Εκλογές στη Γαλλία: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα προκαλούσε μία ακροδεξιά κυβέρνηση
Σε εξέλιξη είναι ο δεύτερος γύρος των εκλογών στην Γαλλία και ήδη πολλοί αναλογίζονται τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Εθνικός Συναγερμός καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση, παρά το γεγονός πως ήδη τα υπόλοιπα κόμματα συνεργάζονται για να μπλοκάρουν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ο Εθνικός Συναγερμός έχει δημοσιεύσει ένα πρόγραμμα 20 σελίδων, το οποίο περιέχει διάφορες προτάσεις χωρίς να έχει τεκμηριώσει τον τρόπο που θα εφαρμοστούν. Μπορεί να έχει αναφερθεί στη μείωση φόρων, στην πάταξη της εγκληματικότητας και στο μεταναστευτικό, όμως κάποιες από αυτές θα «πέσουν» ως αντισυνταγματικές, ενώ κάποιες άλλες θα γίνουν αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης με τον πρόεδρο Μακρόν, στο πλαίσιο της «συγκατοίκησης».
Το κίνημα ενάντια στην ακροδεξιά
Δύσκολο φαίνεται να είναι το εγχείρημα της κατάκτησης της απόλυτης πλειοψηφίας από τον Εθνικό Συναγερμό. Μπορεί το κόμμα του να κέρδισε το 33% της λαϊκής ψήφου, αλλά μόνο 38 από τους υποψήφιους του κέρδισαν την έδρα τους στην Εθνοσυνέλευση.
Οι περισσότεροι θα βρεθούν αντιμέτωποι σε μία καθοριστική δεύτερη ψηφοφορία σήμερα Κυριακή. Ήδη βέβαια έχει δημιουργηθεί ένα εθνικό κίνημα για να τους εμποδίσουν να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία.
Περισσότεροι από 200 από τους διεκδικητές τους έχουν αποχωρήσει από τριπλές κούρσες, προσφέροντας επιπλέον ψήφους στον ισχυρότερο αντίπαλο για να τους εμποδίσει. Ο Μπαρντελά έχει δηλώσει ότι δεν θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των 289 εδρών.
Πολλά από τα μέτρα θα «πέσουν» στο ανώτατο συνταγματικό συμβούλιο
Ορισμένα νομοσχέδια στα οποία έχει αναφερθεί ο Μπαρντελά, συνάδουν με τις αντιμεταναστευτικές πεποιθήσεις του κόμματός του, όπως ο περιορισμός της ανάληψης ορισμένων θέσεων εργασίας από διπλούς πολίτες, καθώς και ο τερματισμός ορισμένων δωρεάν ιατρικών υπηρεσιών για τους ανθρώπους χωρίς χαρτιά.
Κατά τα επόμενα χρόνια, ο κ. Μπαρντελά έχει υποσχεθεί να υλοποιήσει το μακροχρόνιο δόγμα του κόμματος για την «εθνική προτίμηση», δηλαδή την ευνοϊκή μεταχείριση των Γάλλων πολιτών έναντι των αλλοδαπών για ορισμένες κρατικές θέσεις εργασίας, παροχές ή επιδοτήσεις.
«Τα μέτρα είναι πιθανό να απορριφθούν από το ανώτατο συνταγματικό συμβούλιο της χώρας», δήλωσε η Anne-Charlène Bezzina, αναπληρώτρια καθηγήτρια δημόσιου δικαίου και συνταγματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ρουέν Νορμανδίας.
Γιατί είναι αντισυνταγματικές οι προτάσεις του Μπαρντελά
Μόλις την περασμένη άνοιξη, το δικαστήριο απεφάνθη κατά των περιορισμών στις κοινωνικές παροχές για μη Γάλλους πολίτες που βρίσκονται στη χώρα για λιγότερο από πέντε χρόνια, δηλώνοντας ότι οι περιορισμοί αυτοί θα παραβίαζαν δυσανάλογα το δικαίωμα στην εθνική αλληλεγγύη που κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα της Γαλλίας.
Η κατανομή των παροχών με τον διαχωρισμό των ατόμων με βάση τη γέννηση ή την ιθαγένεια αντιβαίνει στις θεμελιώδεις δομές της Γαλλικής Δημοκρατίας, που χρονολογούνται από την εποχή του Διαφωτισμού και κατοχυρώνονται στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη του 1789, εξήγησε η κ. Bezzina.
«Δεν μπορείτε να κάνετε διάκριση μεταξύ των Γάλλων που είναι εθνικοί ή δυαδικοί», δήλωσε σε συνέντευξή της. «Το ίδιο ισχύει και για τη διαφοροποίηση των Γάλλων με βάση το γενετήσιο δικαίωμα ή το αίμα. Αυτό αντιβαίνει στην αρχή της ισότητας».
Σημειώνεται ότι ο Μπαρντελά αναγνωρίζει αυτό το εμπόδιο και πιέζει για την αλλαγή του Συντάγματος με την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Ωστόσο, μόνο ο πρόεδρος έχει την τελική εξουσία να το κάνει αυτό, σημείωσε η κ. Bezzina. Και ο κ. Μακρόν έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται σε πολλά από τα σχέδια του Εθνικού Συναγερμού για την «εθνική προτίμηση».
Τα άμεσα σχέδια
Τις πρώτες εβδομάδες της ανάληψης των καθηκόντων του, έχει δεσμευτεί να περάσει νόμους που καθορίζουν ελάχιστες ποινές για τους κατ’ εξακολούθηση παραβάτες και να περικόψει τις κρατικές επιδοτήσεις προς τις οικογένειες των νεαρών εγκληματιών που συλλαμβάνονται να υποτροπιάζουν.
«Νομίζω ότι θα μπορέσει να το κάνει αυτό για να ικανοποιήσει τους ψηφοφόρους του», δήλωσε ο κ. Lefebvre, καθηγητής πολιτικών επιστημών. Για να επιστρέψουν τα χρήματα στα γαλλικά πορτοφόλια, η κύρια υπόσχεση του κ. Μπαρντελά ήταν να μειώσει σημαντικά τον φόρο πωλήσεων της χώρας στην ενέργεια.
Όταν πιέστηκε για το πώς θα πληρώσει για αυτό το μέτρο – που υπολογίζεται σε 17 δισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 18,2 δισεκατομμύρια δολάρια) από το Υπουργείο Οικονομικών – ο κ. Μπαρντέλα προσέφερε μια σειρά από δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των πληρωμών της Γαλλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πιθανή κόντρα με την ΕΕ για τα κονδύλια
Η περικοπή που πρότεινε ο Μπαρντελά στις πληρωμές της Γαλλίας προς την ΕΕ θα αντιμετωπίσει δύο προκλήσεις, μίας τεχνικής φύσεως και μία πολιτικής φύσεως. Ως προς το τεχνικό κομμάτι, εάν μια γαλλική κυβέρνηση απλώς αρνηθεί να στείλει αυτή την πληρωμή, θα αντιμετωπίσει πιθανώς άμεσες κυρώσεις και ανάλογη μείωση των μεταβιβάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως προς την πολιτικής φύσεως πρόκληση, η πρόταση αυτή θα «κολλήσει» στον Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δεν ζητά κάποια αλλαγή ως προς τον προϋπολογισμό της Ένωσης και εξακολουθεί να έχει αρμοδιότητες επί της χάραξης της εξωτερικής πολιτικής.
Οι διαπραγματεύσεις για τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο έτος. Εάν η γαλλική κυβέρνηση επιμείνει να λάβει μια έκπτωση στις πληρωμές της στο μέλλον, είναι πιθανό να πάρει κάτι, είπε η ίδια, αν και όχι όσο δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
Αλλά το κόστος για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος συνεισφέρων, θα είναι μεγάλο, δήλωσε η κ. Rubio, η οποία είναι επίσης συνεργάτης ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής.
«Η Γαλλία ήταν πάντα η χώρα με όραμα για έναν μεγαλύτερο προϋπολογισμό για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε η κ. Rubio. «Είδατε τον Μακρόν να ζητά διπλασιασμό των δαπανών της Ε.Ε.. Μπορούμε λοιπόν να ξεχάσουμε εντελώς τον μεγάλο προϋπολογισμό για την άμυνα και να ξεχάσουμε εντελώς τη μεγαλύτερη οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία».
Ασαφείς στην πράξη οι προεκλογικές δεσμεύσεις Μπαρντελά
Μέσα στις προεκλογικές του δεσμεύσεις είναι να θεσπιστεί περιορισμός στους πολίτες που έχουν δεύτερο διαβατήριο από το να αναλαμβάνουν θέσεις εργασίας που θεωρούνται ευαίσθητες, όπως η λειτουργία πυρηνικών εργοστασίων και η εργασία σε «στρατηγικές» αμυντικές δραστηριότητες. Θέλει επίσης να εμποδίσει τους καταδικασμένους εγκληματίες να ζουν σε δημόσιες κατοικίες και να μειώσει τον φόρο επί των πωλήσεων της χώρας σε όλες τις μορφές ενέργειας, από τα καύσιμα έως την ηλεκτρική ενέργεια.
Το πώς θα τα κάνει όλα τα παραπάνω παραμένει εντελώς άγνωστο. Το πρόγραμμα 21 σελίδων του κόμματος, γεμάτο φωτογραφίες και γραφικά, είναι γεμάτο με σαρωτικές ιδέες, αλλά δεν περιέχει τις λεπτομέρειες για το πώς θα τις εφαρμόσει. Βέβαια, κατά την διάρκεια των τριών τελευταίων εβδομάδων, με έντονη προεκλογική εκστρατεία και συζητήσεις, ο Μπαρντελά υπαναχώρησε σε κάποιες από τις δεσμεύσεις του.
Αλλά ακόμη και ορισμένα από τα μέτρα που παρέμειναν σταθερά στο σχέδιό του -όπως η κατάργηση ορισμένων αυτόματων δικαιωμάτων ιθαγένειας- και τα οποία θέλει να θέσει σε εφαρμογή αμέσως, είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αντιδράσεις από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και το συνταγματικό συμβούλιο της χώρας. Και έπειτα υπάρχει το ερώτημα του πώς ο Μπαρντελά θα πληρώσει για όλα αυτά. ΙΝ