Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ποιοι μπορεί να πάρουν τη θέση του; Ο «Σιδερένιος Στρατηγός», ο ολιγάρχης, ο πρώην μποξέρ

Δημοσιεύτηκε στις 20/02/2025 21:15

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ποιοι μπορεί να πάρουν τη θέση του; Ο «Σιδερένιος Στρατηγός», ο ολιγάρχης, ο πρώην μποξέρ

Οι σχέσεις ΗΠΑ και Ουκρανίας χειροτερεύουν ημέρα με την ημέρα, αν όχι ώρα με την ώρα.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε δημοσκόπηση για τις μελλοντικές προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει στρίψει το τιμόνι, έκανε ευθεία επίθεση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα», ενώ ζητά να γίνουν εκλογές στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι είχε δηλώσει ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης» μετά τα σχόλιά του για τις συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στο Ριάντ για τον τερματισμό του πολέμου.

Όπως είναι φυσικό, τα διεθνή ΜΜΕ έχουν ξεκινήσει να παρουσιάζουν τους πιο πιθανούς διαδόχους του Ουκρανού προέδρου, αν όντως γίνουν εκλογές μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις.

Η Daily Mail, σε σχετικό άρθρο της, σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Ουκρανός ομόλογός του έχει χάσει την υποστήριξη του λαού του: «Η δημοτικότητά του είναι στο 4%».

H βρετανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού «σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το έγκυρο Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) νωρίτερα αυτόν τον μήνα η δημοτικότητα του Ζελένσκι μετρήθηκε στο 57%».

Γιατί έχουν αναβληθεί οι προεδρικές εκλογές

Οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία ήταν να γίνουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο του 2024, ωστόσο αναβλήθηκαν εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Ζελένσκι πρέπει να παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ένας νέος πρόεδρος.

Στην Ουκρανία ισχύει στρατιωτικός νόμος από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022, με το ουκρανικό κοινοβούλιο να τον επεκτείνει κάθε 90 ημέρες από τότε.

Ο επικεφαλής του κόμματος του Ζελένσκι («Υπηρέτης του Λαού»), Νταβίντ Αραχάμια έχει δηλώσει ότι όλα τα πολιτικά κόμματα είχαν συμφωνήσει οι επόμενες εκλογές για πρόεδρο να γίνουν έξι μήνες μετά την άρση του στρατιωτικού νόμου.

Εν τω μεταξύ, δημοσκόπηση που διεξήχθη από τον διαπιστευμένο ουκρανικό οργανισμό κοινωνικοπολιτικών ερευνών SOCIS τον Δεκέμβριο του 2024 αποκάλυψε τους υποψηφίους που ενδέχεται να αναδειχθούν για να διεκδικήσουν τη θέση του Ζελένσκι σε μια μελλοντική εκλογική αναμέτρηση – και αξιολόγησε τις πιθανότητές τους.

Ο ίδιος ο Ζελένσκι στη δημοσκόπηση έρχεται δεύτερος με 24,3%.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Βαλέρι Ζαλούζνι ή ο «Σιδερένιος Στρατηγός»

Ο 51χρονος Βαλέρι Ζαλούζνι είναι μια από τις πιο γνωστές φιγούρες του πολέμου.

Το παρατσούκλι του είναι «Σιδερένιος Στρατηγός». Κατείχε τη θέση του αρχιστράτηγου των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας από τον Ιούλιο του 2021 και ήταν υπεύθυνος για τον συντονισμό της πολεμικής προσπάθειας του Κιέβου μέχρι την αποπομπή του από τον Ζελένσκι τον Φεβρουάριο του 2024.

Όπως σημειώνει η Daily Mail, η άνοδός του στην κορυφαία στρατιωτική θέση της χώρας ήρθε μετά από μια λαμπρή καριέρα αφού υπηρέτησε τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας από διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων ως διοικητής της 51ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Φρουρών από το 2009 έως το 2012, ως αρχηγός του Επιτελείου και πρώτος αναπληρωτής διοικητής της Δυτικής Επιχειρησιακής Διοίκησης το 2017 και ως αρχηγός του Κοινού Επιχειρησιακού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας το 2018.

Μετά την απόφαση για την απομάκρυνση του Ζαλούζνι μετά από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο υπήρξαν αναφορές ότι ο «Σιδερένιος Στρατηγός» είχε έρθει σε ρήξη με τον Ουκρανό πρόεδρο λόγω των διαφορετικών απόψεών τους σχετικά με τον τρόπο αύξησης του αριθμού των στρατιωτών.

Η συνέντευξη που εξόργισε τον Ζελένσκι

Ο Ζελένσκι φέρεται επίσης να δυσανασχέτησε με μια συνέντευξη που έδωσε ο Ζαλούζνι στον Economist, στην οποία δήλωσε ότι ο πόλεμος κατά της Ρωσίας έχει φτάσει σε αδιέξοδο – κάτι που ο Ουκρανός πρόεδρος φοβόταν ότι θα μπορούσε να αποθαρρύνει τη Δύση από την παροχή περισσότερης βοήθειας.

Μετά την αποπομπή του, ο Ζαλούζνι διορίστηκε πρέσβης της Ουκρανίας στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Μάρτιο του 2024.

Τώρα, θεωρείται ως το φαβορί για νικητής αν γίνουν προεδρικές εκλογές.

Δημοσκόπηση της SOCIS τον Δεκέμβριο του 2024 σε 2.000 Ουκρανούς σε όλη την ελεγχόμενη από την Ουκρανία επικράτεια διαπίστωσε ότι το 36,1% των ερωτηθέντων θα ψήφιζαν τον «Σιδερένιο Στρατηγό» εάν διεξάγονταν προεδρικές εκλογές στο εγγύς μέλλον.

Ο Ζαλούζνι δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα είναι υποψήφιος, αλλά δήλωσε στα ΜΜΕ αυτή την εβδομάδα: «Για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση, ας βρούμε πρώτα τις συνθήκες υπό τις οποίες μια τέτοια ερώτηση θα ήταν απολύτως ενδεδειγμένη.

«Προς το παρόν, έχουμε μόνο ένα καθήκον – να επιβιώσουμε και να διαφυλάξουμε τη χώρα μας. Και μετά από αυτό, θα σκεφτούμε άλλα πράγματα».

O Βαλέρι Ζαλούζνι.

O Βαλέρι Ζαλούζνι.

Πέτρο Ποροσένκο ή ο «βασιλιάς της σοκολάτας»

Ο Πέτρο Ποροσένκο, 59 ετών, ήταν ο πέμπτος πρόεδρος της Ουκρανίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και εξελέγη το καλοκαίρι του 2014, μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην περιοχή Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας.

H Daily Mail αναφέρει ότι ο Ουκρανός ολιγάρχης, που συχνά τον αποκαλούν «βασιλιά της σοκολάτας» επειδή απέκτησε περιουσία ως επικεφαλής της εταιρείας ζαχαροπλαστικής Roshen, μεταξύ άλλων επιχειρήσεων στον τομέα της γεωργίας και της μεταποίησης, μεταπήδησε από τις επιχειρήσεις στην πολιτική στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι την πορεία του έχουν στιγματίσει κατηγορίες για διαφθορά.

Ο Ποροσένκο εξελέγη πρόεδρος τον Ιούνιο του 2014 μετά τις διαδηλώσεις του Euromaidan κατά του προκατόχου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος τον Νοέμβριο του 2013 απέσυρε την υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ υπό την πίεση του Κρεμλίνου.

Ο ίδιος το 2015, παρά την εκλογή του στην ουκρανική προεδρία, είχε ανακηρυχθεί από το Forbes ως δισεκατομμυριούχος. Ωστόσο, πλήρωσε τις κατηγορίες για διαφθορά που τον ακολουθούν για δεκαετίες και έχασε τις προεδρικές εκλογές από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το 2019.

Τώρα, ο Ποροσένκο είναι επικεφαλής ενός από τα κορυφαία κόμματα της ουκρανικής αντιπολίτευσης, του EuroSolidarity, και θεωρείται ο τρίτος πιθανότερος υποψήφιος να εκλεγεί πρόεδρος στις μελλοντικές ουκρανικές εκλογές – αν και υπολείπεται κατά πολύ των Ζαλούζνι και Ζελένσκι.

Στη δημοσκόπηση της SOCIS τον Δεκέμβριο του 2024 το ποσοστό του φτάνει στο 9,4%.

Ο Ποροσένκο δήλωσε αναπάντεχα την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουκρανία προετοιμάζεται για εκλογές τον Οκτώβριο – ένας ισχυρισμός που απορρίφθηκε αμέσως από το κόμμα του Ζελένσκι.

Η δήλωσή του έγινε λίγες ημέρες αφότου η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι το Κίεβο επέβαλε κυρώσεις στον Ποροσένκο, μεταξύ άλλων δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση απόσυρσης κεφαλαίων από την Ουκρανία. Ο Ποροσένκο ισχυρίστηκε ότι οι κυρώσεις είχαν πολιτικά κίνητρα.

Ο Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Πέτρο Ποροσένκο.

Η πρώην πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένσκο

Η Γιούλια Τιμοσένκο, 64 ετών, είναι μια από τις πιο γνωστές πολιτικές προσωπικότητες της Ουκρανίας, αλλά παρά τη δημοτικότητά της, δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει την προεδρία.

Είναι η μόνη γυναίκα που έχει διατελέσει ποτέ πρωθυπουργός της χώρας, ηγήθηκε της κυβέρνησης δύο φορές – πρώτα το 2005 και ξανά από το 2007 έως το 2010 – και υπήρξε επί μακρόν ένθερμη υποστηρίκτρια της ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρώπη.

Η Τιμοσένκο ξεκίνησε τη σταδιοδρομία της ως οικονομολόγος και αξιόλογη επιχειρηματίας στη βιομηχανία φυσικού αερίου της Ουκρανίας, αλλά όπως πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες χρησιμοποίησε τον πλούτο της για να οργανώσει τη μετάβασή της στην πολιτική.

Έπαιξε ηγετικό ρόλο στη λεγόμενη «Πορτοκαλί Επανάσταση» το 2004 που επέφερε την ανατροπή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, αλλά ο ίδιος την κέρδισε με 3,5 μονάδες διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2010.

Το 2014, αφού πέρασε τρία χρόνια στη φυλακή με κατηγορίες που θεωρήθηκαν από πολλούς ως πολιτικά υποκινούμενες επί διακυβέρνησης Γιανουκόβιτς, έθεσε ξανά υποψηφιότητα, αλλά τερμάτισε μακράν δεύτερη πίσω από τον Πέτρο Ποροσένκο, γράφει η Daily Mail.

Η Τιμοσένκο φαινόταν ότι είχε πιθανότητες να εκλεγεί το 2019, αλλά αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο αφού βρέθηκε πίσω από τους Ποροσένκο και Ζελένσκι.

Η Τιμοσένκο παραμένει μέλος του ουκρανικού κοινοβουλίου και ηγέτης του κόμματος «Πατρίδα» (Batkivshchyna) – αν και οι πιθανότητές της να διεκδικήσει τελικά την ανώτατη θέση της Ουκρανίας φαίνονται μικρότερες από ποτέ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της SOCIS, η Τιμοσένκο θα μπορούσε να πάρει το 6% των ψήφων στις μελλοντικές προεδρικές εκλογές.

Η Γιούλια Τιμοσένκο.

Η Γιούλια Τιμοσένκο.

Βιτάλι Κλίτσκο – Ο νυν δήμαρχος Κιέβου και πρώην μποξέρ

Από τα υπόλοιπα ονόματα της λίστας, ο πιο γνωστός στο ευρωπαϊκό κοινό είναι ο Βιτάλι Κλίτσκο, όχι τόσο για την πολιτική καριέρα του.

Ο σημερινός δήμαρχος του Κιέβου ήταν ένας παγκοσμίου φήμης πυγμάχος, κατακτώντας πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα βαρέων βαρών μαζί με τον αδελφό του Βλαντίμιρ όταν οι δυο τους κυριαρχούσαν στα ρινγκ, στη λεγόμενη «εποχή Κλίτσκο».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της SOCIS, ο Κλίτσκο θα μπορούσε να συγκεντρώσει το 2% των ψήφων.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι στις επόμενες ουκρανικές προεδρικές εκλογές σύμφωνα με το SOCIS είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Ντμίτρο Ραζούμκοφ, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών της Ουκρανίας Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο ιδρυτής και πρώτος διοικητής του (σ.σ. ναζιστικού) συντάγματος Αζόφ Αντρίι Μπιλέτσκι και ο βουλευτής της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης Ολέκσι Χοντσαρένκο.

Η περίπτωση του κουμπάρου του Βλαντίμιρ Πούτιν

Η Daily Mail σημειώνει ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί η περίπτωση να είναι υποψήφιος ο Βίκτορ Μεντβέντσουκ.

Ο Ουκρανός ολιγάρχης είναι κουμπάρος του Πούτιν, νονός της νεότερης κόρης του και στενός φίλος του.

Το 2021 είχε συλληφθεί και τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό επειδή υποστήριζε Ρώσους αυτονομιστές, κάτι που είχε εξοργίσει τον Πούτιν.

Ο Μεντβέντσουκ συνελήφθη στις αρχές του πολέμου ενώ επιχειρούσε να διαφύγει από την Ουκρανία, αλλά στη συνέχεια απελευθερώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής αιχμαλώτων.

O Βίκτορ Μεντβέντσουκ.

O Βίκτορ Μεντβέντσουκ.

Δεν είναι πλέον επίσημα Ουκρανός πολίτης, αλλά ο Πούτιν θα μπορούσε να επιμείνει στο να επιτραπεί στον Μεντβέντσουκ να είναι υποψήφιος έτσι ώστε να εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα, υποστηρίζει η Daily Mail.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook