EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
Εδώ και μια εβδομάδα η γαλλική EDF έχει ενισχύσει την παραγωγική της ικανότητα με τη λειτουργία ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα. Η δε σταδιακή του ένταξη στο σύστημα θα σταθεροποιήσει τη συνολική δυναμικότητα των 18 πυρηνικών εργοστασίων, που υπάρχουν στη χώρα, σε πάνω από 63.000 MWe.
Η προσθήκη του νέου αντιδραστήρα και η παραγωγή των πρώτων 100 MW , σύμφωνα με την EDF, ανεβάζει σε 57 τον συνολικό αριθμό των αντιδραστήρων που βρίσκονται σε λειτουργία και προσφέρουν τη δυνατότητα στη Γαλλία να παράγει μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας και να εξάγει ένα μεγάλο ποσοστό από αυτές.
Η χώρα άλλωστε, χάρη στα πυρηνικά της εργοστάσια, είναι ο μεγαλύτερος καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, λόγω του πολύ χαμηλού κόστους παραγωγής με καθαρά ετήσια έσοδα πάνω από 3 δισεκατομμύρια ευρώ, συμφωνα με τη World Nuclear Association.
Καθυστερήσεις και αναβολές
Ο αντιδραστήρας που τέθηκε σε λειτουργία το μεσημέρι της 21ης Δεκεμβρίου στις εγκαταστάσεις της EDF στη Flamanville της Νορμανδίας, είναι ο πιο σύγχρονος – τεχνολογίας EPR και η Γαλλία είναι η τρίτη χώρα που τον αξιοποιεί μετα την Κίνα και τη Φινλανδία.
Η συνδεση του νέου αντιδραστήρα στο γαλλικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ανοίγει μια νέα εποχή και όπως είπε ο Λικ Ρεμόντ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της EDF, «Η θέση σε λειτουργία του EPR της Flamanville είναι ένα ιστορικό γεγονός για ολόκληρη την πυρηνική βιομηχανία.»
Ο πρόεδρος του γαλλικού κολοσσού δίνοντας τα εύσημα «σε όλες τις ομάδες που ανταποκρίθηκαν στις προκλήσεις αυτού του έργου με τη μεγαλύτερη δυνατή επιμονή, χωρίς ποτέ να συμβιβαστούν με την ασφάλεια», θέλησε να εξηγήσει τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν.
Συντηρήσεις
Σημειώνεται ότι η EDF υλοποίησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επισκευών και συντήρησης στις πυρηνικές της εγκαταστάσεις στη διάρκεια των τελευταίων ετών.
Από το 2019, ο Όμιλος εφαρμόζει το σχέδιο δράσης «START 2025» με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των διακοπών λειτουργίας των μονάδων, σημαντικό κεφάλαιο του οποίου είναι και η «ενίσχυση της κατάρτισης των εργαζομένων σε ευαίσθητους χειρισμούς».
Υποστηρίζεται ότι οι συντηρήσεις και οι διακοπές έγιναν με τρόπο που απέδωσε παραγωγικά, γεγονός που επιτρέπει πλέον στην Electricite de France (EDF) να αναθεωρει προς τα πάνω τις εκτιμήσεις της , υπολογίζοντας πλέον σε ένα εύρος παραγωγής για το τρέχον έτος, μεταξύ 358 και 364 TWh , έναντι 340-360 αρχικά.
Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς της EDF ηταν αυξημένη κατά 19,7% τον περασμένο Νοέμβριο – σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα – και έφτασε στις 33 TWh διαμορφώνοντας έτσι τη συνολική πυρηνική παραγωγή στη διάρκεια των έντεκα μηνών του έτους στις 325,1 TWh.
Τον ίδιο μήνα, μεγαλύτερη ήταν η παραγωγή ενέργειας από πυρηνικά και στις μονάδες που ελέγχει η EDF στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την εταιρεία η παραγωγή τον Νοέμβριο του 2024 ήταν 2,9 TWh, υψηλότερη κατά 0,1 TWh, από τον ίδιο μήνα του 2023.
Η συνολική ετήσια παραγωγή (για τους 11 μήνες του 2024) ήταν 34,3 TWh, υψηλότερη κατά 0,6 TWh από την ίδια περίοδο του 2023 και αναλογεί σχεδον στο 10% της γαλλικής παραγωγής.
Η νέα (βρετανική) πρόκληση
Στη Βρετανία η EDF έχει να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του σταθμού Hinkley Point C, που αν και είναι σχεδόν ταυτοτικές για όλες τις πυρηνικές εγκαταστάσεις, δεν παύουν να αποτελούν μια διαρκή οικονομική πρόκληση για κάθε εταιρεία ακόμα και για κολοσσους με έσοδα που ξεπερνούν τα 140 δισ. ευρώ ετησίως, όπως η γαλλική εταιρεία.
Ο σταθμός του Hinkley Point C είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στην πυρηνική ενέργεια , θα έχει δύο αντιδραστήρες και στην πλήρη ανάπτυξή του θα τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια έξι εκατομμύρια νοικοκυριά.
Στις 4 Δεκεμβρίου, έγινε η εγκατάσταση του αντιδραστήρα στον πυρηνικό σταθμό του Σομερσετ και πλέον, το βασικό σενάριο έχει ορίζοντα λειτουργίας το 2029 αλλά υπάρχουν και δυο άλλα με το πλέον δυσμενές να τοποθετεί την έναρξη εντός του 2031.
Σύμφωνα με την EDF , το νέο – εκτιμώμενο – κόστος του έργου έχει εύρος μεταξύ 31 και 34 δισ. λιρών (με βάση τις τιμές του 2015) και με αρχικο προϋπολογισμό στα 26 δισ.λίρες.
H EDF βρίσκεται σε συζητήσεις με τη νέα βρετανική κυβέρνηση των Εργατικών προκειμένου να προχωρήσει -με την απαιτούμενη υποστήριξη- και το δεύτερο project, αυτο του πυρηνικού σταθμού του Sizewell C που στη πραγματικότητα είναι αντίγραφο του Hinkley Point C.
Αυτος είναι και ο λόγος που ο δεύτερος σταθμός , στην περιοχή του Σάφολκ θα χρειαστεί μικρότερη χρηματοδότηση. Αλλά δεν είναι και ο μόνος καθώς η κυβέρνηση Στάρμερ θέλει να επιταχύνει τις προσπάθειες για την υλοποίηση των νέων πυρηνικών έργων.
«[Είναι] πρώτη προτεραιότητα να συνεργαστούμε με την EDF για την κατασκευή του Hinkley Point C», είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος υπουργός Ενεργειακής Ασφάλειας Εντ Μίλιμπαντ κατα την πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο της Ενωσης Πυρηνικής Βιομηχανίας , στις 5 Δεκεμβρίου.
Κέρδη 7 δισ. ευρώ
Η ολοκλήρωση του κύκλου των συντηρήσεων και επισκευών στις μονάδες της EDF στη Γαλλία δημιουργούν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την παραγωγή αλλά και τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας για τη μεγαλύτερη εταιρεία εκμετάλλευσης πυρηνικών σταθμών στον κόσμο.
Παράλληλα, η εταιρεία που διευθύνει ο Λυκ Ρεμόντ , θέλει να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη έξι ακόμα πυρηνικών αντιδραστήρων ενώ προετοιμάζεται και για επενδύσεις στο νέο τύπο ευρωπαϊκών αντιδραστήρων υπό πίεση (EPR2) έως τα τέλη του 2025 ή τις αρχές του 2026.
Ο Ομιλος παρουσίασε καθαρά κέρδη στα 7 δισ. ευρώ στο εξάμηνο του 2024 , ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων, χρεολυσίων και αποσβέσεων ανέβηκαν κατά 16,1% στα 18,7 δισ. ευρώ.
Πηγή: ΟΤ