Βενεζουέλα: Βίαιες διαδηλώσεις – Γιατί οι Βρυξέλλες δεν αναγνωρίζουν ακόμα την εκλογή Μαδούρο
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε σήμερα ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της Κυριακής στη Βενεζουέλα παρά μόνο αφού καταμετρηθούν όλες οι ψήφοι και δοθούν στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία της καταμέτρησης, εν μέσω καταγγελιών της αντιπολίτευσης για νοθεία και τις αμφισβητήσεις σε διεθνές επίπεδο για την εγκυρότητα της εκλογικής διαδικασίας στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Το εθνικό εκλογικό συμβούλιο (CNE) της Βενεζουέλας ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα πως ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο επανεξελέγη για τρίτη θητεία στο αξίωμα. Η αντιπολίτευση όμως καταγγέλλει «μαζική νοθεία» και διατείνεται ότι κέρδισε ο δικός της υποψήφιος, Εδμούνδο Γκονσάλες Ουρούτια, με «το 73%» των ψήφων. Κατά τα επίσημα αποτελέσματα του CNE, ο Μαδούρο έλαβε το 51,2% των ψήφων, ενώ ο Ουρούτια το 44,2%.
Όπως ανέφερε ο Μπορέλ, το εκλογικό αποτέλεσμα ανακοινώθηκε από το CNE έπειτα από την καταμέτρηση του 80% των ψηφοδελτίων και η αντιπολίτευση έδωσε εντελώς άλλα αποτελέσματα. «Αυτός είναι επιπρόσθετος λόγος να μην αναγνωρίσουμε το αποτέλεσμα προτού επαληθευτούν πλήρως και με ανεξάρτητο τρόπο», συμπλήρωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βιετνάμ.
Οι 27 θα αποφασίσουν τα επόμενα βήματα αφού δοθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη αποτελέσματα, ανέφερε ακόμη ο ύπατος εκπρόσωπος για την κοινή εξωτερική πολιτική.
Την πλήρη επαλήθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων στη Βενεζουέλα με ανεξάρτητο τρόπο, ζητεί ο Ζοζέπ Μπορέλ
Κλιμακώνεται η βία στους δρόμους
Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της επανεκλογής του προέδρου Μαδούρο που ξέσπασε από τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Foro Penal. Οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για τις βίαιες ταραχές.
Οι πολίτες βρίσκονται για δεύτερη μέρα στους δρόμους εν μέσω της εκλογικής κρίσης που ξέσπασε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Η Δημοκρατική Ενιαία Πλατφόρμα (PUD), ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, κάλεσε τον λαό σε συγκέντρωση στο Καράκας με τη συμμετοχή να είναι τεράστια. Ήταν η πρώτη οργανωμένη δράση ευρείας κλίμακας μετά τις πολυάριθμες διαμαρτυρίες που καταγράφηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Στον αντίποδα, οπαδοί της κυβέρνησης προχώρησαν και αυτοί σε συγκεντρώσεις σε διάφορες περιοχές καθώς και στο Καράκας για να «γιορτάσουν εν ειρήνη» την νίκη του Μαδούρο, ο οποίος τους κάλεσε να κινητοποιούνται κάθε μέρα για να «αποκαταστήσουν την ειρήνη, την ηρεμία και την ομαλότητα», χαρακτηρίζοντας τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης ως «πραξικόπημα».
Η κυβέρνηση αποκαλεί τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του ως μέρος προσπάθειας πραξικοπήματος
Η αστυνομία έχει προχωρήσει σε εκατοντάδες συλλήψεις, με τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ, να δηλώνει ότι οι συλληφθέντες διαδηλωτές κατηγορούνται για εγκλήματα όπως υποκίνηση σε βία, παρεμπόδιση δημόσιων συγκοινωνιών, αντίσταση κατά της αρχής και στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, για τρομοκρατία.
Η αντιπολίτευση καλεί το CNE να παραδώσει άμεσα τα πρακτικά των εκλογών, ενώ παράλληλα δημιούργησε και έναν ιστότοπο στον οποίο λέει ότι έχει δημοσιεύσει, μέχρι στιγμής, το 81% των εκλογικών αποτελεσμάτων, τα οποία καταδεικνύουν ότι ο Γκονσάλες Ουρούτια νίκησε τον Μαδούρο με σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ψήφους διαφορά.
Αμφισβήτηση εκτός συνόρων
Το Ίδρυμα Κάρτερ, με έδρα στις ΗΠΑ, το οποίο παρακολούθησε την ψηφοφορία, ανέφερε ότι οι εκλογές δεν πληρούσαν τα διεθνή πρότυπα ακέραιας εκλογικής διαδικασίας και δεν μπορούν να θεωρηθούν δημοκρατικές, προσθέτοντας ότι η αποτυχία της εκλογικής αρχής να δημοσιεύσει συγκεντρωτικά αποτελέσματα ισοδυναμεί με σοβαρή παραβίαση.
Στο ίδιο πνεύμα, και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας, το οποίο βρίσκεται στην «υπηρεσία της εκτελεστικής εξουσίας και όχι των πολιτών», όπως υπογραμμίζει.
Πολλές χώρες κάλεσαν τη Βενεζουέλα να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων, ενώ αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει νέες κυρώσεις κατά ατόμων που συνδέονται με τις εκλογές, αν δεν υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια.
(Πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ)