Εικόνες πολέμου στη Λιβύη – Μάχες μέχρι τέλους και δεκάδες νεκροί
Βαλτώνει μέρα με τη μέρα η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη με τις αποκαλύψεις για παραβιάσεις των όσων συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου να διαδέχεται η μία την άλλη.
Οι μάχες στη βορειοαφρικανική χώρα συνεχίστηκαν για μια ακόμη μέρα, με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να ανακοινώνει μάλιστα πως ο αριθμός των θανάτων των σύρων μισθοφόρων έχει αυξηθεί σε 72 από τότε που έφτασαν για πρώτη φορά στην Τρίπολη και συμμετείχαν στις μάχες εναντίον των ενόπλων δυνάμεων του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.
The Syrian Observatory for Human Rights,
“Syrian opposition,”
announces that the official death toll of Syrian #terrorists has risen to 72 since they first arrived in #Tripoli and participated in the battles against the armed forces #LNA #Libya pic.twitter.com/jbay55fZ1X— M.LNA (@LNA2019M) February 1, 2020
Την ίδια ώρα, οι δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο με στρατιωτικά μέσα, όπως τανκς φιλοτουρκικών δυνάμεων, να καταστρέφονται το ένα μετά το άλλο.
#GNA tank destroyed last night by the lions of the #LNA pic.twitter.com/9OaQxaNaWe
— M.LNA (@LNA2019M) February 2, 2020
Αίσθηση πάντως προκάλεσε οπτικοακουστικό υλικό από το πεδίο της μάχης που ανήρτησε στο Twitter ο ανεπίσημος λογαριασμού του Εθνικού Λιβυκού Στρατού.
Στο βίντεο, τα πολυβόλα των ανδρών του στρατάρχη γαζώνουν θέσεις του στρατού του Σάρατζ, κάτω από τις ιαχές των πολεμιστών.
#Tripoli #LNA #Libya #GNA pic.twitter.com/yP2ROfYIuF
— M.LNA (@LNA2019M) February 2, 2020
Τι ζητά η Αλγερία
Για το ζήτημα της παρουσίας των μισθοφόρων της Τουρκίας στη Λιβύη, ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντέλ Ταμπούν, δήλωσε σε συνέντευξη τύπου με τον ομόλογό του της Τυνησίας, πως «οι ξένοι μαχητές θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη Λιβύη και οι ροές μεταφοράς τρομοκρατών από την Τουρκία να τερματιστούν άμεσα».
Η Άγκυρα έχει επιχειρήσει σε πολλές περιπτώσεις μέσω της Αλγερίας και της Τυνησίας να μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λιβύη, εισπράττοντας όμως το «όχι» των δύο πλευρών.
Algerian President Abdel Majid Taboun: Foreign fighters should be removed from #Libya and their flow stopped immediately in reference to Turkey sending #Syrian #terrorists to libya
(Press conference with his Tunisian counterpart)#Turkey #Erdogan #Algeria #Tunisia #GNA #LNA pic.twitter.com/VCvZkilNnB— M.LNA (@LNA2019M) February 2, 2020
Εμπιστευτική έκθεση για τη Λιβύη
Στο μεταξύ, για πιθανή ανθρωπιστική κρίση στη Λιβύη αλλά και νέα προσφυγική κρίση προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ, όπως προκύπτει από εμπιστευτική εξαμηνιαία έκθεση που απεστάλη στις 16 Ιανουαρίου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας της ΕΕ.
Η έκθεση βρίσκεται στη διάθεση του γερμανικού «Der Spiegel» και δημοσιεύεται σε άρθρο του περιοδικού με τίτλο «Εμπιστευτική έκθεση για τη Λιβύη – Η ΕΕ προειδοποιεί για νέα προσφυγική κρίση».
Στην έκθεση συνιστάται η επιστροφή των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ευρωπαϊκών κρατών στην αποστολή -μεταξύ άλλων, επειδή η Ακτοφυλακή της Λιβύης σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης του εμφυλίου πολέμου στη χώρα «θα βρισκόταν γρήγορα στα όρια των δυνατοτήτων της. Μια γρήγορη ευρωπαϊκή αντίδραση θα ήταν σε αυτήν την περίπτωση απαραίτητη».
Η έκθεση απεστάλη στις 16 Ιανουαρίου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης στην Επιτροπή Πολιτικής και Ασφαλείας της ΕΕ, στο πλαίσιο της οποίας συναντώνται αντιπροσωπείες των κρατών-μελών της ΕΕ.
Έκτοτε, ο πόλεμος στη Λιβύη έχει ενταθεί ακόμη περισσότερο. Στο μεταξύ διεξάγονται μάχες σε όλα τα μέτωπα. Η κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών στα κέντρα κράτησης των πολιτοφυλακών εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν και πάλι με βάρκες προς τη Μεσόγειο με κατεύθυνση την Ευρώπη.
Η εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης δείχνει πόσο γρήγορα θα μπορούσε εξαιτίας της κλιμάκωσης να φθάσει η λιβυκή Ακτοφυλακή στα όριά της.