Ειρηνικός: Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου στα νησιά Σολομώντα

Δημοσιεύτηκε στις 14/11/2024 09:17

Ειρηνικός: Εντοπίστηκε το μεγαλύτερο κοράλλι του κόσμου στα νησιά Σολομώντα

Το μεγαλύτερο κοράλλι που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα ανακάλυψαν επιστήμονες στον νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, στα νησιά Σολομώντα. Το τεράστιο κοράλλι (mega coral) αποτελεί περισσότερο μια συλλογή από πολλά μικροσκοπικά πλάσματα που μαζί σχηματίζουν έναν οργανισμό παρά έναν ύφαλο. Η ηλικία του θα μπορούσε να ξεπερνάει τα 300 έτη.

Το κοράλλι εντοπίστηκε από έναν εικονολήπτη που εργαζόταν σε ένα πλοίο του National Geographic που επισκέπτεται απομακρυσμένα μέρη του Ειρηνικού για να δει πώς έχουν επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Το μέγεθός του, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του BBC, ξεπερνάει αυτό μιας γαλάζιας φάλαινας, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα.

«Ένιωσα τεράστιο σεβασμό για κάτι που επιβίωσε για εκατοντάδες χρόνια» ανέφερε ο εικονολήπτης που εντόπισε το κοράλλι

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη National Geographic (@natgeo)

«Πήγα για κατάδυση σε ένα μέρος όπου ο χάρτης έλεγε ότι υπήρχε ένα ναυάγιο και τότε είδα κάτι», είπε ο Manu San Felix. Μαζί με τον γιο του Inigo βούτηξαν πιο κάτω για να το επιθεωρήσουν. Βλέποντας το κοράλλι, όπως είπε ο ίδιος, ήταν σαν να έβλεπε έναν «καθεδρικό ναό κάτω από το νερό».

«Είναι πολύ συγκινητικό. Ένιωσα αυτόν τον τεράστιο σεβασμό για κάτι που έμεινε σε ένα μέρος και επιβίωσε για εκατοντάδες χρόνια», είπε. Η πρώτη σκέψη του ήταν «πω πω, αυτό ήταν εδώ όταν ζούσε ο Ναπολέων».

Το γιγαντιαίο κοράλλι έχει πλάτος 34 μ., μήκος 32 μ. και ύψος 5,5 μ. Οι επιστήμονες της αποστολής υπολόγισαν το μέγεθός του χρησιμοποιώντας ένα είδος μετροταινίας κάτω από το νερό.

Φάρος ελπίδας

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο ειδικός ερευνητής του National Geographic, Έρικ Μπράουν, ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ότι «ενώ οι κοντινοί ρηχοί ύφαλοι είχαν υποβαθμιστεί λόγω των θερμότερων θαλασσών» , το να βλέπουμε αυτή τη μεγάλη υγιή κοραλλιογενή όαση σε ελαφρώς βαθύτερα νερά είναι ένας φάρος ελπίδας».

Το είδος στο οποίο ανήκει το συγκεκριμένο κοράλλι ονομάζεται Pavona clavus και παρέχει στέγη σε γαρίδες, καβούρια, ψάρια και άλλα θαλάσσια πλάσματα.

Η ηλικία του δείγματος σημαίνει επίσης ότι λειτουργεί σαν ένα παράθυρο στην ιστορία των συνθηκών που επικρατούσαν στους ωκεανούς στο παρελθόν. Οι επιστήμονες ελπίζουν να το μελετήσουν για να μάθουν περισσότερα για το πώς αναπτύχθηκε.

Μια έκθεση αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 44% των κοραλλιών που ζουν σε θερμά νερά απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Πρόκειται για αύξηση κατά ένα τρίτο από την τελευταία αξιολόγηση των ειδών το 2008.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook