Βραζιλία: Τι θα κάνουν οι G20 με την φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων – Θα το τολμήσουν;

Δημοσιεύτηκε στις 18/11/2024 17:00

Βραζιλία: Τι θα κάνουν οι G20 με την φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων – Θα το τολμήσουν;

Να «δείξουν γενναιότητα» και να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο για τους 3.000 δισεκατομμυριούχους του κόσμου, προέτρεψε τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, ο υπουργός Οικονομίας της Ισπανίας.

Ο Ισπανός υπουργός πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες εκλογές έδειξαν ότι οι πολίτες απαιτούν «αναδιανομή του πλούτου».

Η φορολογία των δισεκατομμυριούχων βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής της G20* που γίνεται στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Οι χώρες που συμφωνούν με την φορολόγηση των δισεκατομμυριούχων

O Ισπανός υπουργός Carlos Cuerpo δήλωσε ότι το σχέδιο έχει αποκτήσει πολιτική δυναμική από το καλοκαίρι, όταν οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν να συνεργαστούν για να «διασφαλίσουν ότι τα άτομα με υπερ-υψηλή περιουσία φορολογούνται αποτελεσματικά».

Η Βραζιλία, η οποία υποστηρίζει τις προτάσεις για την είσπραξη περίπου 250 δισ. δολαρίων ετησίως από τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, εξασφαλίζοντας ότι θα πληρώνουν φόρους ύψους τουλάχιστον 2% επί των περιουσιακών τους στοιχείων, αναμένεται να πιέσει για επίσημες διαπραγματεύσεις σχετικά με την παγκόσμια φορολόγηση του πλούτου, όταν θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής για το κλίμα το επόμενο έτος.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Νότια Αφρική έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους, λέγοντας ότι τα χρήματα είναι απαραίτητα για να βοηθηθούν τα ευάλωτα στο κλίμα έθνη και να προωθηθούν οι πράσινες επενδύσεις.

«Υπάρχει αυτή η στιγμή όπου πρέπει να είσαι γενναίος και όπου πρέπει να κάνεις πράγματα που είσαι πεπεισμένος ότι είναι σωστά», δήλωσε ο Cuerpo.

«Υπάρχει εδώ ένα στοιχείο αναδιανομής του πλούτου που, αν ακούσουμε προσεκτικά τα αποτελέσματα πολλών εκλογικών αναμετρήσεων που έγιναν τα τελευταία χρόνια, το οποίο ζητήθηκε από τους πολίτες μας, από τον πληθυσμό μας. Πρέπει λοιπόν να ανταποκριθούμε με κάποιον τρόπο» συμπλήρωσε.

Ο Cuerpo, οικονομολόγος που ηγήθηκε του ισπανικού υπουργείου Οικονομικών πριν εισέλθει στην κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο, διορίστηκε ως ανεξάρτητος υπουργός για την εποπτεία της οικονομίας, του εμπορίου και των επιχειρήσεων από τον σοσιαλιστή πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεζ.

Η σημερινή κατάσταση

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας ψήφισε στις 25 Οκτωβρίου υπέρ μιας ετήσιας εισφοράς 2% σε όσους έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Παρόλο που η κυβέρνηση αντιτάχθηκε στο μέτρο και μπορεί να μην επιβιώσει από τις πολύπλοκες διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό, υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με έρευνα του πρωτοπόρου οικονομολόγου Gabriel Zucman, οι δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν κατά μέσο όρο 0,3% φόρο για τον πλούτο τους – ένα κλάσμα των συντελεστών που πληρώνουν οι εργαζόμενοι.

Το μελλοντικό σχέδιο

Ο Zucman είναι ο αρχιτέκτονας του παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης του πλούτου που προωθείται από τον Cuerpo και τους συμμάχους του στη Βραζιλία και όχι μόνο.

Βασίζεται στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% που επιβλήθηκε στις πολυεθνικές από φέτος και έχει πλέον υιοθετηθεί από περισσότερες από 50 χώρες. Οι υποστηρικτές του έχουν πει ότι δεν είναι απαραίτητο να υπογράψει κάθε χώρα για να μπορέσει να πάρει σάρκα και οστά η ιδέα.

Εάν οι δισεκατομμυριούχοι μεταφερθούν σε φορολογικούς παραδείσους, για παράδειγμα, οι χώρες προέλευσής τους θα μπορούσαν να επιβάλουν φόρους εξόδου.

Τον Ιούλιο, οι ηγέτες οικονομικών από όλες τις χώρες της G20 συμφώνησαν να «συνεργαστούν για να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με εξαιρετικά μεγάλο πλούτο φορολογούνται αποτελεσματικά».

Τώρα που οι ηγέτες των 20 πλουσιότερων χωρών βρίσκονται στη Βραζιλία, θα κληθούν να επιβεβαιώσουν αυτή τη δέσμευση. Θα το τολμήσουν;

* Η Ομάδα των Είκοσι γνωστή ως η G20 ή και G-20, είναι ένα διεθνές φόρουμ για τις κυβερνήσεις και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών από τις 20 μεγάλες οικονομίες. Τα μέλη του περιλαμβάνουν 19 επιμέρους χώρες-Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ιταλία, Ινδία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Μεξικό, Νότια Αφρική, Νότια Κορέα, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία, και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Η ΕΕ εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

© Πηγή: In.gr