Δολοφονία Σουλεϊμανί: Το Ιράν αποκαλύπτει πώς θα χτυπήσει τις ΗΠΑ
Καζάνι που βράζει θυμίζει η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί μετά από διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ στο Ιράκ. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Τεχεράνη βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί και αρκεί μόνο μια σπίθα προκειμένου να εκτροχιαστεί η κατάσταση.
Ενώ οι Ιρανοί θρηνούν τα θύματα της αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής, ο Ντόναλντ Τραμ εξαπολύει νέες απειλές λέγοντας ότι η χώρα του έχει στο στόχαστρο 52 ιρανικούς στόχους, με τον αριθμό να συμβολίζει τους 52 αμερικανούς πολίτες που είχαν κρατηθεί όμηροι για 444 ημέρες στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη από το 1979 έως το 1981. Ωστόσο, η απάντηση από την Τεχεράνη δεν άργησε να έρθει από σειρά κορυφαίων αξιωματούχων.
Η πρωτοφανής κίνηση των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν τον δολοφονικό αεροπορικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη αποτέλεσε ηλεκτροσόκ για ολόκληρη τη περιοχή της Μέσης Ανατολής, με το Ιράν και τους συμμάχους του να εξετάζουν την απάντησή τους. Μπορεί η διπλωματική σκακιέρα να έχει πάρει φωτιά, ωστόσο αυτό που αναμένει η διεθνής κοινότητα είναι αν το Ιράν θα προχωρήσει σε αντίποινα και με ποιο τρόπο.
Πώς θα κινηθεί το Ιράν
Ως προς αυτό, τα χαρτιά του ανοίγει στρατιωτικός σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CNN, ο στρατιωτικός σύμβουλος του Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, Χοσεΐν Ντεγκάν, δήλωσε πως «η απάντηση θα είναι σίγουρα στρατιωτική και εναντίον στρατιωτικών στόχων» την ώρα που αναλυτές εξετάζουν και το σενάριο η αντίδραση του Ιράν να είναι κατά κάποιο τρόπο ασύμμετρη. Πολλοί εκφράζουν, δηλαδή, φόβους ότι η οργισμένη απάντηση θα μπορούσε να δοθεί με τη μορφή κυβερνοεπιθέσεων σε κρίσιμες υποδομές, μεταξύ των οποίων το ηλεκτρικό δίκτυο, οι εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, οι τράπεζες και τα δίκτυα επικοινωνιών.
Ο Ντεγκάν, πρώην υπουργός Άμυνας, είναι ο κύριος στρατιωτικός σύμβουλος του Χαμενεΐ και βρίσκεται πολύ κοντά στον ανώτατο ηγέτη.
«Επιτρέψτε μου να σας πω ένα πράγμα: η ηγεσία μας έχει επίσημα ανακοινώσει ότι ποτέ δεν επιζητούσαμε τον πόλεμο και ποτέ δεν θα τον επιζητήσουμε» δήλωσε ο Ντεγκάν.
«Ήταν η Αμερική που έχει ξεκινήσει τον πόλεμο και πρέπει να δεχτεί τις κατάλληλες απαντήσεις για τις πράξεις της. Το μόνο που μπορεί να τερματίσει αυτή την περίοδο πολέμου είναι να δεχτούν οι Αμερικανοί ένα πλήγμα αντίστοιχο με αυτό που προκάλεσαν. Και μετά δεν πρέπει να αναζητήσουν να ανοίξει νέος κύκλος» πρόσθεσε, δίνοντας το στίγμα για τις κινήσεις του Ιράν την επόμενη ημέρα.
Ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, δήλωσε το Σάββατο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διέπραξαν «σοβαρό λάθος» με τη δολοφονία του Σουλεϊμανί και ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε στο Twitter, γράφοντας ότι εάν η Τεχεράνη επιτεθεί σε αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία, οι ΗΠΑ θα χτυπήσουν «πολύ σκληρά και πολύ γρήγορα».
Ο Ντεγκάν χαρακτήρισε τα tweets «γελοία και παράλογα», υποστηρίζοντας ότι «ο Τραμπ δεν γνωρίζει το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει ούτε τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ουσιαστικά, είναι πραγματικός γκάνγκστερ και τζογαδόρος, δεν είναι πολιτικός».
Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε αν ο Τραμπ κάνει πράξη την απειλή του και χτυπήσει κάποιο πολιτιστικό κέντρο, ο Ντεγκάν δήλωσε πως «σίγουρα κανένας αμερικανικός στρατιωτικός, κανένα αμερικανικό πολιτικό κέντρο, καμιά αμερικανική στρατιωτική βάση, κανένα αμερικανικό πλοίο δεν θα είναι ασφαλές. Είναι προσβάσιμα σε εμάς».
Λαοθάλασσα στο Ιράν για τις τελετές μνήμης
Στο μεταξύ, «λαοθάλασσα» πλημμύρισε την Κυριακή την ιρανική πόλη Αβάζ, όπου έφτασε το πρωί η σορός του ιρανού στρατιωτικού Κασέμ Σουλεϊμανί.
Η σορός του μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο νοτιοδυτικό Ιράν, όπου ξεκίνησαν οι τελετές μνήμης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε πολλές πόλεις του Ιράν.
Εικόνες που μεταδίδουν διεθνή δίκτυα δείχνουν το τεράστιο μαυροφορεμένο πλήθος να διασχίζει μια γέφυρα, συμμετέχοντας σε πομπή εις μνήμην του Σουλεϊμανί.
Σύμφωνα με το BBC, αρκετοί από τους παρευρισκόμενους θρηνούσαν κλαίγοντας και χτυπώντας το στήθος τους, ενώ δεν έλειπαν μηνύματα όπως το «Θάνατος στην Αμερική».
Το πρακτορείο Irib μετέδωσε εικόνες από το φέρετρο του Σουλεϊμανί, καλυμμένο με μια ιρανική σημαία, καθώς το έβγαζαν από το αεροπλάνο σήμερα τα ξημερώματα, πριν μεταφερθεί στην Αβάζ.
Το κανάλι έδειξε το πλήθος που συγκεντρωνόταν στην κεντρική πλατεία Μολάβι, κρατώντας σημαίες και πορτραίτα του Ιρανού στρατιωτικού διοικητή.
Στην πρωτεύουσα της χώρας, την Τεχεράνη, μέλη της Βουλης φώναξαν το σύνθημα «Θάνατος στην Αμερική» για μερικά λεπτά κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.
«Τραμπ, αυτή είναι η φωνή του ιρανικού έθνους, άκουσέ την» φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Βουλής, Αλί Λαριτζαν.