Εκλογές στη Γαλλία: Ψάχνουν απεγνωσμένα εφορευτικές επιτροπές στο «παρά πέντε» – Η Νίκαια πληρώνει όσο-όσο
Το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν, μετά την πανωλεθρία του κόμματός του στις ευρωεκλογές, κήρυξε βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία την τελευταία στιγμή, σε συνδυασμό με τις καλοκαιρινές διακοπές που έχουν ήδη αρχίσει, έχει προκαλέσει ένα πρόβλημα που ίσως δεν είχε υπολογίσει ο ένοικος του Ελιζέ: την αδυναμία εξεύρεσης ατόμων που θα στελεχώσουν τις εφορευτικές επιτροπές!
Όπως μεταδίσουν τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, μόλις δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, οι τοπικές αρχές αγωνίζονται να βρουν προσωπικό για τα εκλογικά κέντρα, τόσο για τις κάλπες που θα στηθούν στις 30 Ιουνίου, όσο και για αυτές του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου.
Οι δήμαρχοι ψάχνουν απεγνωσμένα
Χαρακτηριστικό είναι, μάλιστα, πως για να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες αυτές, η πόλη της Νίκαιας αποφάσισε να προσφέρει αμοιβή στους κατοίκους της.
Σύζυγοι, παιδιά, ξαδέρφια, γείτονες… Δύο ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, οι δήμαρχοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να προσλάβουν μέλη για τις εφορευτικές επιτροπές, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας – μία πολύ δύσκολη προσπάθεια, καθώς ξεκίνησαν οι καλοκαιρινές διακοπές, γι’ αυτό και ορισμένοι φτάνουν στο σημείο να τους πληρώνουν.
Κίνδυνος να μη γίνει ψηφοφορία σε πολλά εκλογικά τμήματα
Διαθέτοντας μόλις τρεις εβδομάδες για να οργανωθούν μετά την αιφνιδιαστική διάλυση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, οι μεγαλύτερες κοινότητες προειδοποιούν για εκτεταμένη έλλειψη εφορευτικών επιτροπών.
Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, τουλάχιστον δύο εθελοντές πρέπει να είναι παρόντες την ημέρα της ψηφοφορίας για να καταγράψουν τους ψηφοφόρους ή να κρατήσουν την κάλπη, εκτός από έναν πρόεδρο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την αστυνόμευση του εκλογικού τμήματος και συχνά είναι εκλεγμένος αξιωματούχος. Ένας γραμματέας, ο οποίος συνήθως προσλαμβάνεται από το προσωπικό του δήμου και πληρώνεται, είναι υπεύθυνος για τη σύνταξη των πρακτικών.
Ορισμένες κοινότητες εξακολουθούν να στερούνται σε μεγάλο βαθμό εφορευτικών επιτροπών, ενώ η αναμενόμενη αύξηση της συμμετοχής και η πιθανότητα εγγραφών της «τελευταίας στιγμής» που μπορεί να επιβληθεί από δικαστήριο δεν βοηθούν για να ηρεμήσουν οι αιρετοί.
Μια «ιδιαίτερα εξαντλητική» εργασία
Στο Bures-sur-Yvette (Essonne), περίπου 32 χιλιόμετρα από το Παρίσι, με πληθυσμό 9.200 κατοίκων, έλειπαν πέντε άτομα για τις εφορευτικές επιτροπές κατά την τελευταία καταμέτρηση για τον πρώτο γύρο και δώδεκα για τον δεύτερο. «Κάνω ό,τι μπορώ, τηλεφωνώ σε ανθρώπους που γνωρίζω και ξεκινώ κάθε συνάντηση στις γειτονιές ρωτώντας τους ανθρώπους αν είναι διαθέσιμοι να βοηθήσουν», λέει ο δήμαρχος Jean-François Vigier στο sudouest.fr.
«Παλεύουμε πραγματικά. Στα χωριά όπου συχνά υπάρχει μόνο ένα γραφείο, ο δήμαρχος και οι δύο αναπληρωτές του είναι αρκετοί, αλλά εμείς έχουμε 45 συμβούλους για 35 γραφεία και δεν μπορούμε να καλύψουμε τα πάντα», συμφωνεί ο Brice Rabaste, δήμαρχος της Chelles (Seine-et-Marne), με πληθυσμό 54.000 κατοίκους. Το πράγμα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, επειδή «ο Ιούνιος είναι ο μήνας που συγκεντρώνονται οι εκδηλώσεις, γάμοι κ.λπ. και ο κόσμος πηγαίνει διακοπές», προσθέτει.
Ιστορικά, τα κόμματα και οι υποψήφιοι έστελναν ένα «στρατό» από εφορευτικές επιτροπές, αλλά η πηγή αυτή έχει στερέψει με την παρακμή των μεγάλων κομματικών δομών. «Τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν πλέον μάχιμες ‘δεξαμενές’ και οι υποψήφιοι δεν έχουν ομάδες ή υποστηρικτές», παραδέχεται ο Gil Avérous, δήμαρχος (και πρώην βουλευτής) του Châteauroux, ο οποίος περιγράφει το έργο της πρόσληψης και της κατάρτισης των εφορευτικών επιτροπών ως «ιδιαίτερα εξαντλητικό».
Βάζοντας το χέρι στην τσέπη
Για να βρει 1.024 άτομα προκειμένου να στελεχώσει τα 256 εκλογικά της κέντρα, η πόλη της Νίκαιας έπρεπε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη, ιδίως επειδή οι υποψήφιοι είχαν προτείνει μόνο 104 άτομα. Η πόλη μάλιστα δημοσίευσε μια πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στην ιστοσελίδα της, στην οποία αναφέρονται λεπτομερώς οι αποζημιώσεις: 190 ευρώ μικτά ημερησίως για ένα άτομο για τη εφορευτική επιτροπή, 210 για ένα γραμματέα και 230 για έναν πρόεδρο.
Η διάταξη αυτή απαγορεύεται από τον εκλογικό νόμο, αλλά ο δήμος την αιτιολογεί με τον κίνδυνο να ακυρωθούν εντελώς οι διαδικασίες ψηφοφορίας σε εκλογικά τμήματα με έλλειψη εφορευτικών επιτροπών.
Στην Μπεζανσόν, με πληθυσμό 119.000 κατοίκων, το γραφείο του οικολόγου δημάρχου θα καταβάλει επίσης την Κυριακή στους 68 φοιτητές που προσλήφθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως βοηθοί γραμματέα μικτό μισθό 175 ευρώ. Συνολικά, θα καταβάλει 45.000 ευρώ για έξοδα προσωπικού μόνο για τον πρώτο γύρο.
«Χωρίς αυτό, δεν θα μπορούσαμε να ανοίξουμε περίπου 10 εκλογικά τμήματα και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να επιστρέψουν οι νέοι στην πολιτική», παρατηρεί η Élise Aebischer, αντιδήμαρχος Anne Vignot. Τον Δεκέμβριο, η Anne Vignot έγραψε ανεπιτυχώς στον υπουργό Εσωτερικών, Gérald Darmanin, σε μια προσπάθεια να αλλάξει η νομοθεσία ώστε να πληρωθούν οι εφορευτικές επιτροπές.
Σύμφωνα με τον Jean-Pierre Camby, καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο των Βερσαλλιών Saint-Quentin, «ο ρόλος των εφορευτικών επιτροπών είναι εντελώς εθελοντικός και κάθε εκλογέας μπορεί να υποστηρίξει ότι η σύνθεση του γραφείου είναι παράνομη και να παραπέμψει το θέμα στη νομαρχία ή στον αρμόδιο για την εποπτεία δικαστή». Επισημαίνει επίσης ότι «εάν αποκρυβεί η απουσία ενός τοπικού συμβούλου που βρίσκεται σε διακοπές, αυτός θα καθαιρεθεί αυτομάτως από το αξίωμά του, διότι δεν μπορεί να αρνηθεί να συμμετάσχει σε ένα εκλογικό τμήμα χωρίς έγκυρη δικαιολογία».