Βρετανία: Δεν βρίσκουν…εργαζόμενους για να υλοποιήσουν την ατζέντα του Κιρ Στάρμερ
Η υπόσχεση του νεοεκλεγέντα Βρετανού πρωθυπουργού Κιρ Στάρμερ να «ξαναχτίσει η Βρετανία» θα βρεθεί γρήγορα αντιμέτωπη με την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων στους ίδιους τους κλάδους για τους οποίους ελπίζει ότι θα τροφοδοτήσουν την οικονομική στροφή την οποία θέλουν να επιφέρουν, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια κρίση προσφοράς οικοδόμων, τεχνικών ηλιακών πάνελ και μηχανικών, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το ποιος θα φέρει εις πέρας την αποστολή του Στάρμερ να επεκτείνει ριζικά την καθαρή ενέργεια και να χτίσει 1,5 εκατομμύριο σπίτια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Ενώ το Εργατικό Κόμμα έχει δεσμευτεί να επεκτείνει την κατάρτιση σε βασικούς τομείς, η κλίμακα των ελλείψεων υποδηλώνει ότι θα επιβραδύνει τις πρώτες προσπάθειες για την αύξηση της δραστηριότητας σε αυτούς τους τομείς.
Το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται περίπου 400.000 εργαζόμενους για να επιτύχει τους στόχους του για μηδενικές εκπομπές, 30% περισσότερους από το προσωπικό του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου που είναι διαθέσιμο για να καλύψει αυτούς τους ρόλους, σύμφωνα με ανάλυση της PwC. Εν τω μεταξύ, το εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα των κατασκευών έχει μειωθεί κατά περίπου 14% τα τελευταία πέντε χρόνια.
«Πράσινες» θέσεις εργασίας
Οι πράσινες θέσεις εργασίας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων που σχετίζονται με βιομηχανίες που θα συμβάλουν στη μετάβαση της οικονομίας από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτές περιλαμβάνουν αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις, αντλίες θερμότητας, δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα και τεχνολογίες μπαταριών, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.
Οι βρετανικές επιχειρήσεις σε αυτούς τους τομείς προειδοποιούν ότι ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εύρεση προσωπικού, καθώς επλήγησαν ιδιαίτερα από ένα μείγμα Brexit, υψηλότερων ποσοστών αδράνειας και έλλειψης ευκαιριών κατάρτισης. Οι κενές θέσεις εργασίας εξακολουθούν να είναι πάνω από τα προ του Covid επίπεδα σε βασικούς τομείς, όπως οι κατασκευές, η ηλεκτρική ενέργεια, το φυσικό αέριο και η εκπαίδευση. Ο φόβος είναι ότι τα σχέδια των Εργατικών θα υπερφορτώσουν τη ζήτηση και θα υποδαυλίσουν τον πόλεμο των ταλέντων, ανεβάζοντας τους μισθούς χωρίς αντίστοιχη ώθηση στην παραγωγή.
Οι Εργατικοί έχουν θέσει ως στόχο η χώρα να παράγει μηδενικούς ρύπους από ορυκτά καύσιμα μέσω ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030. Ανακοίνωσαν μια σειρά από σχέδια για την επίτευξή του, από τη μεταρρύθμιση των κανόνων σχεδιασμού για την επιτάχυνση της κατασκευής υποδομών καθαρής ενέργειας και πρότειναν τη δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας που θα συν-επενδύει μαζί με τον ιδιωτικό τομέα σε αιολικά και ηλιακά έργα, καθώς και σε έργα υδρογόνου και δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα. Αυτό, λένε οι Εργατικοί, θα δημιουργήσει 650.000 θέσεις εργασίας. Αλλά ανησυχούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει αρκετούς ειδικευμένους εργαζόμενους για να τις καλύψει.
Ο Άξελ Τίμαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Sonnedix, κατασκευάζει ένα εργοστάσιο ηλιακής ενέργειας στο Ντάραμ, το οποίο θα προσφέρει περίπου 100 «πράσινες» θέσεις εργασίας μόλις ολοκληρωθεί το επόμενο έτος. Αλλά δυσκολεύεται να βρει υπαλλήλους σε ένα ευρύ φάσμα επαγγελμάτων, από το προσωπικό των κατασκευών και τους τεχνικούς του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας έως και τους ανθρώπους που μπορούν να διαχειριστούν τις αιτήσεις για οικοδομικές άδειες.
«Οι ίδιοι άνθρωποι που παλαιότερα είχαν ένα έργο στο γραφείο τους, τώρα βλέπουν ίσως τρία ή τέσσερα», δήλωσε ο Τίμαν. Αυτό καθυστερεί τη δραστηριότητα, καθώς και αυξάνει το κόστος και σφίγγει τον ανταγωνισμό για προσωπικό, πρόσθεσε.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ανησυχίες αυτές είναι ευρέως διαδεδομένες μεταξύ των ενεργειακών εταιρειών, των οποίων η όρεξη για πράσινες θέσεις εργασίας αυξάνεται ταχύτερα από την προσφορά ταλέντων. Μια ανάλυση της PwC εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζεται 400.000 εργαζόμενους για να επιτύχει τους στόχους του για μηδενικές εκπομπές, ωστόσο διαθέτει μόνο περίπου 270.000 άτομα στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που μπορούν να καλύψουν αυτούς τους ρόλους. Περίπου το ένα τρίτο πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί έως το 2030, αφήνοντας στο Ηνωμένο Βασίλειο με ένα κενό 200.000 εργαζομένων.
Χρειάζονται περισσότεροι οικοδόμοι
Η στέγαση είναι ένας άλλος τομέας όπου οι Εργατικοί έχουν πολλές φιλοδοξίες και λίγους εργάτες. Η κυβέρνηση υποσχέθηκε να διορθώσει την κρίση στέγασης της Βρετανίας με την κατασκευή περίπου 300.000 κατοικιών κάθε χρόνο κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί από καμία κυβέρνηση τα τελευταία 14 χρόνια. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι κατασκευαστές παρέδωσαν περίπου 250.000 σπίτια ετησίως το τελευταίο διάστημα. Ακόμη και σε αυτά τα υποτονικά επίπεδα, ο κλάδος δυσκολεύεται να βρει αρκετούς εργάτες.
Το εργατικό δυναμικό του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα των κατασκευών μειώθηκε κατά περίπου 14% τα τελευταία πέντε χρόνια και θα φτάσει περίπου τα 2,1 εκατομμύρια το πρώτο τρίμηνο του 2024.
Οι εργαζόμενοι από την ΕΕ έφυγαν μετά το Brexit, ενώ ο αριθμός των εγχώριων εργατών, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού, μειώθηκε κατά 300.000 την τελευταία πενταετία, καθώς πολλοί εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα. Ο τομέας έχει επίσης χάσει την ελκυστικότητά του για το νεαρότερο προσωπικό, το οποίο τείνει να εγκαταλείπει τις γενικά χαμηλά αμειβόμενες θέσεις μαθητείας, σύμφωνα με τον Νόουμπλ Φράνσις, οικονομικό διευθυντή της Ένωσης Κατασκευαστικών Προϊόντων.
Ο κυβερνητικός στόχος περί μηδενικών εκπομπών επιδεινώνει τις ελλείψεις. Εκτός από την παράδοση 1,5 εκατομμυρίου κατοικιών, χρειάζονται περισσότεροι εργαζόμενοι στις κατασκευές για να γίνουν οι υπάρχουσες κατοικίες πιο ενεργειακά αποδοτικές, να κατασκευαστούν υποδομές και να απαλλαγεί το ενεργειακό δίκτυο από τις εκπομπές άνθρακα.
Πηγή: ot.gr