Δένδιας στην Γαλλίδα πρέσβη: Είμαστε αντίθετοι σε πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία
Συνάντηση με την πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λορένς Αουέρ, είχε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στην οποία εξέφρασε την αντίθεση της χώρας μας σε ενδεχόμενη πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Δένδιας, μετά την ενημέρωση του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών, ζήτησε από την κ. Αουέρ «επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία, από consortium στο οποίο συμμετέχει η Γαλλία».
«Εξέφρασα στην Πρέσβη της Γαλλίας την έντονη αντίθεση της Ελλάδας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το οποίο δεν συνάδει με τις μέχρι τώρα άριστες στρατηγικές σχέσεις των δύο χωρών», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Άμυνας.
Μετά τη σχετική ενημέρωση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη, συναντήθηκα σήμερα στο ΥΠΕΘΑ με την Πρέσβη της Γαλλίας, κα Laurence Auer, από την οποία ζήτησα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις πληροφορίες για πώληση πυραύλων… pic.twitter.com/40XTNS9vyJ
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 29, 2025
La Tribune: Ο Ερντογάν σπέρνει τη διχόνοια μεταξύ Λονδίνου, Παρισιού και Αθήνας
Να σημειωθεί ότι, στις 15 Ιανουαρίου, η γαλλική εφημερίδα La Tribune έγραφε ότι «η πιθανή πώληση 40 Eurofighter οπλισμένων με πυραύλους Meteor στην Τουρκία θέτει σε δοκιμασία τις σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ελλάδας».
«Το Παρίσι έχει την ευκαιρία να αντιταχθεί στην πώληση του πυραύλου αέρος-αέρος, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε με τη συνεργασία έξι ευρωπαϊκών χωρών (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία)», προσέθετε η γαλλική εφημερίδα.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα, «από τη μία πλευρά, το Λονδίνο και η BAE Systems επιμένουν στην εξαγωγή 40 Eurofighter Typhoon στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον υπό τον όρο ότι μπορεί επίσης να αποκτήσει το Meteor, έναν πύραυλο αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας, υψηλής απόδοσης, ικανό να πλήξει στόχο σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 χιλιομέτρων. Αυτό θα επέτρεπε στην τουρκική πολεμική αεροπορία να ανταγωνιστεί τα εξοπλισμένα με Meteor ελληνικά Rafales».
«Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, η οποία παρέλαβε πρόσφατα τα τελευταία Rafales (24 αεροσκάφη), ζητά από το Παρίσι, με το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 2021, να αντιταχθεί στην πώληση αυτού του πυραύλου», υπογραμμίζεται.