Διάγγελμα Τραμπ : Οι προθέσεις των ΗΠΑ για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή
Αν και καθυστέρησε μισή ώρα να προβεί στο πολυαναμενόμενο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο Ντόναλντ Τραμπ φρόντισε εξ’ αρχής να δώσει το στίγμα των προθέσεών του. Εχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, καθώς και αμερικανούς στραγηγούς, εκτόξευσε νέες απειλές κατά του Ιράν, εκτιμώντας ότι η Τεχεράνη βρίσκεται στη διαδικασία υποχώρησης.
Παράλληλα, αφού διαβεβαίωσε ότι δεν χάθηκαν αμερικανικές ούτε ιρακινές ανθρώπινες ζωές από τις ιρανικές επιθέσεις τα ξημερώματα της Τετάρτης, στο μενού του διαγγέλματος έβαλε νέες κυρώσεις κατά της χώρας της Μέσης Ανατολής.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν άμεσα επιπρόσθετες οικονομικές κυρώσεις στο ιρανικό καθεστώς» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η κυβέρνησή του συνεχίζει να εξετάζει επιλογές για να απαντήσει στις ιρανικές επιθέσεις πυραύλων.
«Αυτές οι ισχυρές κυρώσεις θα παραμείνουν μέχρι το Ιράν να αλλάξει τη συμπεριφορά του. Μόνο τους τελευταίους μήνες, το Ιράν κατέσχεσε πλοία σε διεθνή ύδατα, πραγματοποίησε μια απερίσκεπτη επίθεση στη Σαουδική Αραβία και συνέτριψε δύο αμερικανικά αεροσκάφη» πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος.
Αυτό μάλλον είναι και το σημαντικότερο σημείο του δεκάλεπτου διαγγέλματος του Ντόναλντ Τραμπ, το οποίο ολοκληρώθηκε χωρίς ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το γεγονός δηλαδή ότι οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να προκρίνουν τη στρατιωτική κλιμάκωση της έντασης, αλλά η απάντησή τους περιορίζεται σε οικονομικές κυρώσεις. Ενδεικτική μάλιστα των προθέσεων των δύο αντιμαχόμενων πλευρών είναι η επικοινωνία που είχαν μετά το μήνυμα Τραμπ Ιράν και ΗΠΑ μέσω ελβετού διπλωμάτη.
Σύμφωνα με ανάλυση του CNNi, ο αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να σταθεί μόνο στην ελάχιστη ζημιά που προκάλεσαν τα χτυπήματα των Ιρανών και εκτόξευσε νέες απειλές οι οποίες περιλαμβάνουν μόνο οικονομικές κυρώσεις.
Προς το παρόν, δεν είναι σαφές τι είδους κυρώσεις θα επιβληθούν και ποια νέα μέτρα μπορούν να ασκήσουν επιφέρουν πίεση στο Ιράν. Μετά τις επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, οι ΗΠΑ προανήγγειλαν παρόμοιες κυρώσεις, ωστόσο εμπειρογνώμονες ακόμη και τότε δεν ήταν ξεκάθαροι για το όφελος θα είχαν.
Το «χειρουργικό» χτύπημα του Ιράν
Σε κάθε περίπτωση, οι ισχυρισμοί Τραμπ κατά το διάγγελμά του έρχεται προς επιβεβαίωση αυτών που θεωρούσαν -μέχρι φυσικά αποδείξεως του εναντίου- ότι η ιρανική επίθεση στα αμερικανικά στρατεύματα αποτελεί ευκαιρία για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Κι αυτό, διότι η μεν Τεχεράνη θα μπορεί να υποστηρίζει ότι πήρε την εκδίκηση που είχε ορκιστεί πως θα πάρει μετά τον θάνατο του εθνικού της ήρωα, ενώ παράλληλα θα ασκήσει πιέσεις στους Ιρακινούς για να απελάσουν τις αμερικανικές δυνάμεις από το Ιράκ.
Οι δε ΗΠΑ θα μπορούν να κάνουν ένα βήμα πίσω, υποστηρίζοντας ότι τα ιρανικά αντίποινα δεν είχαν σοβαρές συνέπειες, κίνηση η οποία δεν θα δημιουργήσει περαιτέρω πολιτικούς τριγμούς στον Τραμπ, δεδομένου ότι αμέσως μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σουλεϊμανί δέχτηκε «πυρά» από τους Δημοκρατικούς και μεγάλη μερίδα του αμερικανικού λαού.
Τα βασικά σημεία του διαγγέλματος
Εκτός αυτού, τα σημεία στα οποία πρέπει να σταθεί κάποιος μετά το διάγγελμα του Τραμπ είναι τα εξής:
1. Ο Τραμπ επιβεβαίωσε ότι δεν σκοτώθηκαν Αμερικανοί: «Κανένας Αμερικανός δεν υπέστη βλάβη από τη χθεσινή επίθεση του ιρανικού καθεστώτος», σημαντικός παράγοντας για την μετέπειτα απόφαση του αμερικανού προέδρου να κινηθεί κατά του Ιράν στο «δρόμο» των οικονομικών κυρώσεων.
2. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Ιράν φαίνεται να υποχωρεί. «Το Ιράν φαίνεται κάνει πίσω, εξέλιξη που είναι καλή για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και τη διεθνή κοινότητα».
3. Κάλεσε τους συμμάχους να πιέσουν το Ιράν για τα πυρηνικά όπλα. «Το Ιράν πρέπει να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες και να τερματίσει την υποστήριξή του στην τρομοκρατία» δήλωσε ο Τραμπ. «Πρέπει όλοι να εργαστούμε μαζί για μια συμφωνία με το Ιράν που θα κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο».
Ο αμερικανός πρόεδρος ξεκαθάρισε, ήδη από την αρχή του διαγγέλματός του προς τον λαό των ΗΠΑ, ότι το Ιράν δεν έχει ποτέ στην κατοχή του πυρηνικά όπλα και η συμφωνία που επρόκειτο να αποτρέψει κάτι τέτοιο, στην πραγματικότητα εξασφάλισε τα χρήματα, ώστε η Τεχεράνη να αποκτήσει τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ.
Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Ευρώπη, την Κίνα, τη Ρωσία και άλλες χώρες να αποχωρήσουν από την πυρηνική συμφωνία. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη αυτό θα μπορούσε να τη βάλει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, δεδομένης και της συμφωνίας της με το Ιράν.
4. Επέκρινε τον δολοφονημένο στρατηγό του Ιράν. Ο Τράμπ δήλωσε ότι ο Κασάμ Σουλεϊμανί, του οποίου ο θάνατος κατά τη διάρκεια αμερικανικής επίθεσης την περασμένη εβδομάδα πυροδότησε τις τρέχουσες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ – Ιράν, ήταν «ο κορυφαίος τρομοκράτης του κόσμου». «Θα έπρεπε να εξοντωθεί εδώ και καιρό» πρόσθεσε, λέγοντας ότι σχεδίαζε επιθέσεις κατά Αμερικανών και ότι ευθύνεται για τις ζωές πολλών Αμερικανών.