ECDC : Η Ευρώπη πρέπει να προετοιμάζεται για δεύτερο κύμα κοροναϊού
Η πιθανότητα η Ευρώπη να περάσει από δεύτερο κύμα του κοροναϊού δεν είναι απλά μία θεωρία, κατά τη διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), δρ. Αντρέα Άμμον.
Για την δρ. Άμμον, τα βασικά ερωτήματα είναι «πότε και πόσο μεγάλο» θα είναι αυτό το δεύτερο κύμα.
«Κοιτώντας τα χαρακτηριστικά του ιού και τα στοιχεία από διαφορετικές χώρες σε σχέση με την ανοσία του πληθυσμού – τα οποία δεν είναι και πολύ καλά, καθώς κυμαίνονται μεταξύ 2% και 14% – ο ιός είναι ακόμα τριγύρω μας και κυκλοφορεί περισσότερο σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο… Δεν θέλω να αναπαράγω σενάρια καταστροφής, αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν είναι η ώρα να χαλαρώσουμε πλήρως», λέει στον Guardian.
Στις 2 Μαΐου το ECDC ανακοίνωσε ότι η Ευρώπη είχε περάσει την κορύφωση της επιδημίας του ιού (με μόνη εξαίρεση την Πολωνία).
Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης έχουν αρχίσει να χαλαρώσουν τους περιορισμούς: άλλες κινούνται πιο αργά, ενώ κάποιες θα επιτρέψουν πολύ σύντομα στα μπαρ και τα εστιατόρια να επαναλειτουργήσουν.
Η άρση του lockdown και το πιθανό δεύτερο κύμα
H δουλειά της δρ. Άμμον είναι να ελέγξει τις επιπτώσεις και να προλάβει από νωρίς την όποια αύξηση των κρουσμάτων. Η διευθύντρια του ECDC επιμένει ότι ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα του ιού μπορεί να αποφευχθεί αν οι πολίτες τηρούν τους κανόνες και κρατούν αποστάσεις.
Ωστόσο, παρατηρεί επίσης ότι η θέληση του κοινού να τηρήσει τους κανόνες δεν είναι τόσο ισχυρή.
«Νομίζω ότι έχει αρχίσει να γίνεται δύσκολο. Από τη μια μεριά, βλέπουμε τον οικονομικό αντίκτυπο στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από την άλλη η εμπειρία κάποιων που δεν μπορούν να ασκηθούν και να απολαύσουν τις ελευθερίες που κανονικά έχουμε: να πάμε όπου θέλουμε, να είμαστε με όποιον θέλουμε. Πρόκειται για μία σημαντική αλλαγή στον κανονικό τρόπο ζωής», σημειώνει.
«Ειδικά τώρα που είναι φανερό ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, όλοι νομίζουν ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει».
Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δεν αποτυπώνουν τυχόν συνέπειες. «Ίσως δεν έρθει ποτέ το δεύτερο κύμα, ίσως η άρση των μέτρων γίνεται πράγματι λελογισμένα. Αυτό είναι κάτι που εξετάζουμε προσεκτικά αυτήν την περίοδο: τι συμβαίνει μετά από όλα αυτά τα περιοριστικά μέτρα», αναφέρει η διευθύντρια του ECDC.
Αναγκαία η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας της Ευρώπης
Κάνοντας μία ανασκόπηση της εξάπλωσης του ιού στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο, η Άμμον υπογραμμίζει ότι πρέπει να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες υγείας στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Πρέπει να εξεταστεί κατά πόσο είναι έτοιμα τα νοσοκομεία, πώς να εξασφαλιστεί η δυνατότητα για αύξηση κλινών και ειδικά των κλινών ΜΕΘ».
«Κατά την άποψή μου, οι κυβερνήσεις υποτίμησαν την ταχύτητα τις πανδημίας. Άλλο να προσπαθείς να αυξήσεις τις κλίνες σε δύο εβδομάδες και άλλο σε δύο μέρες», επισημαίνει.
Πώς έγινε η εξάπλωση του κοροναϊού στην Ευρώπη
Όσο για το πώς άρχισε η εξάπλωση του ιού στην πανδημία, η Άμμον θεωρεί πιο πιθανούς υπόπτους όσους έκανε διακοπές για σκι στις Άλπεις και επέστρεψαν σπίτια τους κατά την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
«Τότε ήταν που είδαμε νέα κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και πολλά από αυτά τα κρούσματα είχαν πάει για σκι στις Άλπεις της Ιταλίας και της Ισπανίας. Είναι ένα πολυπληθές μέρος, όλα αυτά τα χειμωνιάτικα θέρετρα, τα τελεφερίκ, είναι εύκολο να δημιουργηθεί συνωστισμός. Πρόκειται για το τέλειο περιβάλλον για τον ιό».
Μαραθώνιος η μάχη με τον κοροναϊό
Όταν επιβλήθηκε το lockdown στην Ουχάν, η Άμμον θυμάται ότι κάποιοι συνάδελφοί της της έλεγαν ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν δυνατόν να γίνει στην Ευρώπη.
Τώρα τα lockdowns δοκιμάζουν την υπομονή των πολιτών, όμως η δρ. Άμμον αναρωτιέται αν επιβλήθηκαν πολύ αργά. «Πιστεύω αν είχαμε πάρει μέτρα νωρίτερα, ίσως θα είχαν σωθεί περισσότερες ζωές. Αυτά τα μέτρα όμως είναι τόσο σκληρά, τόσο έξω από την εμπειρία μας – χρειαζόταν το παράδειγμα της βόρειας Ιταλίας για να καταλάβουμε πόσο απαραίτητα ήταν».
Η διευθύντρια του ECDC πιστεύει ότι η μάχη με τον κοροναϊό θα είναι ένας μαραθώνιος. «Δεν ξέρουμε αν θα μείνει για πάντα, αλλά δεν νομίζω ότι θα φύγει γρήγορα. Φαίνεται ότι προσαρμόζεται πολύ εύκολα στους ανθρώπους».
Προειδοποίησε τέλος και όσους θέλουν να πάνε διακοπές αυτό το καλοκαίρι: «Οι φετινές διακοπές δεν θα είναι όπως παλιότερα. Δεν μπορούμε απλά να πούμε στους ταξιδιώτες ότι αρκεί μόνο να πλένουν τα χέρια τους. Πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις και γενικά τα μέτρα ασφαλείας».