Covid: Πέντε χρόνια μετά, ο ΠΟΥ ζητά ακόμα από την Κίνα δεδομένα για την προέλευση της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε στις 31/12/2024 12:41

Covid: Πέντε χρόνια μετά, ο ΠΟΥ ζητά ακόμα από την Κίνα δεδομένα για την προέλευση της πανδημίας

Στην επέτειο των πέντε ετών από την πρώτη εμφάνιση της Covid-19 στην Κίνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε και πάλι από την Κίνα να μοιραστεί τις πληροφορίες που διαθέτει για την προέλευση του ιού, με το Πεκίνο να απαντά ότι έπραξε όσα έπρεπε.

Η έρευνα του ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο SARS-CoV-2 πιθανότατα μεταπήδησε από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο μέσω ενός ενδιάμεσου είδους που δεν έχει αναγνωριστεί.

Ωστόσο το σενάριο διαρροής από το Εργαστήριο Ιολογίας της Γουχάν δεν έχει αποκλειστεί και αξιωματούχοι του ΠΟΥ έχουν δηλώσει ότι η Κίνα έβαλε εμπόδια στις έρευνες.

«Συνεχίζουμε να ζητάμε από την Κίνα να μοιραστεί τα δεδομένα και να παράσχει πρόσβαση ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε την προέλευση της Covid-19. Πρόκειται για ηθικό και επιστημονικό καθήκον. Χωρίς διαφάνεια και συνεργασία μεταξύ των χωρών, ο κόσμος δεν μπορεί να προετοιμαστεί επαρκώς για μελλοντικές επιδημίες και πανδημίες ή να τις αποτρέψει» ανακοίνωσε ο ΠΟΥ στην ανακοίνωσή του.

Απαντώντας το Πεκίνο υποστήριξε ότι έχει μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Έρευνες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν και σε άλλες χώρες, είπε.

Νοσοκομειακά κρεβάτια που στήθηκαν σε στάδιο του Πεκίνου περιμένουν ασθενείς της Covid-19 στις 20 Δεκεμβρίου 2022 (Reuters)

Ο ΠΟΥ υπενθύμισε ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2019 το γραφείο του στην Κίνα έλαβε γνώση μιας ανακοίνωσης των υγειονομικών αρχών της Γουχάν που μιλούσαν για κρούσματα «ιογενούς πνευμονίας».

«Τις εβδομάδες, τους μήνες και τα χρόνια που ακολούθησαν, η Covid-19 αναστάτωσε τη ζωή μας και τον κόσμο μας» ανέφερε ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 760 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 και 6,9 εκατομμύρια θάνατοι, αν και ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι μακράν μεγαλύτερος.

Στα μέσα του 2023, ο ΠΟΥ κήρυξε λήξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, είπε όμως ότι ο κορονοϊός παραμένει μια υπενθύμιση του κινδύνου εμφάνισης νέων πανδημιών.

Στις αρχές του μήνα, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους ρωτήθηκε αν ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος σήμερα για μια πιθανή μελλοντική πανδημία. «Η απάντηση είναι: και ναι και όχι. Αν η επόμενη πανδημία συνέβαινε σήμερα, ο κόσμος θα βρισκόταν αντιμέτωπος με τις ίδιες αδυναμίες που επέτρεψαν στην Covid-19 να εδραιωθεί και να εξαπλωθεί, πριν από πέντε χρόνια», είπε.

«Όμως ο κόσμος πήρε και πολλά οδυνηρά μαθήματα από την πανδημία και έλαβε σημαντικά μέτρα για να ενισχύσει τις άμυνές του απέναντι σε μελλοντικές πανδημίες», πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο του 2021 ξεκίνησαν διεθνείς διαβουλεύσεις ώστε να συμφωνηθούν μέτρα για την πρόληψη, την προετοιμασία και τις παρεμβάσεις σε περίπτωση μιας νέας πανδημίας. Οι 194 χώρες μέλη του ΠΟΥ που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις αποδέχονται το περιεχόμενο της συμφωνίας αλλά όχι και τις πρακτικές πλευρές της. Η διορία για τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων λήγει τον Μάιο του 2025.

in.gr