Δημιούργησαν ακόμη και hashtags #ErdoganDied και #ErdoganHeartAttack!
Μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό μεταδίδουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πέθανε τη Δευτέρα από καρδιακή προσβολή, χωρίς να επιβεβαιώνεται η είδηση από επίσημες πηγές, προσθέτουν τα ίδια ΜΜΕ.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν τα ίδια μέσα, παρά τις φήμες περί θανάτου του Ερντογάν, το τουρκικό προεδρικό μέγαρο, παραμένει σιωπηλό, φουντώνοντας ακόμη περισσότερες τις φήμες.
Κουρδικό χέρι…
Τις φήμες, ωστόσο, διαψεύδει η ιστοσελίδα «Arab Turk», η οποία επικαλείται προεδρική πηγή. «Οι φήμες περί θανάτου είναι αβάσιμες», τονίζει, με την Αγκυρα πάντως να μην έχει ακόμη προχωρήσει σε επίσημη διάψευση.
Τα σενάρια θανάτου του τούρκου προέδρου φέρεται να ξεκίνησαν μετά την είσοδο Κούρδων στη Wikipedia, στην οποία έβαλαν ημερομηνία για τον θάνατο του Ερντογάν, και έτσι η φήμη διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η συζήτηση μάλιστα άναψε τόσο πολύ, με τους χρήστες του Διαδικτύου να ρωτούν αν αληθεύουν οι φήμες, που δημιουργήθηκαν hashtags, όπως #ErdoganDied η το #ErdoganHeartAttack.
Aπό την άλλη υπάρχουν χρήστες του διαδικτύου καθώς και δημοσιογράφοι που καλούν άπαντες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη διάδοση των φημών, καθώς υπάρχει πιθανότητα να παραμείνουν μόνο φήμες!
Fake News
Δημοσιογράφοι, επίσης, υποδεικνύουν στους χρήστες να αποστασιοποιηθούν από τις εν λόγω πληροφορίες καθώς αποτελούν Fake News.
Το γεγονός ότι δεν διαψεύδει η τουρκική προεδρία τις φήμες, οι οποίες κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου αρκετές ώρες, επανατροφοδοτεί τη συζήτηση καθώς πολλοί λένε ότι η σιωπή της τουρκικής κυβέρνησης αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Αντιθέτως, άλλοι υποστηρίζουν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα απαντήσει σε αναληθή δημοσιεύματα, τα οποία μάλιστα αναρτήθηκαν αρχικά σε ισραηλινούς ιστότοπους.in.gr