CNN: Το διπλό πρόβλημα της Ουκρανίας-Ζελένσκι και η μισάνοιχτη πόρτα για διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία
Τέσσερις στους δέκα Ουκρανούς συμφωνούν σε πιθανές διαπραγματεύσεις της χώρας τους με τη Ρωσία την ίδια ώρα που κορυφαία ειδησεογραφικά δίκτυα περιγράφουν μια πιθανή προσπάθεια του Ουκρανού προέδρου να επανέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών η Μόσχα. Ρεπορτάζ του CNN στέκεται στο τελευταίο διάγγελμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι που για πρώτη φορά από τότε που η Μόσχα εισέβαλε σε ουκρανικά εδάφη άφησε να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στην προηγούμενη ειρηνευτική διάσκεψη αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρεί βέβαιο πως αυτό θα γίνει και στην επόμενη
Ο Ουκρανός πρόεδρος πρότεινε η Μόσχα να στείλει αντιπροσωπεία στην επόμενη ειρηνευτική σύνοδο κορυφής και ελπίζει αυτή να διοργανωθεί τον Νοέμβριο. Η εξέλιξη αυτή μόνο τυχαία δεν είναι καθώς η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στην προηγούμενη ειρηνευτική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία τον περασμένο μήνα με τον Ζελένσκι να δηλώνει ότι οποιεσδήποτε συνομιλίες θα μπορούσαν να γίνουν μόνο μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από την Ουκρανία.
Η Ουκρανία συνεχίζει να έχει ανάγκη από πυρομαχικά
Το πεδίο του μετώπου και η πιθανή εκλογή Τραμπ
Το αναλυτικό ρεπορτάζ του αμερικανικού μέσου, με το βλέμμα στο σήμερα, σημειώνει πως το Κίεβο βρίσκεται αντιμέτωπο με διπλό πρόβλημα: Της δύσκολης κατάστασης στο πεδίου του μετώπου και της πολιτικής αβεβαιότητας σχετικά με την μελλοντική υποστήριξη από τους στενότερους συμμάχους της Ουκρανίας, δηλαδή των ΗΠΑ.
Και μπορεί η πρόοδος που σημειώνουν τα ρωσικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία να έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τότε που άρχισαν να καταφθάνουν αμερικανικά όπλα στη χώρα τον Μάιο, όμως δεν έχει σταματήσει εντελώς. Η Ρωσία εξακολουθεί να κερδίζει εδάφη, αν και με πολύ πιο αργό ρυθμό.
Ταυτόχρονα, ανακύπτουν ερωτήματα σχετικά με την προθυμία ορισμένων από τους σημαντικότερους συμμάχους της Ουκρανίας -κυρίως των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας- για τη συνέχιση διοχέτευσης πόρων για την υποστήριξη του Κιέβου.
Με το κλίμα αβεβαιότητας να εντείνεται ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζον Χέρμπστ, θεωρεί εύλογη την αλλαγή στάσης του Ζελένσκι συνδέοντας τις εξελίξεις με όσα συμβαίνουν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Μιλώντας στο CNN από το Aspen Security Forum, ο Χέρμπστ σχολίασε πως είναι πιθανό ο Ζελένσκι να προσπαθεί να προσεγγίσει την πιθανή μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ, διαμηνύοντας πως θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί, εφόσον η συμφωνία που θα πέσει στο «τραπέζι» είναι δίκαιη.
Συνομιλία του Ουκρανού προέδρου με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ
Τραμπ και Ζελένσι συνομίλησαν την Παρακσευή (19/07) με τον πρώτο να υπόσχεται ότι όταν εκλεγεί πρόεδρος θα σταματήσει τον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι θα τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο χωρίς να δίνει λεπτομέρειες για το πώς και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι «θα φέρει την ειρήνη στον κόσμο και θα τερματίσει τον πόλεμο που έχει κοστίσει τόσες πολλές ζωές» ενώ ο Ζελένσκι σχολίασε ότι οι δυο τους συζήτησαν τα «βήματα που μπορούν να κάνουν για την ειρήνη».
Αν και η στάση του Ζελένσκι μπορεί να άλλαξε αυτή την εβδομάδα η επίσημη θέση για το πώς θα έπρεπε να είναι μια ειρηνευτική συμφωνία δεν έχει διαφοροποιηθεί – τουλάχιστον δημόσια. «Αυτή τη στιγμή, είναι πολιτικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να δηλώσουμε ότι μπορεί να επιτευχθεί ειρήνη χωρίς την πλήρη επιστροφή όλων των ουκρανικών εδαφών. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, δεν θα μπορούσε να γίνει δυνατό», είπε ο Χέρμπστ.
Ζελένσκι – Τράμπ σε παλιότερη συνάντησή τους
Οι όροι της Μόσχας διαφέρουν από αυτούς του Κιέβου
Στην αντίπερα όχθη ο ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, επαναλαμβάνει όπου βρεθεί και όπου σταθεί ους τελευταίους μήνες ότι θα ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί με την Ουκρανία, αν και οι όροι του φαίνεται πως διαφέρουν σημαντικά από αυτά που θέτει ως προϋποθέσεις η Ουκρανία.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία εάν το Κίεβο παρέδιδε το σύνολο τεσσάρων περιοχών που διεκδικεί η Μόσχα: Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια. Μεγάλα τμήματα αυτών των περιοχών παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο, οπότε ουσιαστικά ζητά από την Ουκρανία να παραδώσει εδάφη χωρίς μάχη.
Ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία θα απαιτούσε από την Ουκρανία να εγκαταλείψει την προσπάθειά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, προκαλώντας το Κίεβο να αποκαλέσει την πρόταση «προσβλητική για την κοινή λογική».
Αβεβαιότητα στο πεδίο των μαχών
Το ρεπορτάζ του CNN στη συνέχεια εστιάζει στη νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που άρχισε να φτάνει στις γραμμές του μετώπου στην Ουκρανία τον Μάιο, μετά από μήνες καθυστερήσεων που προκλήθηκαν από το πολιτικό αδιέξοδο στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Την ίδια στιγμή, η Ουκρανία έλαβε τελικά εξουσιοδότηση από ορισμένα δυτικά έθνη να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους για να πλήξουν στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας, σε περιορισμένες περιπτώσεις και σε περιοχές κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ενώ και αυτό βοήθησε στην επιβράδυνση της ρωσικής προόδου και απέτρεψε μια πιθανή επανακατάληψη της περιοχής του Χάρκοβο η Ουκρανία εξακολουθεί να υπερασπίζεται εδάφη αντί να διεκδικεί περιοχές που βρίσκονται σήμερα υπό ρωσική κατοχή, γράφει το αμερικανικό δίκτυο.
Φιλοξενεί δηλώσεις ειδικού αναλυτή και σημειώνει πως η επιτυχία οποιασδήποτε μελλοντικής ουκρανικής αντεπίθεσης θα εξαρτηθεί πρωτίστως από την υποστήριξη που θα λάβει το Κίεβο από τους δυτικούς συμμάχους της στο μέλλον.
Και κάπου εδώ οι υποψίες δείχνουν πως ο δρόμος δεν στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς αυτή η εβδομάδα έφερε περισσότερη αβεβαιότητα.
Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι επέλεξε τον Βανς ως υποψήφιο αντιπρόεδρό του. Ο Βανς, όπως σημειώνει το CNN, έχει προηγουμένως προτείνει ότι η Ουκρανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία επειδή οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι δεν έχουν την ικανότητα να την υποστηρίξουν.
Ο ίδιος ο Τραμπ έχει ισχυριστεί ότι θα «τελειώσει τον πόλεμο σε μια μέρα» και δήλωνε ότι οι ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να στέλνουν χρήματα στην Ουκρανία χωρίς δεσμεύσεις, περιπλέκοντας την κατάσταση ή ανοίγωντας το δρόμο για την εφαρμογή διαφορετικής πολιτικής.
Ο Ουκρανικός στρατός συνεχίζει να βρίσκεται σε θέση άμυνας
Η στάση της Γερμανίας
Ένα ακόμα «αγκάθι» στις προσπάθειες του Κιέβου για αντεπίθεση φαίνεται να είναι Γερμανία η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων υποστηρικτών της Ουκρανίας. Αυτό γιατί σύμφωνα με το CNN το Βερολίνο σχεδιάζει να χαμηλώσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία το επόμενο έτος.
Εάν υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο για την Ουκρανία -οι ΗΠΑ σταματήσουν να παρέχουν βοήθεια, η Ευρώπη δεν αυξήσει τη βοήθειά της και η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να αποκτήσει πρόσβαση στα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία- η Ρωσία θα αρχίσει πιθανότατα να αποκομίζει πολύ μεγαλύτερα κέρδη, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.
Ο Χέρμπστ δείχνει το δρόμο. Αν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές τον Νοέμβριο, η τρέχουσα αμερικανική πολιτική στήριξης της Ουκρανίας είναι πιθανό να συνεχιστεί, με την παροχή περισσότερης βοήθειας.
«Αν κερδίσει ο Τραμπ, δεν ξέρουμε τι θα κάνει. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στην ομάδα εθνικής ασφαλείας του που θα καταλάβουν ότι ο Πούτιν αποτελεί άμεση απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα και ότι είναι σημαντικό ή κρίσιμο για τις ΗΠΑ να χάσει ο Πούτιν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
«Η μεγάλη ήττα για τις Ηνωμένες Πολιτείες»
Ο Χερμπστ δήλωσε ακόμη ότι υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας που θα μπορούσε να πείσει μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ να συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία.
«Εάν η ομάδα του διακόψει τη βοήθεια και η Ουκρανία καταρρεύσει, αυτό θα είναι μια μεγάλη ήττα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, που θα προκληθεί από την ομάδα Τραμπ», είπε.
Οι αναλυτές αναμένουν ότι το πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία – τα περισσότερα από 60 δισεκατομμύρια δολάρια που εγκρίθηκαν από το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα φέτος – θα αποτελέσουν «ένεση» ανάσας για το Κίεβο για περίπου ένα χρόνο ίσως και 18 μήνες που θα μπορούσε να είναι αρκετός χρόνος για την Ουκρανία να ανασυνταχθεί και να ξεκινήσει μια νέα αντεπίθεση. IN