Βρετανία: Νέο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει σημαντική αύξηση των νεκρών από κοροναϊό
Πρόσφατο μαθηματικό μοντέλο προβλέπει ότι η Μεγάλη Βρετανία θα είναι η πλέον πληγείσα χώρα από την πανδημία του κοροναϊού, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών της να εμφανίζεται σημαντικά μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζουν οι μέχρι τώρα προβλέψεις.
Η δυσοίωνη πρόβλεψη προέρχεται από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας (ΙΗΜΕ) με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτή περισσότεροι από 66.000 Βρετανοί πολίτες θα πεθάνουν από κοροναϊό μέχρι τις αρχές Αυγούστου.
Το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πανδημίας στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό σε μια μελέτη που εκπονήθηκε από το Imperial College του Λονδίνου, η οποία προέβλεψε ότι το lockdown και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των 20.000 και των 30.000.
Αμφισβητούν το μοντέλο οι Βρετανοί
Ωστόσο, αρκετοί διακεκριμένοι επιστήμονες της Μεγάλης Βρετανίας έχουν ήδη εκφράσει ανησυχίες σε σχέση με το πρόσφατο μοντέλο του ΙΗΜΕ.
Η καθηγήτρια Sylvia Richardson, του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και συν-επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Βασιλικής Στατιστικής Εταιρείας για τον κοροναϊό, δήλωσε ότι οι προβλέψεις στηρίζονται σε “υποθέσεις για την πορεία της επιδημίας”.
Συμπλήρωσε ότι το μοντέλο “στηρίχτηκε κυρίως στην εμπειρία άλλων χωρών αντί να επιχειρείται ένα μοντέλο της ίδιας της επιδημίας”.
“Μέθοδοι όπως αυτή είναι γνωστό πως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και τα αποτελέσματά τους συχνά αλλάζουν δραματικά με την προσθήκη νέων πληροφοριών”, κατέληξε η Richardson.
Μάχη με το χρόνο
Όπως και οι περισσότερες χώρες, έτσι και η Μεγάλη Βρετανία παλεύει με το χρόνο στην προσπάθεια να αυξήσει τη δυνατότητά της να παρέχει ιατρική περίθαλψη πριν την προβλεπόμενη κορύφωση της πανδημίας. Ένα ολοκαίνουργιο υπαίθριο νοσοκομείο στο Ανατολικό Λονδίνο, με χωρητικότητα έως και 5.000 κλίνες υποδέχτηκε τους πρώτους του ασθενείς την Τετάρτη.
Ωστόσο το μοντέλο του ΙΗΜΕ καταδεικνύει πως αυτό ίσως δεν επαρκεί. Σύμφωνα με αυτό, η ανεπάρκεια των ΜΕΘ θα κορυφωθεί στις 17 Απριλίου.
Σύμφωνα με το ΙΗΜΕ, η κορύφωση της ζήτησης στη Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να φτάσει τις 102.794 κλίνες, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες μόλις 17.765. Επιπλέον θα χρειαστούν 24.544 κρεβάτια ΜΕΘ, σε σχέση με τα 799 που προβλέπει ότι θα είναι διαθέσιμα.
Ο καθηγητής David Spiegelhalter του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, είναι αντιμετωπίζει το μοντέλο με καχυποψία.
“Στηρίζονται σε ένα αρκετά απλό μαθηματικό μοντέλο για ολόκληρη την πορεία της επιδημίας”, σημείωσε στο CNN. “Υποπτεύομαι ότι πολλά θα αλλάξουν όταν προστεθούν τα νέα δεδομένα”.
Πού οφείλονται οι διαφωνίες
Οι επιδημιολογικές προβλέψεις είναι εξαιρετικά περίπλοκες καθώς απαιτούν μια σειρά από υποθέσεις. Συχνά, τα μοντέλα χρειάζονται ενημέρωση με τις νέες πληροφορίες που προστίθενται.
“Τα αποτελέσματα των μοντέλων δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πρόβλεψη του μέλλοντος”, εξηγεί ο Simon Gubbins, του Ινστιτούτου Pirbright στην Αγγλία. “Πρόκειται κατά βάση για πιθανά σενάρια που στηρίζονται στις γνώσεις που έχουμε στη διάθεσή μας τη στιγμή της δημιουργίας τους, αλλά και σε υποθέσεις. Στόχος των μοντέλων είναι να δίνουν στην κυβέρνηση την ευκαιρία να λάβει πληροφορημένες αποφάσεις”.
Οι ίδιοι οι συγγραφείς του μοντέλου αναγνωρίζουν ότι τα αποτελέσματά του είναι αβέβαια και τοποθετούν τον πιθανό αριθμό των θυμάτων μεταξύ των 55.022 και των 79.995.
Είναι η πρώτη φορά που η ομάδα του ΙΗΜΕ δημοσίευσε μοντέλα για αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Μεγάλης Βρετανίας. Την Τετάρτη το Ινστιτούτο ανανέωσε την πρόβλεψή του για τις ΗΠΑ, προβλέποντας 60.415 θανάτους – σημαντικά λιγότερους από την πρόβλεψη για 82.000 που είχε προηγηθεί.
Οι ερευνητές στήριξαν τα ευρήματά τους σε μοντέλα για την κορύφωση των θανάτων και της χρήσης κλινών στην Ουχάν, την κινεζική πόλη που αποτέλεσε το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας, αλλά και σε δεδομένα από επτά ευρωπαϊκές χώρες όπου η πανδημία έχει κορυφωθεί, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Επιπλέον έλαβαν υπόψη τους δεδομένα των τοπικών και εθνικών κυβερνήσεων, αλλά και του ΠΟΥ και πληροφορίες για τις πρακτικές κοινωνικής αποστασιοποίησης που ακολουθεί η κάθε χώρα.