Δασμοί Τραμπ: Η μεγαλύτερη πτώση αμερικανικών μετοχών από την πανδημία του 2020

Δημοσιεύτηκε στις 04/04/2025 07:15

Δασμοί Τραμπ: Η μεγαλύτερη πτώση αμερικανικών μετοχών από την πανδημία του 2020

Οι μετοχές παγκοσμίως βυθίστηκαν, μία ημέρα αφότου ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε νέους σαρωτικούς δασμούς που προβλέπεται να αυξήσουν τις τιμές και να επιβαρύνουν την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό.

Τα χρηματιστήρια στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού υποχώρησαν για δεύτερη ημέρα, ακολουθώντας τον αμερικανικό δείκτη US S&P 500, ο οποίος είχε τη χειρότερη ημέρα του από τότε που ο Covid έκανε τα χρηματιστήρια να καταρρέουν το 2020.

Η Nike, η Apple και η Target ήταν μεταξύ των μεγάλων εταιρειών που επλήγησαν περισσότερο, καθώς όλα τους βυθίστηκαν περισσότερο από 9%.

Στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η αμερικανική οικονομία θα «ανθίσει» χάρη στον ελάχιστο δασμό 10% που σχεδιάζει να επιβάλει στις παγκόσμιες εισαγωγές, με την ελπίδα να ενισχύσει τα ομοσπονδιακά έσοδα και να φέρει την αμερικανική παραγωγή στο σπίτι της.

Ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σχεδιάζει να πλήξει προϊόντα από δεκάδες άλλες χώρες με πολύ υψηλότερες εισφορές, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών εταίρων όπως η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει συνολικό δασμό 54%, και η ΕΕ, η οποία αντιμετωπίζει δασμούς 20%, υποσχέθηκαν αμφότερες αντίποινα την Πέμπτη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αναστείλουν τις προγραμματισμένες επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Οι δασμοί είναι φόροι σε αγαθά που εισάγονται από άλλες χώρες και το σχέδιο του Τραμπ που ανακοίνωσε την Τετάρτη θα αυξήσει τους δασμούς αυτούς σε μερικά από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 100 και πλέον ετών.

Ανησυχία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δήλωσε «βαθιά ανήσυχος», εκτιμώντας ότι ο όγκος του εμπορίου θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 1% φέτος.

Οι έμποροι εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι δασμοί θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και να ανακόψουν την ανάπτυξη.

Στις πρωινές συναλλαγές της Παρασκευής, ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 2,7% και ο ASX 200 της Αυστραλίας σημείωσε πτώση 1,6%. Ο Kospi στη Νότια Κορέα ήταν αμετάβλητος έως ελαφρώς χαμηλότερα.

 

Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα και το Χονγκ Κονγκ είναι κλειστές για το Φεστιβάλ Qingming.

Την Πέμπτη, ο S&P 500 – ο οποίος παρακολουθεί 500 από τις μεγαλύτερες αμερικανικές επιχειρήσεις – σημείωσε πτώση 4,8%, χάνοντας περίπου 2 δισ. δολάρια σε αξία.

Ο Dow Jones έκλεισε περίπου 4% χαμηλότερα, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση περίπου 6%. Το sell-off των αμερικανικών μετοχών συνεχίζεται από τα μέσα Φεβρουαρίου εν μέσω φόβων για εμπορικό πόλεμο.

Νωρίτερα, ο βρετανικός δείκτης μετοχών FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,5% και άλλες ευρωπαϊκές αγορές επίσης υποχώρησαν, απηχώντας τις πτώσεις από την Ιαπωνία έως το Χονγκ Κονγκ.

«Νομίζω ότι πηγαίνει πολύ καλά», δήλωσε ο Τραμπ την Πέμπτη και παρομοίασε την πολιτική του για τους δασμούς με «εγχείρηση» και «ασθενή» τις ΗΠΑ.

Και πρόσθεσε: «Οι αγορές θα κάνουν έκρηξη. Οι μετοχές πρόκειται να εκτοξευθούν. Η χώρα θα ανθήσει».

Σε αντίθεση με τους συμβούλους του Λευκού Οίκου που επέμειναν ότι οι νέοι δασμοί δεν αποτελούν διαπραγματευτική τακτική, ο Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι ανοιχτός σε μια συμφωνία με τους εμπορικούς εταίρους «αν κάποιος προσέφερε κάτι εντυπωσιακό».

Αυξήσεις στις τιμές

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός του Καναδά Μαρκ Κάρνεϊ δήλωσε ότι η χώρα του θα προβεί σε αντίποινα με εισφορά 25% στα οχήματα που εισάγονται από τις ΗΠΑ.

Ο Τραμπ επέβαλε τον περασμένο μήνα δασμούς 25% στον Καναδά και το Μεξικό, αν και δεν ανακοίνωσε την Τετάρτη νέους δασμούς κατά των βορειοαμερικανών εμπορικών εταίρων.

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τώρα την επιλογή να ενσωματώσουν το κόστος των αυξημένων δασμών, να συνεργαστούν με τους εταίρους τους για να μοιραστούν το βάρος αυτό ή να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές – και να διακινδυνεύσουν πτώση των πωλήσεων.

Αυτό θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο, καθώς οι καταναλωτικές δαπάνες των ΗΠΑ ανέρχονται σε περίπου 10% – 15% της παγκόσμιας οικονομίας, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις.

Ενώ οι μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη, η τιμή του χρυσού, η οποία θεωρείται ασφαλέστερο περιουσιακό στοιχείο σε περιόδους αναταραχής, άγγιξε ένα υψηλό ρεκόρ των 3.167,57 δολαρίων ανά ουγγιά σε κάποια στιγμή την Πέμπτη, προτού υποχωρήσει.

Το δολάριο αποδυναμώθηκε επίσης έναντι πολλών άλλων νομισμάτων.

Με πληροφορίες από BBC- in.gr 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook