Στον Τζο Μπάιντεν κατευθύνουν την οργή τους οι Δημοκρατικοί για την ήττα της Κάμαλα Χάρις από τον Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας τον ότι έπρεπε να είχε εγκαταλείψει την κούρσα νωρίτερα, δίνοντας αρκετό χρόνο στην αντιπρόεδρό του να διεκδικήσει με αξιώσεις τον Λευκό Οίκο.
Σχεδόν ως απάντηση στις κατηγορίες αυτές που πληθαίνουν, ο 82χρονος πολιτικός έκανε διάγγελμα χθες από τον Λευκό Οίκο, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» την προεδρία του και τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει επιτύχει πολλά αλλά χρειάζεται χρόνος για να τα δουν οι Αμερικανοί στην καθημερινότητά τους.
Διαβεβαίωσε ότι η μεταβίβαση της εξουσίας στον Τραμπ θα είναι ειρηνική, είπε ότι μίλησε μαζί του και τον διαβεβαίωσε ότι οι δύο ομάδες συμβούλων θα συνεργαστούν άψογα, λέγοντας χαρακτηριστικά «ας κατεβάσουμε τη θερμοκρασία», ότι ελπίζει πως το αποτέλεσμα των εκλογών έπεισε τους πολίτες πως το εκλογικό σύστημα είναι δίκαιο και ακέραιο και συνεχάρη τη Χάρις για τον αγώνα της. «Απομένουν 74 ημέρες μέχρι το τέλος της θητείας αυτής, ας τις κάνουμε να μετρήσουν», κατέληξε.
Στελέχη εκτός εαυτού
Ομως στελέχη των Δημοκρατικών μιλούν πλέον ανοιχτά, τονίζοντας πως η προχωρημένη ηλικία του Μπάιντεν, τα ερωτήματα σχετικά με την πνευματική του οξύτητα και η αντιδημοφιλία του έφεραν το κόμμα σε μειονεκτική θέση. Είναι έξω φρενών καθώς αναγκάστηκαν να στηρίξουν αρχικά έναν υποψήφιο που οι ψηφοφόροι είχαν ξεκαθαρίσει ότι δεν ήθελαν – και στη συνέχεια παρέμεινε στην κούρσα πολύ καιρό, παρότι ήταν σαφές ότι δεν μπορούσε να κερδίσει. «Δεν έπρεπε να έχει θέσει υποψηφιότητα», λέει ο Τζιμ Μάνλεϊ, συνεργάτης του πρώην ηγέτη της πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ριντ. «Είναι καιρός να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους χωρίς να ανησυχούμε για τα αισθήματα κάποιου. Αυτός και οι σύμβουλοί του έχουν κάνει τεράστια ζημιά στη χώρα».
Είναι περισσότεροι από 12 οι αξιωματούχοι και τα στελέχη που μίλησαν στο Politico και συμφωνούν πως ο Τζο Μπάιντεν σπατάλησε πολύτιμους μήνες και το μόνο που κατάφερε ήταν να καταλήξει σε μια καταστροφική εμφάνιση στο debate του Ιουνίου. Και όταν αποφάσισε, υπό μεγάλη πίεση, να δώσει τη σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις, της είχε φορτώσει πολλές προκλήσεις και της είχε αφήσει ελάχιστο χρόνο για να παλέψει για τη νίκη.
Κύματα οργής κατευθύνονται στον αμερικανό πρόεδρο καθώς στελέχη των Δημοκρατικών προσπαθούν να αναλύσουν τι πήγε τόσο στραβά και η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος ψήφισε τους Ρεπουμπλικανούς για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια. Οι ηγέτες του Δημοκρατικού Κόμματος ήλπιζαν ότι η Κάμαλα Χάρις θα μπορούσε να πάρει απόσταση και να διαφοροποιήσει τη θέση της από τα λάθη της κυβέρνησης Μπάιντεν, παρότι ξεκίνησε να διεκδικεί τον Λευκό Οίκο μόλις 107 ημέρες πριν από τις εκλογές. Ωστόσο, τα όποια κέρδη είχε η Χάρις κατά τη διάρκεια της σύντομης εκστρατείας της εξανεμίστηκαν στις 5 Νοεμβρίου όταν οι ψηφοφόροι πήγαν στις κάλπες ανησυχώντας για το κόστος ζωής.
Η απώλεια, συμφωνούν όλοι, θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα σε μια πολιτική κληρονομιά που ο Μπάιντεν έχτισε σταθερά για περισσότερο από μισό αιώνα, με αποκορύφωμα αυτό που οραματιζόταν ότι θα αποτελούσε ηχηρή ήττα του Τραμπ και της διχαστικής πολιτικής του. Αντίθετα, η προεδρία του Μπάιντεν θα είναι πλέον άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιστροφή του Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, ενώ τα νομοθετικά του επιτεύγματα κινδυνεύουν να υπονομευθούν από τον διάδοχό του.
Θα μπορούσε να αποτραπεί η ήττα;
Υπάρχει και ο αντίλογος. Συνεργάτες του προέδρου τονίζουν πως η ήττα της Τρίτης ήταν τόσο μεγάλη που δεν είναι σαφές εάν οποιοσδήποτε Δημοκρατικός υποψήφιος θα μπορούσε να κερδίσει υπό τέτοιες συνθήκες. Με την οργή που πυροδότησε ο πληθωρισμός, ο οποίος σαρώνει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και έφτασε τελικά στις ΗΠΑ, και με τους ψηφοφόρους της εργατικής τάξης να στρέφονται αποφασιστικά προς τον Τραμπ, οι σύμβουλοι του Μπάιντεν εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν η Χάρις θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν λειτουργικό συνασπισμό, ακόμα κι αν είχε περισσότερο χρόνο για την εκστρατεία της.
Ομως και εδώ οι επικριτές του Μπάιντεν έχουν ένα ισχυρό επιχείρημα: ότι αρχικά ο Λευκός Οίκος απέρριψε τον πληθωρισμό ως προσωρινό φαινόμενο και χρειάστηκε μήνες για να καταλάβει τον αντίκτυπο που είχε στο εκλογικό σώμα, πλήττοντας την αξιοπιστία του στους ψηφοφόρους και επισκιάζοντας τα οικονομικά βήματα που έγιναν σε άλλους τομείς. «Είναι ένας καλός άνθρωπος που μπορεί να είναι περήφανος για τα επιτεύγματά του. Αλλά η κληρονομιά του έχει καταρρεύσει», λέει ο Μάνλεϊ για τον Μπάιντεν. «Η χώρα οδεύει σε μια πολύ επικίνδυνη κατεύθυνση και αυτό οφείλεται εν μέρει στην αλαζονεία του».
Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ