Βραζιλία : Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στον κόσμο

Δημοσιεύτηκε στις 29/08/2019 06:55

Βραζιλία : Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά κοκαΐνης στον κόσμο

Η χώρα δεν «φλέγεται» μόνο στον Αμαζόνιο. Η Βραζιλία βρίσκεται σε ρότα εσωτερικής διάλυσης λόγω εγκληματικότητας, παραγωγής και κατανάλωσης κοκαΐνης με ακτίνα δράσης μέχρι την Ευρώπη και την Αφρική.

Η άλλη… επίδοση της Βραζιλίας
Η Βραζιλία είναι η 6η σε μέγεθος χώρα της γης, η 6η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και σύμφωνα με το ΔΝΤ η 5η σε μέγεθος μεγαλύτερη εξαγωγική χώρα τροφίμων παγκοσμίως.

Λιγότερο γνωστή όμως είναι η άλλη επίδοσή της: Αναδεικνύεται, μετά τις ΗΠΑ, στη χώρα με τους περισσότερους χρήστες κοκαΐνης διεθνώς. Είναι επίσης και η χώρα με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα με αριθμό θανάτων 30 ανά 100.000 κατοίκους.

Μόνο κατά το 2018 δολοφονήθηκαν 60.000 άνθρωποι στη Βραζιλία, σχεδόν οι διπλάσιοι από ό,τι τον ίδιο χρόνο στον πόλεμο κατά των καρτέλ ναρκωτικών στο Μεξικό.

Φρικιαστικές πληροφορίες
Σύλληψη υπόπτου για διακίνηση ναρκωτικών

Η παρατήρηση της δραστηριότητας του οργανωμένου εγκλήματος σε άλλες χώρες του κόσμου προσφέρει τη δυνατότητα να δει κανείς το πρόβλημα στη Βραζιλία υπό άλλη οπτική γωνία και να εντοπίσει ομοιότητες. Η πολύπλοκη κατάσταση στη χώρα αποτελεί περίπτωση προς εξέταση με παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Οχι μόνο γιατί επηρεάζει τις ΗΠΑ, από όπου εισάγεται μεγάλος αριθμός όπλων στη Βραζιλία, και την Ευρώπη, αλλά και επειδή οργανώσεις, όπως η ιταλική Ντραγκέτα, έχουν βρει εκεί εύφορο έδαφος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, καθώς και εφαλτήριο για εμπόριο κοκαΐνης προς την Ευρώπη.

Χάρη στη δράση των βραζιλιάνων αστυνομικών ξεσκεπάστηκε το σκάνδαλο Lava Jato πολλών δισ. δολαρίων. Το δίκτυο διαφθοράς ανάμεσα στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petrobras και ιδιωτικών επιχειρήσεων, όπως η Οντεμπρεχ, επεκτεινόταν και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και την Αφρική. Το σκάνδαλο οδήγησε τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα στη φυλακή.

Ο τρόπος δράσης
Τώρα, η ομοσπονδιακή αστυνομία της χώρας έχει βάλει νέο στόχο: Στηριζόμενη σε εμπειρίες άλλων χωρών, όπως το Μεξικό και η Ιταλία, θέλει να κατανοήσει καλύτερα τον τρόπο δράσης των 3 σημαντικότερων εγκληματικών οργανώσεων της χώρας, που απειλούν με το εμπόριο κοκαΐνης την εθνική της ασφάλεια.

Η Βραζιλία αποτελεί τη δεύτερη σε μέγεθος αγορά κοκαΐνης. Αλλά πώς γίνεται αυτό; Αφενός επειδή η χώρα μοιράζεται πάνω από 11.000 χιλιόμετρα με 10 άλλες χώρες, εκ των οποίων οι τρεις, Βολιβία, Περού και Κολομβία, είναι οι μεγαλύτερες στον κόσμο προμηθεύτριες κοκαΐνης.

Η Βολιβία παράγει το 10% της παγκόσμιας παραγωγής, το Περού το 20% και η Κολομβία το 70%. Η παραγωγή αυξάνεται διαρκώς, την ώρα που η κατανάλωση στην αμερικανική αγορά μειώνεται συνεχώς: 1,46 εκ. Βραζιλιάνοι κάνουν χρήση κοκαΐνης.

Κι αν συμπεριλάβει κανείς τους χρήστες όλων των οπιούχων, όπως το κρακ, ο αριθμός των καταναλωτών στη Βραζιλία αγγίζει τα 5,6 εκ.

Στην τιμή ενός πακέτου τσιγάρων
Επιχείρηση σε φαβέλα του Ρίο ντε Τζανέιρο

Αλλος λόγος γι’ αυτόν τον αριθμό είναι ότι η τιμή ενός γραμμαρίου κοκαΐνης σε αυτές τις 3 χώρες κυμαίνεται στο 1 δολάριο. Στη Βραζιλία ανεβαίνει στα 3 δολάρια που ισοδυναμεί με ένα πακέτο τσιγάρα. Στις ΗΠΑ η τιμή αγγίζει τα 30 με 50 δολάρια, και στην Ευρώπη ανάμεσα στα 58 και 180 δολάρια.

Τα έξοδα μεταφοράς προς τη Βραζιλίας μέσω των ανεπαρκώς φυλασσόμενων συνόρων είναι προφανώς πιο χαμηλά. Σε άλλες χώρες, όσοι κάνουν χρήση κοκαΐνης ανήκουν σε ανώτατα κοινωνικά στρώματα, σε αντίθεση με τη Βραζιλία που όλοι έχουν πρόσβαση στο ναρκωτικό και τα παράγωγά του.

Το επιχειρηματικό ρίσκο του εμπορίου κοκαΐνης για βραζιλιάνους εγκληματίες είναι ελάχιστο. Η ανάλυση κόστους-οφέλους γίνεται με απλό και αδίστακτο τρόπο, λέει ο κοινωνιολόγος Γκάμπριελ Φελτράν, συγγραφέας βιβλίου για τη δράση του «Πρώτου Κομάντο της Πρωτεύουσας», PCC, που είναι η ομάδα με τις καλύτερες διασυνδέσεις στο εμπόριο ναρκωτικών της χώρας.

Ακτίνα δράσης μέχρι την Ευρώπη
Δημιουργήθηκε το 1993 στο Σάο Πάολο από ομάδα άκρως επικίνδυνων τροφίμων φυλακών, που διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες κράτησης. Σύμφωνα με τις βραζιλιάνικες αρχές, διατηρεί πάνω από 20.000 μέλη και κάνει τζίρο 200 εκ. δολαρίων τον χρόνο.

Εκτός του ότι οι φυλακές είναι ο πιο προσοδοφόρος τόπος πώλησης ναρκωτικών, η ακτίνα δράσης της έχει φτάσει και στην Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση για την αγορά κοκαΐνης προέρχεται από κλοπές αυτοκίνητων και όπλων που πωλούνται στη συνέχεια στη μαύρη αγορά της Παραγουάης, όπου νομιμοποιούνταν μέχρι και πριν λίγο καιρό για να μεταπωληθούν σε άλλες περιοχές της χώρας ή και σε άλλες χώρες.

Κλεμμένο Toyota Pickup, σχετικά τελευταία μοντέλο, αποφέρει στην Παραγουάη 3.000 δολάρια. Με αυτά τα χρήματα μπορεί κανείς στην Κολομβία, τη Βολιβία ή το Περού να αγοράσει 3 κιλά κοκαΐνης, από τα οποία το κέρδος που αποφέρουν στη Βραζιλία είναι περίπου 15.000 δολάρια.

Πηγή: Deutche Welle-in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook