«Drones για την Ουκρανία»: Ένας μαραθώνιος ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών
Η Λετονία σκοπεύει να επενδύσει φέτος 20 εκατομμύρια ευρώ στην ανάπτυξη στρατιωτικών drones, ανέφερε τη Δευτέρα (27/5) ο υπουργός Άμυνας Άντρις Σπρουντ.
«Μεταφορικά, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για στρατιά από drones», είπε ο Σπρουντ, εξηγώντας πως εκτός από την απόκτηση drones η επένδυση αφορά επίσης τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών. «Ενισχύουμε ολόκληρο το (αμυντικό) οικοσύστημα παράλληλα με την εγχώρια βιομηχανία, με σκοπό τη δημιουργία, ανάπτυξη και παραγωγή τεχνολογιών για τις ένοπλες δυνάμεις μας αλλά και για την στήριξη της Ουκρανίας», είπε ο Λετονός υπουργός Άμυνας.
Περισσότερες από 12 χώρες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν στην ανάπτυξη drones προκειμένου να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας
Το καλοκαίρι αναμένεται να λειτουργήσει πεδίο δοκιμών για drones, όπου θα εκπαιδευτούν οι χειριστές τους. Τις επόμενες ημέρες έχει προγραμματιστεί εξάλλου ένας μαραθώνιος ανάπτυξης ηλεκτρονικών εφαρμογών (hackathon) με την ονομασία «Drones για την Ουκρανία».
Μαζί με τη Βρετανία, η Λετονία έχει ηγετικό ρόλο στη διεθνή πρωτοβουλία που σκοπεύει να προμηθεύσει την Ουκρανία με ένα εκατομμύριο drones. Περισσότερες από 12 χώρες έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν στην ανάπτυξη drones προκειμένου να ενισχύσουν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας στον αγώνα που δίνουν απέναντι στους Ρώσους εισβολείς.
Αυτό θα είναι το «σιδερένιο τείχος» του ΝΑΤΟ γύρω από τη Ρωσία
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι οι έξι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που γειτονεύουν με την Ρωσία συμφώνησαν να υψώσουν ένα «τείχος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη», για να υπερασπιστούν τα σύνορά τους από τις «προκλήσεις».
«Αυτό είναι κάτι εντελώς καινούργιο, ένα τείχος από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα εκτείνεται από τη Νορβηγία μέχρι την Πολωνία. Ο στόχος είναι να χρησιμοποιήσουμε drones και άλλες τεχνολογίες για να προστατέψουμε τα σύνορά μας», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Λιθουανίας, Άγκνε Μπιλοτάιτε, στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Baltic News Service (BNS).
Η Λιθουανή αξιωματούχος έκανε τη δήλωση αυτή στο τέλος των συζητήσεων που είχε με τους ομολόγους της από τα άλλα κράτη της Βαλτικής, την Εσθονία και τη Λετονία, όπως και την Φινλανδία, την Νορβηγία και την Πολωνία.
Συστήματα και για την αναχαίτιση εχθρικών drones
«Δεν θα είναι μόνο φυσικές υποδομές, συστήματα παρακολούθησης, αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλες τεχνολογίες, που θα καταστήσουν δυνατή την προστασία μας από τις προκλήσεις εχθρικών χωρών και την αποτροπή του λαθρεμπορίου», πρόσθεσε.
Εκτός από την ανάπτυξη μη επανδρωμένων αεροσκαφών για την παρακολούθηση των συνόρων, οι χώρες αυτές φέρεται ότι θα χρησιμοποιήσουν συστήματα για την αναχαίτιση εχθρικών drones.
Η Μπιλοτάιτε δεν έδωσε το χρονοδιάγραμμα για το έργο αυτό, το οποίο εγκρίθηκε λόγω των υφιστάμενων ανησυχιών για την ασφάλεια στην περιοχή, καθώς μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.