Εκλογές στη Γαλλία: Ανυπακοή δηλώνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αν κυβερνήσει η Λεπέν
Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι στη Γαλλία δηλώνουν έτοιμοι να μην υπακούσουν αν η ακροδεξιά αναλάβει τον έλεγχο της χώρας μετά τις εκλογές.
Από την πλευρά του, το κόμμα της Μαρίν Λεπέν καταγγέλλει αυτές τις θέσεις, την ώρα που, όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, η νομοθεσία είναι δύσκολα κατανοητή και τα συνδικάτα πατούν σε «κινούμενη άμμο».
Εάν ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) έρθει στην εξουσία μετά τις βουλευτικές εκλογές του δεύτερου γύρου, που ξεκίνησε από το Σάββατο στις υπερπόντιες κτήσεις της Γαλλίας και ολοκληρώνεται σήμερα (7/7) το βράδυ, η θέση των δημοσίων υπαλλήλων είναι σαφής: «Δεν θα υπακούσουμε».
Η προειδοποίηση αυτή διατυπώθηκε «κατά συνείδηση και με υπευθυνότητα» από περίπου 40 εθνικούς διευθυντές εκπαίδευσης – διευθυντές σχολείων, γενικούς επιθεωρητές διοίκησης – σε ένα ψήφισμα που άρχισε να κυκλοφορεί στις 14 Ιουνίου.
Κινδυνεύει πραγματικά το γαλλικό δημόσιο αν κερδίσουν τις εκλογές οι ακροδεξιοί των Λεπέν – Μπαρντελά;
Παράλληλα, όμως, η πρωτοβουλία αυτή αντανακλά τα ερωτήματα που απασχολούν χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους στη Γαλλία: εάν η ακροδεξιά αναλάβει τον έλεγχο της χώρας, είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι οδηγίες που θα εκδώσει προς τους δημόσιους υπαλλήλους;
Το κείμενο, που κυκλοφόρησε από ανώτερους εκπαιδευτικούς αξιωματούχους, είχε λάβει 3.171 υπογραφές μέχρι το πρωί του Σαββάτου 6 Ιουλίου. Εκείνοι που το συνέταξαν δικαιολογούν την ενέργειά τους αρνούμενοι να εφαρμόσουν «μέτρα που θα παραβίαζαν τις αξίες της Δημοκρατίας».
«Δεν θα γίνουμε εκτελεστές μιας πολιτικής που αντιβαίνει στις αρχές που στηρίζουν την προσήλωσή μας στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία», εξηγούν οι συντάκτες του εγγράφου, το οποίο μονογράφησε ο Jean-Charles Ringard, επίτιμος γενικός επιθεωρητής στο θεσμό.
Ο πολιτικός επιστήμονας Thomas Guénolé, πρώην μέλος της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI), επαναλαμβάνοντας αυτό το αίτημα, ανακοίνωσε την Δευτέρα 1η Ιουλίου τη δημιουργία ενός «δικτύου ακροδεξιάς αντίστασης, αποτελούμενο κυρίως από δημόσιους υπαλλήλους», μία από τις «κύριες μεθόδους» του οποίου θα είναι να λέει «όχι» σε «ορισμένες εντολές» που θα δίνονται. Σύμφωνα με τον Guénolé, μάλιστα, θα δημοσιευθεί ένα σχετικό «εγχειρίδιο».
«Υποχρεωτικοί κανόνες» και απειλές
Ο Εθνικός Συναγερμός, πάντως, «πνίγεται» από θυμό για τέτοιες θέσεις. Η Μαρίν Λεπέν τις κατήγγειλε στις 26 Ιουνίου, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Télégramme της Βρετάνης, θεωρώντας αυτές τις αντιδράσεις «μια μορφή μόνιμης καρικατούρας», όπως είπε.
«Οι άνθρωποι που δεν είναι ευχαριστημένοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να φύγουν», δήλωσε ο Fabrice Leggeri, ευρωβουλευτής του ακροδεξιού κόμματος, σε συνέντευξή του στο Reuters στις 25 Ιουνίου, ξεκαθαρίζοντας πως οι κανόνες είναι «υποχρεωτικοί».
Όσοι δεν επιθυμούν να συνεργαστούν με τον πρόεδρο του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, αν γίνει πρωθυπουργός, μπορούν «να επιστρέψουν και να βοηθήσουν τους τροτσκιστές να προετοιμάσουν το πρόγραμμά τους», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο πρώην πρώην διευθυντής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex.
Ο βουλευτής του RN για το Loir-et-Cher και υποψήφιος για επανεκλογή, Roger Chudeau, ο οποίος συχνά παρουσιάζεται ως ο «κύριος Παιδεία» του κόμματος, ήταν ευθέως απειλητικός μιλώντας στην κανάλι BFM στις 24 Ιουνίου προς τους συντάκτες του επίμαχου εγγράφου, το οποίο χαρακτήρισε «ανησυχητικό, σκανδαλώδες και σοκαριστικό».
«Αν έρθουμε στην εξουσία και αν έχω οποιαδήποτε σχέση με την εκπαίδευση, θα γράψω σε αυτούς τους ανθρώπους και θα τους πω: ‘έχετε μία εβδομάδα για να ανακαλέσετε. Ζητήστε δημόσια συγγνώμη, γιατί παραβιάσατε όλες τις ηθικές αρχές της θέσης σας και, αν δεν το κάνετε, θα παραπεμφθείτε σε πειθαρχικό συμβούλιο», απείλησε.
Λίγες ημέρες αργότερα, ωστόσο, ο Ζορντάν Μπαρντελά ξεκαθάρισε ότι αν διοριζόταν επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε περίπτωση νίκης της παράταξής του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, ο κ. Chudeau δεν θα διοριζόταν υπουργός Παιδείας…
Τι λέει ο νόμος;
Τι προβλέπει όμως ο νόμος στη Γαλλία για όσους δημοσίους υπαλλήλους δηλώσουν ανυπακοή;
Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, η υποχρέωση υπακοής στις εντολές της κυβέρνησης μπορεί να παύσει στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Η εντολή που δόθηκε είναι προδήλως παράνομη και θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο το δημόσιο συμφέρον (για παράδειγμα, εντολή χορήγησης ή άρνησης παροχής υπηρεσίας για λόγους διακρίσεων).
- Ο εργαζόμενος έχει εύλογη αιτία να πιστεύει ότι μια εργασιακή κατάσταση ενέχει σοβαρό και άμεσο κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία του, οπότε μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του να αποχωρήσει από την κατάσταση αυτή.
- Σε περίπτωση παρενόχλησης, δεν μπορεί να επιβληθεί καμία ποινή σε εργαζόμενο που έχει υποστεί σεξουαλική ή ψυχολογική παρενόχληση και έχει προβεί σε νομικές ενέργειες – ούτε μπορεί να επιβληθεί ποινή σε εργαζόμενο που καταγγέλλει τέτοια παρενόχληση.