Δώδεκα πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στο ταξίδι προς την Ευρώπη – Παράνομες επαναπροωθήσεις στη Λιβύη
Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της αδράνειας της Ευρώπης στη Μεσόγειο Θάλασσα. Οι αρχές στη Μάλτα, την Ιταλία, τη Λιβύη, την Πορτογαλία, τη Γερμανία, καθώς η Frontex ενημερώθηκαν για μια ομάδα 55 (τελικά 63) ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα, αλλά επέλεξαν να αφήσουν δώδεκα από αυτούς να πεθάνουν από τη δίψα ή να πνιγούν, ενώ ενορχήστρωσαν την επαναπροώθησή των επιζώντων πίσω στη Λιβύη, τόπος πολέμου, βασανιστηρίων και βιασμών.
Σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε η υπηρεσία Alarm Phone σε συνεργασία με τις Sea-Watch και Mediterranea, και σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Μάλτας, το σκάφος είχε παρασυρθεί μέσα στη ζώνη αναζήτησης και διάσωσης της Μάλτας (SAR), κοντά στο νησί Λαμπεντούσα.
Όλες οι αρχές απέτυχαν να παρέμβουν, με αφορμή τον κοροναϊό ως δικαιολογία για να παραβιάσουν δραματικά τον νόμο της θάλασσας, καθώς και τις συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους πρόσφυγες.
Περίληψη των γεγονότων
Το βράδυ της 9ης προς 10ης Απριλίου 2020, περίπου 55 άτομα (αργότερα επιβεβαιώθηκαν 63 άτομα), συμπεριλαμβανομένων επτά γυναικών και τριών παιδιών, εγκατέλειψαν τη Λιβύη από το Γκαραμπλί με επισφαλή καουτσούκ.
Την Παρασκευή, 10 Απριλίου, μια βάρκα τηςFrontex εντόπισε τρία καουτσούκ σκάφη με άτομα επί του σκάφους στην περιοχή SAR της Λιβύης, σύμφωνα με δηλώσεις Τύπου της Frontex που κυκλοφόρησαν στις 13 Απριλίου στην ANSA Rome (16: 14): «Με σεβασμό στις επιχειρησιακές διαδικασίες και τους διεθνείς νόμους – εξηγεί η εκπρόσωπος του Frontex – ενημερώσαμε αμέσως τα Κέντρα Συντονισμού Ναυτικής Διάσωσης (Ιταλία, Μάλτα, Λιβύη και Τυνησία) για την ακριβή τοποθεσία των πλοίων».
Το βράδυ της 10ης έως τις 11 Απριλίου, πραγματοποίησαν κλήση στο Alarm Phone ενώ ήταν σε κίνδυνο στη θάλασσα.
Είπαν ότι η βάρκα έμπαζε νερά και χρειάζονταν επειγόντως βοήθεια. Αφού κοινοποίησαν τη θέση τους στο GPS, η οποία τους έδειξε σε διεθνή ύδατα (N 33 ° 41.795 ′, E 013 ° 34.0124 ′ που ελήφθη στις 01:52 CEST, 11/04/2020), το Alarm Phone ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές της Μάλτας της Ιταλίας και της Λιβύης. Τις επόμενες ώρες, το Alarm Phone παρέμεινε σε επαφή με τα άτομα που βρίσκονταν σε κίνδυνο και πέρασε νέες θέσεις GPS και λεπτομέρειες της κατάστασης κινδύνου σε αρμόδιες αρχές.
Τη Δευτέρα το απόγευμα, 13 Απριλίου, αφού η επαφή με το σκάφος είχε χαθεί για περίπου 36 ώρες τόσο οι ιταλικές όσο και οι αρχές της Μάλτας οργάνωσαν αποστολές της αεροπορίας και τελικά το πλοίο που βρισκόταν σε κίνδυνο εντοπίστηκε ξανά στη SAR.
Την Τρίτη, 14 Απριλίου, 00:21 CEST, η Μάλτα έστειλε NAVTEX σε όλα τα σκάφη: «Όλα τα πλοία που διέρχονται στην περιοχή για να είναι επιφυλακή και να βοηθήσουν εάν είναι απαραίτητο».
Περίπου εκείνη την ώρα, το φορτηγό πλοίο IVAN πραγματοποίησε οπτική επαφή με το πλοίο που βρισκόταν σε κίνδυνο. Και πάλι, το Alarm Phone επικοινωνούσε με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Μάλτας καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας για να μάθει εάν έχουν αναληφθεί ενέργειες SAR.
Λίγο αργότερα, το διερχόμενο φορτηγό πλοίο IVAN σταμάτησε ένα μίλι μακριά από το πλοίο σε κίνδυνο, και η Μάλτα τους διέταξε να μείνουν στο σημείο και να παρακολουθήσουν το σκάφος σε κίνδυνο μέχρι να φτάσει η διάσωση.
Λόγω των κυμάτων και των γενικών δυσμενών συνθηκών στη θάλασσα το IVAN δεν μπόρεσε να σώσει τους ανθρώπους που βρίσκονταν σε κίνδυνο, ενώ δε διατάχθηκε από τη Μάλτα να πράξει κάτι παρόμοιο.
Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκεντρώθηκαν από τους επιζώντες, τρία άτομα στο πλοίο που ήταν σε κίνδυνο έπεσαν στο νερό για να φτάσουν στο IVAN και πνίγηκαν. Τέσσερις άλλοι άνθρωποι έπεσαν στη θάλασσα απελπισμένοι.
Σύμφωνα με τα λόγια ενός επιζώντος: «Φωνάξαμε βοήθεια και κάναμε νοήματα. Τρεις άνθρωποι προσπάθησαν να κολυμπήσουν σε αυτό το μεγάλο σκάφος καθώς άρχισε να απομακρύνεται. Πνίγηκαν. Κάναμε νοήματα στο αεροσκάφος με τα τηλέφωνα και κρατούσαμε το μωρό για να δείξουμε ότι είμαστε σε κίνδυνο. Τα αεροσκάφη μας είδαν σίγουρα, γιατί έριξαν ένα κόκκινο φως προς το μέρος μας. Λίγο μετά ένα άλλο σκάφος εμφανίστηκε από το πουθενά και μας πήρε».