Εκλογές στη Γαλλία: «Τρέμουν» την ακυβερνησία, αλλά οι επιθέσεις στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο μαίνονται
Η απόλυτη ανατροπή στις εκλογές στη Γαλλία έγινε, με τις δημοσκοπήσεις να αποτυγχάνουν να εντοπίσουν την αντίδραση της πλειονότητας των πολιτών που «μαύρισαν» τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και του Ζορντάν Μπαρντελά.
Στον «αέρα» είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης στη Γαλλία μετά το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, η συμμαχία της Αριστεράς που σχηματίστηκε για να αντιμετωπίσει εκλογικά τον ακροδεξιό κίνδυνο μετά το αποτέλεσμα των τελευταίων Ευρωεκλογών, κατάφερε να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, ανατρέποντας κάθε προγνωστικό, ενώ η συμμαχία Μαζί του Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε τη δεύτερη θέση.
Όμως, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και έτσι ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι στον «αέρα».
Η τελευταία χρονικά εξέλιξη που μας έρχεται από τη Γαλλία είναι η άρνηση του Γάλλου προέδρου να αποδεχθεί την παραίτηση του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ.
Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ατάλ να συνεχίσει «προς το παρόν» να τελεί τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα προκειμένου να «διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας», σύμφωνα με τα Ηλύσια Πεδία.
Από το βράδυ της Κυριακής, η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με το «τέρας» της ακυβερνησίας, όπως σπεύδουν να τονίσουν μια σειρά αναλυτές, πολιτικοί και διεθνή ΜΜΕ.
Ωστόσο, εκτός από τις προειδοποιήσεις για την πιθανότητα ακυβερνησίας, έχουν πολλαπλασιαστεί και οι επιθέσεις στο πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου, οι οποίες είχαν ήδη ξεκινήσει πριν από το χτεσινό αποτέλεσμα.
«Κίνδυνος για τη χώρα»
Μία από τις πιο χαρακτηριστικές τοποθετήσεις ήρθε από τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ που αναφέρεται σε τρεις κινδύνους αν υπάρξει κυβέρνηση με κορμό το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.
Σε ανάρτησή του, ο Λεμέρ αρχικά επισημαίνει τον κίνδυνο δημιουργίας νομισματικής κρίσης και εισόδου της Γαλλίας σε οικονομική παρακμή, αν εφαρμοστεί το οικονομικό πρόγραμμα του Νέου Λαϊκού Μετώπου.
Η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα κατέστρεφε όλα τα επιτεύγματα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόσαμε τα τελευταία εφτά χρόνια, υποστηρίζει ο Λεμέρ.
Les Français sont allés massivement aux urnes le 7 juillet. Ils ont dit non à l’arrivée du Rassemblement national au pouvoir. C’est une excellente nouvelle. La France reste la France, hostile à toute discrimination et à toute distinction entre les citoyens.
Je veux adresser à…
— Bruno Le Maire (@BrunoLeMaire) July 8, 2024
Ο επόμενος κίνδυνος, σημειώνει, είναι μια «ιδεολογική διάσπαση του έθνους».
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτόν τον κίνδυνο», υπογραμμίζει στην ίδια ανάρτηση.
«Πρέπει να δώσουμε απαντήσεις στην οργή και τις εύλογες ανησυχίες των συμπολιτών μας, ιδίως των 10 εκατομμυρίων που ψήφισαν τον Εθνικό Συναγερμό. Πρέπει να δράσουμε διαφορετικά. Πρέπει να ακούσουμε, να αφουγκραστούμε, να απαντήσουμε χωρίς καθυστέρηση, εμπλέκοντας όλες τις δυνάμεις του έθνους», γράφει.
Μάλιστα, κάνει λόγο «για κρίση καθεστώτος».
«Οι δυνάμεις της Εθνοσυνέλευσης είναι διασκορπισμένες. Οι ιδέες τους είναι ακόμη περισσότερο διασκορπισμένες. Έχουμε επείγουσα ανάγκη για συνέπεια και σαφήνεια», σημειώνει.
«Περισσότερο από ποτέ, λοιπόν, ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα», καλεί ο Λεμέρ.
«Η θέση της Γαλλίας στον 21ο αιώνα διακυβεύεται τώρα. Είναι σε αυτό το τίμημα. Το τίμημα της πραγματικότητας», καταλήγει.
Για τον ίδιο μια κυβέρνηση του Νέου Λαϊκού Μετώπου που θα εφαρμόσει το (έστω και μετριοπαθές) πρόγραμμά του φαίνεται να είναι μεγαλύτερος κίνδυνος από το να μην υπάρξει κυβέρνηση.
Η αστάθεια στη Γαλλία μπορεί να έχει παγκόσμιες συνέπειες
Ωστόσο, διεθνή ΜΜΕ προειδοποιούν ότι αν η αστάθεια στη Γαλλία παραταθεί, τότε αυτό μπορεί να έχει συνέπειες παγκοσμίως.
Το CNN φτάνει να λέει ότι η «ζαριά» του Εμανουέλ Μακρόν «κράτησε την άκρα δεξιά εκτός εξουσίας, αλλά βύθισε τη Γαλλία στο χάος».
Στο συγκεκριμένο άρθρο του το αμερικάνικο μέσο αναφέρεται στη συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, παρατηρώντας ότι μπορεί να μην καταφέρει να έχει ενιαία φωνή προς τα έξω και θυμίζει ότι το 2022 η συμμαχία Nupes που αποτελούνταν από τις ίδιες δυνάμεις δεν είχε μακροημερεύσει.
Το CNN εκτιμά ότι: «Με ένα τόσο διαιρεμένο κοινοβούλιο δεν υπάρχει καμία ελπίδα για μεγάλες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε εσωτερικό επίπεδο, το καλύτερο που μπορούν να ελπίζουν οι αριστεροί είναι ad hoc συμμαχίες για να ψηφίσουν μεμονωμένα νομοσχέδια».
Τα ερωτήματα για τη στάση απέναντι στην Ουκρανία
Στο ίδιο κείμενο προστίθεται ότι: «Είναι εξίσου δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς ο σημερινός συσχετισμός θα επέτρεπε στη Γαλλία να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο όσον αφορά την Ουκρανία.
Ο Μακρόν στο παρελθόν έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να στηρίζει στρατιωτικά την Ουκρανία, ενώ η Λεπέν έχει δηλώσει ότι το κόμμα της θα εμπόδιζε το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύει η Γαλλία για να χτυπήσει στο εσωτερικό της Ρωσίας και θα ήταν αντίθετη στην αποστολή γαλλικών στρατευμάτων.
Η Αριστερά έχει παραμείνει σχετικά ήσυχη για την Ουκρανία – διαφορετικά κόμματα του συνασπισμού έχουν ελαφρώς διαφορετικές θέσεις – η Ανυπότακτη Γαλλία είναι κατά αυτού που αποκαλεί ‘κλιμάκωση’ με τη Ρωσία».
Η ανάλυση του CNN καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι: «Το κεντρώο μπλοκ του Μακρόν φαίνεται να αντέχει αρκετά καλά, κερδίζοντας 163 έδρες. Παρόλο που έχασε περίπου 100 βουλευτές, είναι ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις, αν και θα δούμε μια μετατόπιση της εξουσίας από τα Ηλύσια στην Εθνοσυνέλευση.
Το στοίχημα του Μακρόν μπορεί να απέτρεψε την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία, αλλά θα μπορούσε ακόμη να βυθίσει τη χώρα στο χάος. Και χωρίς να έχουν προγραμματιστεί βουλευτικές εκλογές για έναν ακόμη χρόνο, η Γαλλία περνάει μια αβέβαιη περίοδο με τα μάτια του κόσμου στραμμένα στο Παρίσι, καθώς ετοιμάζεται να υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες σε τρεις εβδομάδες».