Βερολίνο: Επιτυχής εξουδετέρωση βόμβας του Β’ ΠΠ κοντά στην Αλεξάντερπλατς
Μια αμερικανική βόμβα βάρους 100 κιλών, που εντοπίστηκε στο κέντρο του Βερολίνου 74 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξουδετερώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, ανακοίνωσε η Αστυνομία
Μια αμερικανική βόμβα βάρους 100 κιλών, που εντοπίστηκε στο κέντρο του Βερολίνου 74 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, εξουδετερώθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο, ανακοίνωσε η Αστυνομία.
«Ο πυροκροτητής καταστράφηκε με επιτυχία. Αίρουμε σταδιακά τις απαγορεύσεις. Σύντομα θα μπορέσετε να επιστρέψετε στα διαμερίσματά σας» ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η Αστυνομία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Αφού απομάκρυναν περίπου 3.000 ανθρώπους σε ακτίνα 300 μέτρων γύρω από την περιοχή της εμβληματικής πλατείας Αλεξάντερπλατς, οι Αρχές κατάφεραν τελικά να εξουδετερώσουν τη βόμβα, παρά τα πρώτα τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν. Σε όλη της διάρκεια της επιχείρησης είχε διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων, για λόγους ασφαλείας.
Οι Γερμανοί έχουν μεγάλη πείρα σε τέτοιου είδους καταστάσεις, αφού πολύ συχνά ανακαλύπτονται στη χώρα βόμβες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που δεν εξερράγησαν ποτέ. Οι επιχειρήσεις για την εξουδετέρωσή τους είναι πάντα εντυπωσιακές.
Το Σεπτέμβριο του 2017, στη Φρανκφούρτη, οι Αρχές προχώρησαν στη μεγαλύτερη εκκένωση μετά το 1945, αφού βρέθηκε μια βρετανική βόμβα βάρους 1,4 τόνων.
Τότε 65.000 κάτοικοι της πόλης υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους, για λόγους ασφαλείας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι βόμβες αυτές εξουδετερώνονται, όμως κάποιες φορές οι Αρχές αναγκάζονται να προχωρήσουν σε ελεγχόμενες εκρήξεις.
Το Βερολίνο βομβαρδίστηκε ανηλεώς από τους Συμμάχους κατά τη διάρκεια του πολέμου και ιδίως την άνοιξη του 1945, με αποτέλεσμα να καταστραφεί το ένα τρίτο των κτιρίων και να σκοτωθούν χιλιάδες άνθρωποι.
Στα χρόνια που ακολούθησαν εντοπίστηκαν χιλιάδες βόμβες που δεν είχαν εκραγεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, άλλες 3.000 παραμένουν ακόμη θαμμένες κάτω από την πόλη.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)