Βρετανία: Δηλητήριο για τη δημοκρατία τα ισλαμικά κινήματα και οι ακροδεξιές ομάδες, λέει ο Σούνακ
Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ (φωτογραφία από το Reuters/Belinda Jiao, επάνω) δήλωσε χθες Παρασκευή ότι η πολυεθνοτική δημοκρατία της Βρετανίας υπονομεύεται σκόπιμα από ισλαμιστές και ακροδεξιούς εξτρεμιστές, και ζήτησε μια πιο σκληρή προσέγγιση στην αστυνόμευση των διαδηλώσεων λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση της ρητορικής μίσους και της εγκληματικότητας.
«Φοβάμαι ότι το μεγάλο μας επίτευγμα στην οικοδόμηση της πιο επιτυχημένης πολυεθνοτικής πολυθρησκευτικής δημοκρατίας στον κόσμο υπονομεύεται σκόπιμα», δήλωσε ο Σούνακ σε ομιλία του έξω από το γραφείο του στην Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτοντας ότι υπάρχει «συγκλονιστική αύξηση της εξτρεμιστικής εγκληματικότητας».
«Συγκλονιστική αύξηση της εξτρεμιστικής εγκληματικότητας»
Τα ισλαμικά κινήματα και ακροδεξιές ομάδες που διαδηλώνουν στη Βρετανία αποτελούν «δηλητήριο» για τη δημοκρατία, η οποία «στοχοποιείται», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός. Τόνισε ότι «τις τελευταίες εβδομάδες και τους τελευταίους μήνες είδαμε μια συγκλονιστική αύξηση της εξτρεμιστικής εγκληματικότητας».
Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που οργανώθηκαν πολλές φορές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στις επιθέσεις της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν για αντισημιτικά συνθήματα, για την πρόσκληση που απηύθυναν για υποστήριξη μιας απαγορευμένης οργάνωσης ή για επιθέσεις σε μέλη των υπηρεσιών πρώτων βοηθειών.
«Οι ισλαμιστές και οι ακροδεξιές ομάδες σκορπίζουν ένα δηλητήριο. Αυτό το δηλητήριο είναι ο εξτρεμισμός», είπε ο Σούνακ.
Πρόσθεσε ότι οι διαδηλώσεις, που γίνονται τακτικά τα Σάββατα στο Λονδίνο, «έχουν εκφυλιστεί σε εκφοβισμούς, απειλές και προγραμματισμένες πράξεις βίας. Σήμερα, η ίδια η δημοκρατία μας στοχοποιείται».
«Δεν αισθάνονται ασφαλείς»
Οι βρετανοί βουλευτές αυτή την εβδομάδα έλαβαν χρηματοδότηση για νέο εξοπλισμό ασφαλείας καθώς κάποιοι απειλήθηκαν επειδή εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο Ισραήλ στον πόλεμό του κατά της Χαμάς.
«Οι βουλευτές δεν αισθάνονται πλέον ασφαλείς στο σπίτι τους. Κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις που είχαν προγραμματιστεί πολύ καιρό πριν, ματαιώθηκαν για λόγους ασφαλείας», πρόσθεσε.
Η Γάζα βομβαρδίζεται από τις ισραηλινές δυνάμεις εδώ και μήνες μετά τη φονική επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.
Ο Σούνακ δήλωσε ότι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν και ν’ απαιτούν την προστασία της ζωής των αμάχων στη Γάζα, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιούν αυτόν τον λόγο για να δικαιολογούν την υποστήριξη στη Χαμάς, μια απαγορευμένη οργάνωση, και δήλωσε ότι θέλει η αστυνομία «όχι απλώς να επιβλέπει αυτές τις διαδηλώσεις, αλλά να τις αστυνομεύει».
«Νέο πλαίσιο»
Πρόσθεσε ότι «οι ισλαμιστές εξτρεμιστές και οι ακροδεξιοί τρέφουν και ενθαρρύνουν οι μεν τους δε» και αποτελούν «τις δύο όψεις του ίδιου εξτρεμιστικού νομίσματος». Είπε ότι οι άνθρωποι στη χώρα που έχουν βίζα θα τους αφαιρεθεί το δικαίωμα να βρίσκονται στη Βρετανία εάν επιλέγουν να εκτοξεύουν μίσος.
Η κυβέρνηση θα παρουσιάσει σύντομα ένα «νέο πλαίσιο» για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού, που θα περιλαμβάνει υποστήριξη στο πρόγραμμα «Πρόληψη» για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και ένα αίτημα προς τα πανεπιστήμια να βάλουν τέλος στις εξτρεμιστικές δράσεις στις πανεπιστημιουπόλεις, δήλωσε.
«Δεν αρκεί να ζούμε δίπλα δίπλα, πρέπει να ζούμε μαζί, ενωμένοι με κοινές αξίες και κοινή δέσμευση προς αυτή τη χώρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης. «Ηρθε η ώρα να ενωθούμε για να πολεμήσουμε τις δυνάμεις του διχασμού», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ