Bρετανία: Σήμερα η ψηφοφορία στη Βουλή για εναλλακτικές επιλογές για το Brexit
Η εξέλιξη αυτή έκανε ορισμένους ένθερμους οπαδούς του Brexit να ανακοινώσουν ότι θα μπορούσαν πλέον να υποστηρίξουν τη συμφωνία της Μέι φοβούμενοι μήπως τελικά το Brexit δεν πραγματοποιηθεί.
Οι Βρετανοί βουλευτές αναλαμβάνουν εκτάκτως σήμερα την ημερήσια διάταξη της Βουλής των Κοινοτήτων για να ψηφίσουν μια σειρά εναλλακτικών επιλογών στη συμφωνία για το Brexit την οποία διαπραγματεύθηκε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, κάτι που μπορεί να επανακαθορίσει σε βάθος τη διαδικασία του διαζυγίου.
Παραμονή στην ενιαία αγορά, νέο δημοψήφισμα, ακόμη και ματαίωση της εξόδου από την ΕΕ… Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου οφείλει να επιλέξει ανάμεσα στις δεκαέξι προτάσεις που επεξεργάσθηκαν οι βουλευτές, οι οποίες θα συζητηθούν και στη συνέχεια θα τεθούν σε ψηφοφορία από τις 19:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας).
«Είναι λίγο πιθανό οι σημερινές ψηφοφορίες να αναδείξουν μια πλειοψηφία για οτιδήποτε», υπογράμμισε μιλώντας στο BBC ο βουλευτής Όλιβερ Λέτγουιν, αρχιτέκτονας αυτής της παρέμβασης του κοινοβουλίου στη διαδικασία. «Όμως ελπίζω πως μέχρι τη Δευτέρα θα είμαστε ικανοί να συνθέσουμε μια πλειοψηφία υπέρ μιας ή περισσότερων προτάσεων».
Οι βουλευτές θέλουν μ’ αυτόν τον τρόπο να αναδείξουν μια εναλλακτική επιλογή στη Συμφωνία Αποχώρησης που συνήφθη τον Νοέμβριο από την Μέι και τις Βρυξέλλες και την οποία έχουν ήδη απορρίψει δύο φορές –τον Ιανουάριο και στα μέσα Μαρτίου–, όμως η συντηρητική ηγέτης εξακολουθεί να θέλει να την περάσει.
Αυτές οι λεγόμενες «ενδεικτικές» ψηφοφορίες δεν είναι πάντως δεσμευτικές για την κυβέρνηση και η πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει πως θα αντιταχθεί στην επιλογή των βουλευτών, αν αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις του κόμματός της υπέρ μιας εξόδου από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση της Ευρώπης.
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit, αυτός ο κοινοβουλευτικός ελιγμός αποτελεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο» για «την ισορροπία των δημοκρατικών θεσμών» στη χώρα.
«Δεν έχει συμβεί εδώ και πάνω από εκατό χρόνια», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Χέιζελ, μέλος του τμήματος συνταγματικού δικαίου του Univesity College του Λονδίνου. Όμως αυτή η κατάσταση δεν είναι παρά η συνέπεια της απουσίας απόλυτης πλειοψηφίας των Συντηρητικών στο κοινοβούλιο, υπογράμμισε.
Η Τερέζα Μέι αντιμετωπίζει επίσης πρόβλημα με τις βαθιές διαιρέσεις στους κόλπους του κόμματός της. Συνολικά τριάντα συντηρητικοί βουλευτές την αψήφησαν ψηφίζοντας το βράδυ της Δευτέρας να αναλάβει το κοινοβούλιο την ημερήσια διάταξη του Brexit.
«Τοξική» συμφωνία
Η εξέλιξη αυτή στο Ουέστμινστερ έκανε ορισμένους ένθερμους οπαδούς του Brexit, μεταξύ των οποίων ο Μπόρις Τζόνσον και ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, πρόεδρος του European Research Group, μιας ομάδας 60 έως 85 βουλευτών υποστηρικτών ενός Brexit χωρίς συμβιβασμούς, να ανακοινώσουν ότι θα μπορούσαν πλέον να υποστηρίξουν τη συμφωνία της Μέι φοβούμενοι μήπως τελικά το Brexit δεν πραγματοποιηθεί.
«Αν απορρίψουμε τη συμφωνία για τρίτη φορά, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην βγούμε ποτέ από την ΕΕ», δήλωσε ο Τζόνσον, σύμφωνα με την Daily Telegraph.
Ωστόσο η πρωθυπουργός απέχει ακόμη πολύ από το να κερδίσει την παρτίδα: ο σύμμαχός της στο κοινοβούλιο, το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, ανακοίνωσε πως δεν έχει καμιά πρόθεση να ψηφίσει την «τοξική» συμφωνία της, κρίνοντας πως το «δίχτυ ασφαλείας» που περιέχει, με στόχο να αποφευχθεί μια επιστροφή σε σκληρό σύνορο ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη γειτονική Ιρλανδία, υπάρχει κίνδυνος να καταλήξει σε μια διαφορετική μεταχείριση της βρετανικής επαρχίας σε σχέση με το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Μέι πρόκειται να μιλήσει το απόγευμα στους συντηρητικούς βουλευτές, πριν από τις ψηφοφορίες. Ο Νάιτζελ Ίβανς, βουλευτής της βορειοδυτικής Αγγλίας, την κάλεσε να τους ανακοινώσει την αποχώρησή της, αν θέλει να περάσει η συμφωνία της.
«Την ενθαρρύνω να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησής της», δήλωσε στο BBC. Αν το πράξει, «πιστεύω πως αυτό θα κάνει πολλούς να συνταχθούν με τη συμφωνία της».
Οι βουλευτές πρόκειται επίσης να επικυρώσουν την αναβολή της ημερομηνίας του Brexit, που προβλεπόταν αρχικά για τις 29 Μαρτίου, μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε την περασμένη εβδομάδα με τους ευρωπαίους ηγέτες.
Οι 27 ζήτησαν από τη Μέι να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ενδεχόμενα. Είτε η συμφωνία υιοθετείται και η αναβολή θα είναι μικρής διάρκειας, μέχρι τις 22 Μαΐου είτε η συμφωνία απορρίπτεται και το Λονδίνο θα έχει προθεσμία μέχρι τις 13 Απριλίου για να παρουσιάσει μια εναλλακτική επιλογή και να ζητήσει μια νέα αναβολή, κάτι που θα σημάνει πως στα τέλη Μαΐου θα διεξαχθούν στη χώρα οι ευρωπαϊκές εκλογές.
Στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ κάλεσε σήμερα τους ευρωβουλευτές να είναι «ανοικτοί σε μια μακρά παράταση, αν το Ηνωμένο Βασίλειο επιθυμεί να ξανασκεφτεί τη στρατηγική του για το Brexit».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ