Είναι τοξικό να ανταλάσσετε κωδικούς πρόσβασης; «Εγχειρίδιο» χρήσης τηλεφώνου για ζευγάρια

Δημοσιεύτηκε στις 19/01/2024 19:47

Είναι τοξικό να ανταλάσσετε κωδικούς πρόσβασης; «Εγχειρίδιο» χρήσης τηλεφώνου για ζευγάρια

Ένα από τα πιο «hot» θέματα περί σχέσεων είναι για το αν τα ζευγάρια είναι τοξικό ή ωφέλιμο να ανταλλάσσουν τους κωδικούς των τηλεφώνων τους, με τις απόψεις να διίστανται.

Η δημοσιογράφος της Guardian, Sable Yong, αποφάσισε να ρίξει φως στην υπόθεση, γράφοντας:

«Έχω κοιτάξει το τηλέφωνο ενός αγοριού μου μόνο δύο φορές στη διάρκεια της ζωής μου που βγαίνω ραντεβού. Και τις δύο φορές, βρήκα ακριβώς αυτό που έψαχνα. Και τις δύο φορές, έγινα αποδέκτης αυτού που τώρα ξέρω ότι είναι η Νίκη του Ανόητου™ – η τέλεια τραγικοκωμωδία του να βρίσκεις ακριβώς αυτό που ψάχνεις, προκαλώντας μόνος σου τον τρόμο και την κατάρρευση σου.

Ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και των ορίων είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μιας αρμονικής σχέσης σε αυτή τη σύγχρονη εποχή της ευκαιριακής παρακολούθησης, αλλά όπως αποδεικνύεται, πολλοί άνθρωποι έχουν διαφορετική αντίληψη για το ποια όρια είναι απαραίτητα

Η αντιμετώπιση ενός συντρόφου σε αυτή την κατάσταση σας στερεί την όποια δικαιοσύνη μπορεί να αποκτηθεί για την αποκάλυψη μιας τέτοιας απάτης. Γίνεται ολόκληρο μεγάλο θέμα, μια χαμένη μάχη μεταξύ του εναγόμενου «δεν μπορώ να πιστέψω ότι έψαξες το κινητό μου» και του ενάγοντος «δεν μπορώ να πιστέψω ότι έκρυβες μια μυστική σχέση με μια 19χρονη για αρκετούς μήνες».

Δεν υπάρχει πραγματική «νίκη» σε αυτή την κατάσταση. Είναι ντροπή για όλους».

Είναι υγιές για τα ζευγάρια να ψάχνουν ο ένας το τηλέφωνο του άλλου;
«Όλοι γνωρίζουν ότι τα τηλέφωνα μας είναι το ημερολόγιο των βαθύτερων μυστικών μας, των ενοχλητικών συνηθειών και των εξαρτητικών παρορμήσεων. Είναι μια πύλη προς τους πιο ευάλωτους και καταγγελτικούς λογαριασμούς των εσωτερικών μας κόσμων – και αυτό είναι που κάνει την αναζήτηση στο τηλέφωνο του συντρόφου σας τόσο συναρπαστική.

Όπως είναι φυσικό, αυτό είναι το πρώτο πράγμα που αναφέρουν οι άνθρωποι όταν τους ρωτούν για την τηλεφωνική συμπεριφορά στη σχέση τους. Η αναζήτηση του θέματος στο Google αποκαλύπτει μια συγκλονιστική ιεραρχία ερωτήσεων που αναζητούνται συχνά, όπως π.χ:

Είναι υγιές για τα ζευγάρια να ψάχνουν ο ένας το τηλέφωνο του άλλου;

Γιατί ο σύζυγός μου ελέγχει συνέχεια το τηλέφωνό μου;

Πρέπει τα τηλέφωνα να είναι ιδιωτικά σε μια σχέση;

Είναι εντάξει η γυναίκα μου να ψάχνει το τηλέφωνό μου;

Πρέπει να γνωρίζετε τον κωδικό πρόσβασης για το τηλέφωνο του συζύγου σας;

Όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους μίλησα για το ρόλο που παίζουν τα τηλέφωνά τους στις σχέσεις τους αποκάλυψαν πολύ περισσότερα για τις δικές τους σχέσεις και την αίσθηση συναισθηματικής ασφάλειας παρά για τις πραγματικές τηλεφωνικές τους πρακτικές (η τεχνολογία είναι άλλωστε ένας καθρέφτης της ανθρώπινης συμπεριφοράς).

Και φυσικά, ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής και των ορίων είναι απαραίτητος για τη διατήρηση μιας αρμονικής σχέσης σε αυτή τη σύγχρονη εποχή της ευκαιριακής παρακολούθησης, αλλά όπως αποδεικνύεται, πολλοί άνθρωποι έχουν διαφορετική αντίληψη για το ποια όρια είναι απαραίτητα».

Όλα αυτά οδηγούν στο συντριπτικά δημοφιλές συναίσθημα του:

Πρέπει να μοιράζεστε κωδικούς ( και τοποθεσίες) μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης
Η πλειονότητα των ανθρώπων σε μακροχρόνιες σχέσεις μοιράζονται τους κωδικούς πρόσβασης με τον σύντροφο τους για λόγους όπως: αλλαγή μουσικής στο αυτοκίνητο ή όταν τα χέρια του συντρόφου είναι απασχολημένα καθώς κρατάει φαγητό, το μωρό σας, ή το τιμόνι, με πλήρη εμπιστοσύνη ότι δεν θα ψάξουν τα μηνύματα ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν έχω τίποτα να κρύψω», λένε. «Δεν κρατάμε μυστικά ο ένας από τον άλλον. Είναι μια πράξη εμπιστοσύνης».

Η Τάρα, μια 36χρονη υπεύθυνη imaging από το Μπρούκλιν, συμφωνεί. «Νομίζω ότι η πλήρης πρόσβαση στο τηλέφωνο του άλλου μπορεί να είναι επικίνδυνη με την έννοια ότι τα πράγματα μπορεί να παρερμηνευτούν και να πέσεις σε λαγότρυπα (όχι καλό για την ψυχική υγεία). Μου φαίνεται πολύ έξτρα, ακόμη και ως κάποια που έπιασε έναν άντρα να με απατά με αυτόν τον τρόπο μέσω του λάπτοπ του».

Μην αφήνετε το τηλέφωνο να επηρεάζει τον ποιοτικό χρόνο που περνάτε μαζί
Η απεριόριστη χρήση του τηλεφώνου μπορεί να υποβαθμίσει τη σύνδεση στις σχέσεις, όταν το ένα άτομο προτιμά τη βυθιζόμενη συγκίνηση του doomscrolling από το να περνάει ποιοτικό χρόνο πρόσωπο με πρόσωπο με τον σύντροφό του. Στο λεξιλόγιο του διαδικτύου αυτό ονομάζεται phubbing.

Η ψυχοθεραπεύτρια Esther Perel έχει αναφερθεί σε αυτή την περίσταση ως μια μορφή διφορούμενης απώλειας- η αντίφαση της σωματικής παρουσίας αλλά της νοητικής ή συναισθηματικής απουσίας μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε μοναξιά με το μόνο άτομο που περιμένουμε να μας προστατεύσει από την ακτίνα της μοναξιάς.

Η Morgan, 33 ετών, από τη Νέα Σκωτία, το πάει ένα βήμα παραπέρα: «Ο σύζυγος μου και εγώ είμαστε νέοι γονείς και προσπαθούμε να μην χρησιμοποιούμε τα τηλέφωνα κοντά στο μωρό μας! Ειδικά όχι ενώ τρώμε μαζί δείπνο – δύσκολες συνήθειες για να τις σπάσεις».

Η ιδέα του καθενός για τον ποιοτικό χρόνο διαφέρει, αλλά αν είναι αρκετό για εσάς ή τον σύντροφό σας ώστε να πείτε κάτι γι’ αυτό, τότε είναι αρκετό για να το συζητήσετε και να διαμορφώσετε όρια γύρω από αυτό.

Τα κινητά (μάλλον) δεν ανήκουν στην κρεβατοκάμαρα
Όπως προαναφέρθηκε, ο «ποιοτικός χρόνος» είναι ένα ανεκτίμητο αγαθό – και αυτό αφορά και την ύπαρξη τεχνολογίας στην κρεβατοκάμαρα. Χρησιμοποιείστε ένα τηλέφωνο σε αυτές τις ώρες του σούρουπου, και ο ύπνος θα γίνει πολύ πιο δυσπρόσιτος και για εσας και για τον/την σύντροφο σας που πιθανόν να ενοχλείται από το φως της οθόνης, από την ενεργητικότητα σας ή από τους ήχους του τηλεφώνου.

Το ίδιο ισχύει και για όσους χρησιμοποιούν το τηλέφωνο τους ως ξυπνητήρι. Υπάρχει περιορισμός στο πόσες φορές μπορείτε να πατήσετε snooze όταν οι κύκλοι REM του συντρόφου σας δέχονται κάθε εννέα λεπτά τον ήχο κλήσης του ξυπνητηριού Presto της Apple (αναμφισβήτητα το πιο ενοχλητικό).

*Πηγή: Guardian | Gif: Coca-Cola Light Taste | Tenor


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook