Εκλογές στις ΗΠΑ: Στόχος ρωσικής προπαγάνδας η εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις

Δημοσιεύτηκε στις 18/09/2024 11:43

Εκλογές στις ΗΠΑ: Στόχος ρωσικής προπαγάνδας η εκστρατεία της Κάμαλα Χάρις

Σε έκθεση της, η Microsoft αποκαλύπτει στοιχεία που αποδεικνύουν την παρέμβαση της Ρωσίας στις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ. Μάλιστα αναφέρει πως η προπαγάνδα κατευθύνεται στην προεδρική εκστρατεία της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις.

Συγκεκριμένα, η νέα προσπάθεια, η οποία περιλαμβάνει τη διάδοση ψεύτικων βίντεο που δυσφημούν τη Χάρις και την εκστρατεία της, δείχνει την ταχεία στροφή ξένων αντιπάλων στη στόχευση της εκστρατείας της αφού αντικατέστησε τον Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

Τι περιλαμβάνει η έκθεση

Η Microsoft εντόπισε και δημοσίευσε στοιχεία όπου δύο ομάδες «ευθυγραμμισμένες με το Κρεμλίνο» διέδωσαν τις τελευταίες εβδομάδες βίντεο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δείχνουν υποστηρικτές της Κάμαλα Χάρις να επιτίθενται σε υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ένα άλλο βίντεο στο οποίο συμμετέχει ένας ηθοποιός που υποδύεται την Χάρις σε ένα εικονικό περιστατικό με ξύλο.

Κάθε ένα από αυτά τα βίντεο έλαβε εκατομμύρια προβολές, σύμφωνα με τη Microsoft, και ένα από τα βίντεο δημοσιεύτηκε μέσω ενός ψεύτικου ειδησεογραφικού μέσου του Σαν Φρανσίσκο, σε μια προσπάθεια να δοθεί στο βίντεο μεγαλύτερη αξιοπιστία.

Ψεύτικος διαφημιστικός πίνακας

Οι ομάδες δημοσίευσαν επίσης βίντεο στις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης X και Telegram που έδειχναν έναν ψεύτικο διαφημιστικό πίνακα της Νέας Υόρκης με ψευδείς πολιτικές της Χάρις . Η Microsoft διαπίστωσε ότι αυτό το βίντεο έλαβε περισσότερες από 100.000 προβολές στο X τις πρώτες ώρες μετά τη δημοσίευσή του.

Τα ευρήματα της Microsoft ανακοινώθηκαν δύο εβδομάδες αφότου το Υπουργείο Δικαιοσύνης αφαίρεσε περισσότερους από 30 ιστότοπους που συνδέονταν με προσπάθειες της Ρωσίας να ασκήσει επιρροή στις αμερικανικές εκλογές.

Εκλογές στις ΗΠΑ: Και η Κίνα στο παιχνίδι

Η Ρωσία δεν είναι η μόνη όμως που προσπαθεί να ασκήσει επιρροή στις αμερικανικές εκλογές. Ανακάλυψε επίσης προσπάθειες από μια ομάδα που συνδέεται με την Κίνα, γνωστή ως Storm-1852, να διαδίδει περιεχόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επικρίνει τόσο την Χάρις όσο και τον Μπάιντεν. Ωστόσο, η Microsoft διαπίστωσε ότι πολλά από τα άτομα που ανάρτησαν βίντεο για την ομάδα έπαψαν να ανεβάζουν νέο υλικό μετά την εντόπιση του περιεχομένου αυτού.

Η Microsoft προειδοποίησε ότι αυτού του είδους η δραστηριότητα είναι πιθανό να συνεχιστεί και πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, ιδιαίτερα από τη Ρωσία, με την εταιρεία να προβλέπει ότι η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ομάδες χάκερ για να ενισχύσει τα μηνύματά της στο διαδίκτυο, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν προπαγάνδα που δημιουργείται από τεχνητή νοημοσύνη.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook