Δύο συνήθειες στα social media που καταστρέφουν αργά τη ζωή μας

Δημοσιεύτηκε στις 04/10/2024 22:15

Δύο συνήθειες στα social media που καταστρέφουν αργά τη ζωή μας

Κάθε φορά που αισθάνεστε πληγωμένες, ένοχες, όχι αρκετές ή αναστατωμένες για τη ζωή, το σώμα ή τη σχέση σας συγκρίνοντας τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αυτοεκτίμησή σας δέχεται πλήγμα.

Παρόλο που είναι ενδυναμωτικό να συνδέεστε με τον κόσμο με το πάτημα ενός κουμπιού, μπορεί να είναι εξίσου γρήγορο και εύκολο να νιώσετε άβολα ή υποτιμητικά για τον εαυτό σας, καθώς ανακαλύπτετε διαρκώς περισσότερους τρόπους με τους οποίους δεν είστε εκεί που θέλετε να είστε ακόμα.

Το να αντλείτε έμπνευση και θετικά συναισθήματα από όσα βλέπετε στις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι υπέροχο, αλλά αν αισθάνεστε ότι όλο αυτό σας παρασύρει προς τα κάτω, τότε ο αντίκτυπός του είναι πολύ πιο σοβαρός από όσο νομίζετε.

«Η αυτοεκτίμησή σας είναι ένα παζλ με εύθραυστα κομμάτια. Και αν κάποιο κομμάτι είναι λυγισμένο, σπασμένο ή κουρελιασμένο, το παζλ σας είναι ελλιπές και η αυτοπεποίθησή σας υποφέρει – και αυτό επηρεάζει κάθε τομέα της ζωής σας, κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας σας. Ναι, είναι τόσο μεγάλη υπόθεση», γράφει η Kelly Rudoplh, life coach, στο yourtango.com και παρουσιάζει τις συνήθειες που μπορεί να καταστρέφουν την ψυχολογία και τελικά τη ζωή μας.

Η σύγκριση με άλλους

Όταν μαθαίνετε πώς να είστε πιο σίγουρες για τον εαυτό σας η σύγκριση του σώματός σας με κάποιον πιο αδύνατο, πιο γυμνασμένο ή πιο ελκυστικό από εσάς βλάπτει την αυτοεικόνα σας. Πρέπει να αισθάνεστε καλά, όπως είστε.

Είναι απολύτως θεμιτό να νιώθετε υγιείς, ευτυχισμένες και ολοκληρωμένες ακόμα και αν δεν μοιάζετε με μοντέλο για εξώφυλλο περιοδικού. Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας λέγοντας: «Έτσι θα έπρεπε να ειμαι» όταν βλέπετε κάτι που σας αρέσει ή θέλετε.

Το υποσυνείδητό σας αγαπάει τα άμεσα αιτήματα, ώστε να μπορεί να μαγνητίσει αυτά τα πράγματα στη ζωή σας. Δείτε το σαν να παραγγέλνετε φαγητό σε ένα εστιατόριο. Δεν λέτε απλά «Φέρε μου φαγητό». Παραγγέλνετε αυτό που θέλετε συγκεκριμένα και αυτό είναι που παίρνετε.

Η προσποίηση ενός άλλου εαυτού

Το να φλερτάρετε ή να κάνετε αναρτήσεις στο διαδίκτυο για να κερδίσετε την προσοχή ή την αποδοχή των άλλων, αντί να καλλιεργήσετε τις πραγματικές, προσωπικές σας σχέσεις και αξίες μειώνει τον αυτοσεβασμό σας.

Αν το ένστικτό σας σάς λέει ότι κάτι είναι λάθος, τότε είναι λάθος, οπότε σταματήστε να το κάνετε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ικανοποιούν πολύ γρήγορα τη βασική ψυχολογική σας ανάγκη για σύνδεση, αλλά συχνά σε βάρος μιας υγιούς σχέσης με τον εαυτό σας, τον σύντροφό και την οικογένειά σας – τις πραγματικές συνδέσεις και σχέσεις που χρειάζεστε. Δεν υπάρχει λόγος να συμβιβαστείτε με εικονική, πολυάριθμη αποδοχή ή ένα επιφανειακό δράμα που προβάλλεται 24 ώρες στην οθόνη σας. Αξίζετε κάτι καλύτερο.

Το να νιώθετε υποτιμητικά για τον εαυτό σας όταν βλέπετε κάποιον που είναι πιο ταλαντούχος, κάνει καλύτερη δουλειά ή έχει περισσότερες δουλειές, χρήματα ή διακρίσεις μπορεί να ρίξει την αυτοπεποίθησή σας κατακόρυφα. Οτιδήποτε σας κάνει διαφορετικούς ή μοναδικούς είναι αυτό από το οποίο πηγάζει η δύναμή σας. Μάθετε ποιες πραγματικά είστε, τι πιστεύετε, τις αξίες σας και τι προσφέρετε στο τραπέζι. Η αυτοαποδοχή είναι πιο πολύτιμη από ό,τι θα είναι ποτέ η γνώμη οποιουδήποτε άλλου για εσάς.

Φυσικά και υπάρχουν αναρτήσεις που μας κάνουν να νιώθουμε καλά. Όλα τα θετικά post μπορούν να ανεβάσουν τη διάθεσή μας και να συμβάλλουν σε μια πιο θετική στάση απέναντι στη ζωή. Ωστόσο, δεν προβάλλονται μόνο τέτοια στα social media.

Αν ο στόχος σας είναι η οικοδόμηση αυτοπεποίθησης, τότε πρέπει να επιβάλλετε ισχυρά όρια όσον αφορά στις κακές συνήθειες που υιοθετείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ναι, οι άλλοι άνθρωποι μπορούν να δημοσιεύουν και να λένε ό,τι θέλουν, όπως ακριβώς μπορείτε και εσείς. Αλλά, αν είστε συνδεδεμένες με εικόνες και μηνύματα που σας προσβάλλουν τακτικά ή σας ρίχνουν τη διάθεση, αποσυνδεθείτε. Δεν σας ταιριάζουν ενεργειακά. Όπως ακριβώς και στην πραγματική ζωή, έτσι και στην εικονική – αν δεν νιώθετε καλά σε μία σχέση, φύγετε όσο νωρίτερα γίνεται.

marieclaire.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook