Εφυγε «στα μουλωχτά» το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ
Αποχώρησε «στα μουλωχτά» το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ από την κυπριακή ΑΟΖ και το θαλάσσιο οικόπεδο 8, στο οποίο από τις αρχές του μήνα βρέθηκε και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle.
Αποκαλύφθηκε η θέση του
Οπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία του marine traffic, στο οποίο αποτυπώνεται η κίνηση των πλοίων, το Γιαβούζ βρίσκεται ελλιμενισμένο σε τουρκικό λιμάνι και συγκεκριμένα στην Τούζλα, κοντά στην Κωνσταντινούπολη.
Το τουρκικό γεωτρύπανο έπλεε από τις 19 Ιανουαρίου στο οικόπεδο 8, το οποίο βρίσκεται νότια της Κύπρου, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε απόσταση 100 ναυτικών μιλίων από το λιμάνι της Λεμεσού.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, μάλιστα, είχε επιβεβαιώσει την έναρξη της τρίτης γεώτρησης από το πλωτό γεωτρύπανο Γιαβούζ στα νότια του νησιού, κάνοντας λόγο για δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε όλη τη θάλασσα που περιβάλλει την Κύπρο.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών
«Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ, την περασμένη Παρασκευή, μετακινήθηκε στο αδειοδοτημένο τεμάχιο G στα νότια του νησιού για να πραγματοποιήσει την τρίτη του γεώτρηση, στο πλαίσιο της άδειας που παραχώρησε η «κυβέρνηση της ΤΔΒΚ» (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος) στα Τουρκικά Πετρέλαια το 2011. Ως συνιδιοκτήτες του νησιού οι Τουρκοκύπριοι έχουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Ελληνοκύπριοι σε αυτήν την περιοχή» σημείωνε η ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το sigmalive.
Είναι χαρακτηριστικό των κινήσεων τακτικής της Αγκυρας ότι από τις 26 Δεκεμβρίου 2019 το Yavuz δεν έστελνε σήμα τοποθεσίας και δεν ήταν δυνατός ο εντοπισμός του στο marine traffic.
Στον χάρτη του marine traffic φαίνεται το τουρκικό γεωτρύπανο στο λιμάνι της Τούζλα
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο
Δεν είναι γνωστό το πότε αποχώρησε το τουρκικό γεωτρύπανο από την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά πρέπει να αναφερθεί ότι στο τεμάχιο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου διενεργούσε τις παράνομες γεωτρήσεις του, βρέθηκε από τις αρχές του μήνα το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ.
Το γαλλικό αεροπλανοφόρο, το οποίο ακολουθούν έξι συνοδευτικά πλοία, έπλευσε στα δυτικά του τεμαχίου 8, στα ανοιχτά της Κύπρου.
Το αεροπλανοφόρο εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα τέλη του μήνα στην Κύπρο, όπου αναμένεται να ελλιμενιστεί στη Λεμεσό.
Η παρατεταμένη παρουσία του αεροπλανοφόρου Σαρλ ντε Γκωλ στην κυπριακή ΑΟΖ έχει εκληφθεί ουσιαστικά ως απάντηση στις τουρκικές παράνομες ενέργειες.
Το οικόπεδο 8 είναι αδειοδοτημένο από την Κυπριακή Δημοκρατία στην ιταλο-γαλλική κοινοπραξία ENI – Total.
Τις τελευταίες μέρες, διάφοροι λογαριασμοί στο twitter δημοσίευσαν και δορυφορικές φωτογραφίες από τις κινήσεις του αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση του τουρκικού γεωτρύπανου Yavuz (εικόνα κάτω).
«Σταθεροποιητικός παράγοντας»
Οπως εκτιμάται, η Γαλλία έχει τεθεί στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής «αντεπίθεσης» κόντρα στις περιφερειακές φιλοδοξίες της Τουρκίας.
Σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, η Ιζαμπέλ Ντυμόν, η γαλλίδα πρεσβευτής στην Κύπρο, είχε τονίσει πως η αποστολή του Charles De Gaulle στην περιοχή έχει να κάνει με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συρία και το Ιράκ.
«Συμβαδίζει με τη μόνιμη γαλλική ναυτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο και δείχνει τη βούληση της Γαλλίας να δρα ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή» είχε τονίσει η Ιζαμπέλ Ντυμόν.in.gr