Βρετανία : Πώς θα μοιάζει η επόμενη μέρα από την άρση του lockdown
Οι Βρετανοί πολίτες κλήθηκαν να προετοιμαστούν για ένα επιπλέον έτος κοινωνικής αποστασιοποίησης, με τον αρχίατρο της Αγγλίας, καθηγητή Κρις Γουίτι, να δηλώνει ότι είναι καιρός να φανούμε ρεαλιστές απέναντι στο μέλλον.
Πώς όμως θα μοιάζει η νέα κανονικότητα των μέτρων απέναντι στον ιό;
Με ποια σειρά θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις
Η οικοδομή και τα έργα υποδομών αναμένεται να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της σταδιακής επιστροφής στην κανονική δραστηριότητα, η οποία ενδέχεται να στηριχτεί σε ένα σύστημα “φαναριών”, εξαιτίας και της πίεσης που ασκείται από τους συντηρητικούς βουλευτές. Η κυβέρνηση εξέδωσε πρόσφατα οδηγίες αναφέροντας ότι τέτοιου είδους εργασίες θα εξακολουθούσαν να πραγματοποιούνται, με την επιβολή όμως κανόνων αποστασιοποίησης, όπου αυτό ήταν εφικτό.
Επόμενο βήμα πιθανώς θα είναι η επαναλειτουργία των καταστημάτων, τα οποία όμως θα έχουν μειωμένο ωράριο και θα ακολουθούν αυστηρούς κανόνες σε σχέση με τον αριθμό των πελατών που θα μπορεί να βρίσκεται ταυτόχρονα εντός τους. Αυτοί οι κανόνες αφορούν και τους πωλητές χειροποίητων ειδών, τα ανθοπωλεία και τα κομμωτήρια.
Στη συνέχεια, ενδέχεται να ακολουθήσουν τα εστιατόρια και οι παμπ, τα οποία φυσικά θα πρέπει επίσης να εφαρμόσουν κανόνες σε σχέση με την απόσταση των τραπεζιών, αλλά και το όριο των πελατών που θα δέχονται.
Τελευταίες θα επιστρέψουν οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις τέχνες και τον πολιτισμό, όπως οι κινηματογράφοι και τα θέατρα, ενώ σε πρώτη φάση οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Premier League θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών, με ορισμένους ενδεχομένως να μεταδίδονται δωρεάν μέσω τηλεοπτικών καναλιών.
Υπάρχουν ελπίδες πως μέχρι τον Ιούλιο θα επαναλειτουργήσει και το National Theatre, αν και υπάρχουν σενάρια που δεν το θέλουν να ξανασηκώνει την αυλαία του πριν τον Ιανουάριο.
Ένας χρόνος καραντίνας για τις ευπαθείς ομάδες
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι θα ερχόταν σε επαφή με 1,5 εκατομμύρια πολίτες για να τους συμβουλεύσει να απομονωθούν, εξαιτίας του υψηλότερου κινδύνου που διατρέχουν λόγω της ηλικίας τους ή υποκείμενων προβλημάτων υγείας.
Αυτός ο αριθμός ενδέχεται να αυξηθεί, εξαιτίας των πληροφοριών που μοιράζονται οι γενικοί ιατροί που έχουν επιφορτιστεί με την ανεύρεση επιπλέον στοιχείων του ιστορικού των ασθενών τους.
Τέτοιου είδους ομάδες θα είναι υποχρεωμένες να παραμείνουν στο σπίτι τους για έναν ακόμη χρόνο ή μέχρι την ανάπτυξη αποτελεσματικού εμβολίου. Για την εξυπηρέτησή τους, αναμένεται η επιστράτευση πλήθους εθελοντών και συστημάτων παράδοσης προϊόντων.
Επιστροφή κατά σειρά ηλικίας;
Μια προσέγγιση που συζητιέται και χαίρει της υποστήριξης ερευνητών, όπως εκείνων του Πανεπιστημίου του Warwick, προτείνει την επιστροφή στην κανονικότητα κατά σειρά ηλικίας. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που διανύουν τις δεκαετίες των 20 ή των 30 και οι οποίοι δεν μένουν με τους γονείς τους, θα επιστρέψουν πρώτοι στις δουλειές τους.
Αν και οι νεότεροι δεν είναι απολύτως ασφαλείς απέναντι στον κοροναϊό, θεωρούνται πιο ανθεκτικοί στις επιπτώσεις του. Αυτή η προσέγγιση έχει οδηγήσει στο αστείο πως πλέον τα μπαρ θα έχουν όριο ηλικίας… άνω του οποίου δεν μπορεί κανείς να μπει σε αυτά.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Παρόλο που ορισμένοι υποστηρίζουν πως τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για μικρότερα παιδιά θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα, μια πρόταση θέλει το άνοιγμά τους να ξεκινά από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, καθώς οι μεγαλύτεροι μαθητές είναι πιθανότερο – τουλάχιστον θεωρητικά – να ακολουθήσουν τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και να μπορούν να πάνε στο σχολείο μόνοι τους.
Άλλα μέτρα προστασίας
Οι Βρετανοί δεν έχουν υποχρεωθεί στη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους, αν αυτή ενδέχεται να διαδοθεί περαιτέρω, καθώς εξακολουθεί να δέχεται τη στήριξη δημάρχων, όπως αυτός του Λονδίνου.
Ωστόσο φαίνεται πως άλλα μέτρα, όπως η σήμανση στα πατώματα μέσα και έξω από τα σούπερ μάρκετ έχουν έρθει για να μείνουν. Η θερμομέτρηση των πελατών κατά τα πρότυπα της κοίνας ενδέχεται επίσης να εφαρμοστεί.
Μια ιδέα που θα μπορούσε να ξαναγίνει δημοφιλής, αφορά τα “διαβατήρια ανοσίας” για τα άτομα που διαθέτουν αντισώματα μετά την ανάρρωσή τους από κοροναϊό. Ωστόσο πρόκειται για μια περίπλοκη διαδικασία, εξαιτίας των ανακριβειών στα τεστ, της έλλειψης καταληκτικών επιστημονικών γνώσεων σε σχέση με την ανοσία, αλλά και των φόβων πως ορισμένοι θα επιδιώξουν να κολλήσουν επίτηδες τον ιό.
Εν μέσω μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας αύξησης της επιτήρησης των πολιτών, εκφράζονται αγωνίες για την λήψη μέτρων ιχνηλάτησης στα πρότυπα της Νότιας Κορέας, προκειμένου τα επόμενα κύματα της πανδημίας να περιοριστούν από την αρχή τους.
Μια εφαρμογή του NHS που θα επιτρέπει στους πολίτες να αναφέρουν τα συμπτώματά τους και να ειδοποιούν ανώνυμα άλλους χρήστες που έχουν έρθει σε επαφή μαζί τους τις προηγούμενες μέρες βρίσκεται σε στάδιο δοκιμής.
Πηγή: www.theguardian.com