βοήθεια που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, βρίσκονται αντιμέτωποι με διώξεις.

Οι συλλήψεις εκτός από την ψυχολογική πίεση που ασκούν, παρεμποδίζουν και την απρόσκοπτη διδακτική διαδικασία, ενώ «τσαλακώνουν» και την εικόνα του εκπαιδευτικού μπροστά στα μάτια των μαθητών, θέτοντάς τον σε μία θέση υπόλογου, προκαλώντα ενδεχομένως την μείωση του σεβασμού προς το πρόσωπό του, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ρήξη.

Αρκετοί είναι οι εκπαιδευτικοί που είτε έχουν απομακρυνθεί από το επάγγελμα, είτε σκοπεύουν να το πράξουν στο άμεσο μέλλον.