Διεθνές Δικαστήριο: Με ποιο σκεπτικό η μια δικαστής καταψήφισε όλα τα μέτρα προστασίας των Παλαιστινίων
Η δικαστής Τζούλια Σεμπουτίντε, η οποία ψήφισε κατά όλων των έκτακτων μέτρων που εισήχθησαν στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔΔ) την Παρασκευή, υποστήριξε ότι η υπόθεση της Νότιας Αφρικής δεν αποδεικνύει επαρκώς ότι οι πράξεις του Ισραήλ είχαν πρόθεση γενοκτονίας όπως μεταφέρει το σκεπτικό της το Al Arabiya.
Η Νότια Αφρική έφερε την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο που λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ζητώντας να χορηγήσει έκτακτα μέτρα για να σταματήσουν οι μάχες, οι οποίες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 26.000 Παλαιστίνιους.
Η δικαστής θεώρησε πως οι κινήσεις του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας «δεν συνοδεύονταν από πρόθεση γενοκτονίας»
Η Σεμπουτίντε δήλωσε ότι η διαμάχη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης είναι «ιστορικά πολιτική ή εδαφική και τολμώ να πω, ιδεολογική». «Δεν πρόκειται για νομική διαφορά που επιδέχεται δικαστική διευθέτηση από το Δικαστήριο», ανέφερε η δικαστής σε δήλωση που εκδόθηκε παράλληλα με την απόφαση της Παρασκευής. «Οι προϋποθέσεις για την ένδειξη προσωρινών μέτρων δεν έχουν εκπληρωθεί, πρόσθεσε.
Το σκεπτικό της δικαστού που μειοψήφισε ακόμα και όταν ο Ισραηλινός δικαστής υπερψήφισε τα μέτρα προστασίας
«Η Νότια Αφρική δεν απέδειξε, ούτε καν Prima facie (εκ πρώτης όψεως), ότι οι πράξεις που φέρεται να διέπραξε το Ισραήλ και για τις οποίες διαμαρτύρεται ο προσφεύγων, διαπράχθηκαν με την απαραίτητη πρόθεση γενοκτονίας και ότι, ως εκ τούτου, είναι δυνατόν να εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της Σύμβασης για τη Γενοκτονία», πρόσθεσε. «Ομοίως, δεδομένου ότι οι πράξεις που φέρεται να διέπραξε το Ισραήλ δεν συνοδεύονταν από πρόθεση γενοκτονίας, ο προσφεύγων δεν απέδειξε ότι τα δικαιώματα που ισχυρίζεται και για τα οποία ζητά προστασία μέσω της αναγραφής προσωρινών μέτρων είναι εύλογα βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία», συνέχισε η Σεμπουτίντε.
«Τα προσωρινά μέτρα που υποδεικνύονται από το Δικαστήριο στην παρούσα διάταξη δεν δικαιολογούνται», κατέληξε. Σε σχέση με τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του λαού της Παλαιστίνης, η Σεμπουτίντε δήλωσε ότι η υπόθεση που παρουσιάζεται στο ΔΔΔ είναι «μια απελπισμένη προσπάθεια να επιβληθεί μια υπόθεση στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνθήκης, προκειμένου να προωθηθεί η δικαστική διευθέτησή της».
«Ζητείται όχι μόνο διπλωματική ή διαπραγματευτική διευθέτηση, αλλά και η καλόπιστη εφαρμογή όλων των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με σκοπό την εξεύρεση μόνιμης λύσης, με την οποία ο ισραηλινός και ο παλαιστινιακός λαός θα μπορούν να συνυπάρχουν ειρηνικά», δήλωσε η Σεμπουτίντε. «Η διαμάχη δεν είναι νομική και δεν απαιτεί δικαστική διευθέτηση από το Διεθνές Δικαστήριο», πρόσθεσε. Η Σεμπουτίντε δήλωσε ότι μια μόνιμη λύση στη σύγκρουση μπορεί να προέλθει μόνο από «καλόπιστες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εκπροσώπων που εργάζονται για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης δύο κρατών».