Εκλογές στη Γαλλία: Καταρχήν συμφωνία των αριστερών κομμάτων για συνεργασία
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκάλεσε τεκτονικές αλλαγές σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των οποίων και στη Γαλλία. Μετά την μεγάλη ήττα που κατέγραψε το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, Αναγέννηση, ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές, πράγμα που εξέπληξε σύσσωμη την πολιτική ηγεσία των κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση, ο Γάλλος πρόεδρος λαμβάνοντας την απόφαση αυτή, ρισκάρει την απώλεια της πλειοψηφίας στην Εθνοσυνέλευση.
Ο μεγάλος κερδισμένος των ευρωεκλογών στην Γαλλία είναι η ακροδεξιά και συγκεκριμένα, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν. Με την πρώτη φάση των βουλευτικών εκλογών να έχει οριστεί για τις 30 Ιουνίου, το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν έχει κάθε ευκαιρία να αποσπάσει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης, περιορίζοντας την πολιτική ισχύ του Μακρόν σε μεγάλο επίπεδο. Από την άλλη πλευρά, οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το France 24, συναντήθηκαν την Δευτέρα το βράδυ και δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν.
Πώς κατέληξαν σε συμφωνία
Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ολιβιέ Φορέ, η ηγέτης των Πρασίνων Μαρίν Τοντελιέ, ο επικεφαλής του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF) Φαμπιέν Ρουσέλ και ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI) Φρανσουά Ρουφέν κάλεσαν σε ενότητα την Κυριακή και μετά από την συνάντηση τους, την προηγούμενη Δευτέρα, κατέληξαν σε συμφωνία, η οποία προβλέπει την υποστήριξη ενός κοινού υποψηφίου σε κάθε εκλογική περιφέρεια από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου.
Οι εκκλήσεις των ηγετών για ένωση συνοδεύονταν από μηνύματα που απευθύνονταν στον ηγέτη της Ανυπότακτης Γαλλίας, Μελανσόν και το κόμμα του. «Χρειαζόμαστε έναν συνασπισμό που να συγκεντρώνει ανθρώπους ικανούς να συμφωνήσουν με δημοκρατικό τρόπο. Δεν θα υπάρξει ευθυγράμμιση με κανέναν», δήλωσε ο Faure. «Ένας συνασπισμός δεν είναι ένας ηγέτης που αποφασίζει για όλους τους άλλους, είναι ένας διαρκής διάλογος, ένας δημοκρατικός και αδελφικός τρόπος εργασίας».
Σημειώνεται ότι τα παραπάνω κόμματα είχαν συνεργαστεί στο παρελθόν δημιουργώντας τη Νέα Οικολογική και Κοινωνική Λαϊκή Ένωση (NUPES), η οποία είχε κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές του 2022. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το PCF και οι Πράσινοι είχαν όλοι συμφωνήσει με το LFI του Μελανσόν, σε ένα κείμενο πολιτικής που περιελάμβανε μεταξύ άλλων τη θέσπιση κατώτατου μισθού στα 1.400 ευρώ μηνιαίως, το πάγωμα των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης και τη επαναφορά της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 έτη.
Προκλήσεις
Σε περίπτωση που όλα ευοδώσουν και οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων καταλήξουν σε νέο κείμενο θέσεων, θα πρέπει να απαντήσουν σε ερωτήματα που ήταν βέβαιο ότι θα προέκυπταν πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2027 ή τις δημοτικές εκλογές του 2026, αλλά όχι ακόμη στα μέσα Ιουνίου 2024.
«Νομίζαμε ότι θα είχαμε χρόνο μέχρι το 2027», δήλωσε η εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Dieynaba Diop την Κυριακή μετά την ανακοίνωση-σοκ του Μακρόν. «Θέλουμε να κερδίσουμε μαζί ή θέλουμε να χάσουμε χωριστά;» ρώτησε ο Ruffin του LFI το βράδυ της Κυριακής.
Η αριστερά της Γαλλίας έχει μόνο λίγες ημέρες για να αποφασίσει. Οι υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές πρέπει να υποβληθούν από τις 12 έως τις 16 Ιουνίου, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα. Η προεκλογική εκστρατεία θα ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου.
Κύμα διαδηλώσεων κατά της ακροδεξιάς στη Γαλλία
Πέραν της έκκλησης για ένωση των αριστερών κομμάτων, οι οργανώσεις νεολαίας, κυρίως φοιτητές και φοιτήτριες, απηύθυναν κάλεσμα σε αντιφασιστική συγκέντρωση. Το κάλεσμα για συγκέντρωση απευθύνθηκε έπειτα από πρωτοβουλία μιας φοιτητικής ένωσης, με τη στήριξη των USL (Union syndicale lycéenne), της ριζοσπαστικής αριστεράς και της πανίσχυρης φοιτητικής ένωσης Unef, ανάφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος Τύπου της ένωσης, Ελεονόρ Σμιτ. «Η ιδέα είναι να απευθύνουμε πρόσκληση για συγκέντρωση για να δείξουμε ότι η νεολαία εναντιώνεται σε αυτό που συνέβη το βράδυ των εκλογών με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών» υπογράμμισε η εκπρόσωπος. Ήδη από το πρωί της Δευτέρας (10/6) νέοι συγκεντρώθηκαν μπροστά από το λύκειο Henri IV στο Παρίσι για να διαμαρτυρηθούν για την ακροδεξιά.
Η συνδικαλιστική ένωση CGT κάλεσε επίσης σήμερα, σύμφωνα με ένα δελτίο Τύπου, «τον κόσμο της εργασίας να συμμετάσχει σε συνδικαλιστικές ενώσεις, να οργανωθεί, να πάρει μέρος σε όλες τις πρωτοβουλίες κινητοποιήσεων κατά της ακροδεξιάς και κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ξεκινώντας από το κάλεσμα των οργανώσεων νεολαίας για συγκέντρωση απόψε το βράδυ». «Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε ότι τασσόμαστε κατά της ακροδεξιάς, κατά της απόφασης διάλυσης της βουλής που έλαβε ο Μακρόν, η οποία είναι επικίνδυνη» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Γιασίν, μια μαθήτρια λυκείου ηλικίας 17 ετών.
Πέραν όμως του Παρισιού, συγκεντρώσεις κατά της ακροδεξιάς πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Γαλλία. Στη Μασσαλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, 2.200 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλοί νέοι, συγκεντρώθηκαν μπροστά από την περιφερειακή νομαρχία μετά από κάλεσμα πολλών συνδικάτων, αριστερών κομμάτων και της Ligue des droits de l’homme, σύμφωνα με την αστυνομία.
«Όχι φασίστες στην εξουσία»
Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στη Ρεν (πάνω από 2.500), στη Νάντη (τουλάχιστον 1.000) και στη Ρουέν (800). Περίπου 1.500 άτομα, σύμφωνα με τη νομαρχία, συγκεντρώθηκαν επίσης στην Place de la Victoire στο Μπορντό, υπό τους ρυθμούς των τυμπάνων και τη μελωδία του Bella ciao. Οι πινακίδες έγραφαν «FN, RN des racines et des haines», «Non à l’ère Haine» και «Κάντε τους ρατσιστές να ξαναφοβηθούν».
Χίλια άτομα διαδήλωσαν επίσης στο Μονπελιέ και την Μπεζανσόν, καθώς και στην Τουλούζη, όπου φώναζαν «Όχι φασίστες στις γειτονιές, όχι φασίστες στη Συνέλευση». Στο Στρασβούργο, υπήρχαν 950 διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία. «Η ακροδεξιά έχει εμβολιάσει όλες τις βαθμίδες από την Εθνοσυνέλευση μέχρι τη Μακρονί (…). Υπάρχει κρατικός ρατσισμός σε αυτή τη χώρα, το βλέπω στην Εθνοσυνέλευση. Ας μην τους αφήσουμε να το κάνουν!», φώναξε στο μικρόφωνο ο βουλευτής του LFI Εμανουέλ Φερνάντες.
Τα πλακάτ ορισμένων διαδηλωτών στη Λυών έγραφαν «Όχι φασίστες στην εξουσία», «Λεπέν, Χίτλερ, ίδιος αγώνας» και «Ενωθείτε για το μέλλον μας». «Όλοι βρίσκονται σε πόλεμο με το Εθνικό Μέτωπο», «Όλοι μισούν τον Μπαρδέλα» και «Η νεολαία γαμάει το FN», φώναζε το πολύ νεανικό πλήθος που διαδήλωνε στο κέντρο της πόλης. Ανταποκρινόμενη σε κάλεσμα αριστερών και ακροαριστερών κινημάτων, μια πρώτη ομάδα αρκετών εκατοντάδων διαδηλωτών συγκεντρώθηκε γύρω στις 7 το απόγευμα μπροστά από το δημαρχείο, παρατήρησαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).