ΕΕ: «Μπλόκο» στις περικοπές λιτότητας του προϋπολογισμού – Ανησυχία για τις δαπάνες υγείας

Δημοσιεύτηκε στις 24/10/2024 09:50

ΕΕ: «Μπλόκο» στις περικοπές λιτότητας του προϋπολογισμού – Ανησυχία για τις δαπάνες υγείας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκρούονται για τις περικοπές λιτότητας ύψους 1,52 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2025 και έχουν προθεσμία μέχρι τις 18 Νοεμβρίου για να καταλήξουν εγκαίρως σε μια συμφωνία.

«Ο προϋπολογισμός της ΕΕ δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτος των επιτοκίων με τη μείωση των προγραμμάτων μας», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Victor Negrescu καθώς οι ευρωβουλευτές εξέφρασαν σαφή αντίθεση στις προτεινόμενες περικοπές σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2025.

Διάχυτη αννησυχία για περικοπές σε προγράμματα και σκληρό μπρα ντε φερ για να μην περάσουν

Οι ευρωβουλευτές απέρριψαν την Τετάρτη (23/10) τις προτεινόμενες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο περικοπές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών Erasmus+ και το ερευνητικό πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση.

Πρώτο όχι από τους ευρωβουλυτές

Κραυγή αγωνίας

«Με την περικοπή του προϋπολογισμού, δεν θα είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε [στις ανάγκες των πολιτών]», δήλωσε ο Negrescu (S&D/Ρουμανία) στους δημοσιογράφους στο Στρασβούργο, προσθέτοντας ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρειάζεται επίσης κάποια ευελιξία για τη χρηματοδότηση «απρόβλεπτων συνθηκών» τα επόμενα χρόνια.

Όπως σημειώνει το Euronews η ψηφοφορία στην ολομέλεια επιβεβαίωσε την υιοθετημένη στάση του Κοινοβουλίου για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τον τελικό προϋπολογισμό του 2025, οι οποίες θα διεξαχθούν τις επόμενες τρεις εβδομάδες, με την πρώτη συνάντηση με τους εκπροσώπους τουΕυρωπαϊκό Συμβούλιο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχει προγραμματιστεί για τις 5 Νοεμβρίου.

Ανησυχία για περικοπές στον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ για την υγεία

Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το θέμα με τις δαπάνες για την υγεία που παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα. Η αύξηση του μέσου όρου ζωής οδηγεί σε αυξημένες ανάγκες για υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα για χρόνιες παθήσεις. Οι νέες τεχνολογίες στην υγεία, όπως τα φάρμακα και οι διαγνωστικές μέθοδοι, αυξάνουν το κόστος αλλά βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Όμως, οι αυξημένες ανάγκες για υγεία σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση ασκούν σημαντική πίεση στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

Λαμβάνοντας υπόψη το ελληνικό σύστημα υγείας γνωρίζουμε πως χρηματοδοτείται κυρίως από τον κρατικό προϋπολογισμό, με σημαντική συμβολή και από τις ασφαλιστικές εισφορές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει σημαντικές περικοπές στις δαπάνες οι οποίες έχουν επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Θα μειωθούν οι δαπάνες υγείας;

Πολλές ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν πιο σταθερά συστήματα χρηματοδότησης, με μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών να προέρχεται από τη γενική φορολογία.

Σήμερα, φορείς του κλάδου και ευρωβουλευτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την τύχη του κονδυλίου του προϋπολογισμού της ΕΕ που προορίζεται για την υγεία, το οποίο μπορεί είτε να συγχωνευθεί με άλλα κονδύλια είτε, ακόμη χειρότερα, να ελαχιστοποιηθεί, σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε.

Οι πρώτες διαρροές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ πριν από τον επόμενο Ιούνιο, αλλά οι πρώτες διαρροές που ήρθαν σε γνώση του Euronews, σύμφωνα με τις οποίες το κομμάτι της υγείας είναι πιθανό να συγχωνευθεί, έχουν προκαλέσει ανησυχίες στον κλάδο.

Ως απάντηση στην πανδημία COVID-19, τα κράτη μέλη της ΕΕ διέθεσαν 5,3 δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health, ένα σημαντικό βήμα, αν ληφθεί υπόψη ότι η πολιτική υγείας θεωρείται σε μεγάλο βαθμό εθνική αρμοδιότητα.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης του προϋπολογισμού της ΕΕ που διέρρευσε υποδηλώνει ότι η χρηματοδότηση για την υγεία θα μπορούσε να ενοποιηθεί σε ένα ενιαίο Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη στρατηγική αυτονομία και τις αξίες των «27».

Η αναδιάρθρωση – η οποία συζητείται ευρύτερα στην υπηρεσία προϋπολογισμού της Επιτροπής από τον Ιανουάριο – αποσκοπεί στην αντιμετώπιση της εκτιμώμενης έλλειψης στρατηγικής κατεύθυνσης, δίνοντας προτεραιότητα στις πολιτικές έναντι συγκεκριμένων προγραμμάτων.

Tο σχέδιο έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις

Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, ορισμένα από τα πιο δημοφιλή προγράμματα της ΕΕ θα συγχωνευθούν – οδηγώντας σε ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για τη συμμετοχή και την επιλεξιμότητα, παρά τις υφιστάμενες προφανείς διαφορές μεταξύ των προγραμμάτων.

Αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο εσωτερικής διαβούλευσης – και πιθανώς κυκλοφόρησε για να μετρήσει τις αντιδράσεις – το σχέδιο που διέρρευσε έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις.

Αντιδράσεις και φόβοι

Η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Tilly Metz εξέφρασε τις ανησυχίες της ότι η συγχώνευση της χρηματοδότησης για την υγεία σε ένα ευρύτερο ταμείο ανταγωνιστικότητας αυξάνει τον κίνδυνο, που έχει ήδη παρατηρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, «να μετατοπιστούν πόροι από την υγεία για άλλους σκοπούς».

Αξιωματούχος της ΕΕ με γνώση του θέματος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, υποστήριξε ότι η συγχώνευση της χρηματοδότησης για την υγεία μπορεί να είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρηθεί ένας σημαντικός προϋπολογισμός για την υγεία, ο οποίος διαφορετικά αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταργηθεί εντελώς.

Ο πρώην Επίτροπος της ΕΕ για την υγεία και νυν σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Vytenis Andriukaitis εξέφρασε επίσης ανησυχίες. Υποστήριξε ότι ο τρέχων προϋπολογισμός είναι ανεπαρκής και η κατάσταση θα επιδεινωθεί με την επικείμενη διεύρυνση της ΕΕ.

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook