«Άξονας Μοράγκ»: Το διαίρει και βασίλευε του Νετανιάχου στη νότια Γάζα

Η περιοχή αυτή αποτελείται κυρίως από γεωργική γη που βρίσκεται μεταξύ του Χαν Γιουνίς και της Ράφα και εκτείνεται από ανατολικά προς δυτικά σε όλη τη Γάζα.
Περιλαμβάνει τμήματα αυτού που ο ισραηλινός στρατός είχε προηγουμένως χαρακτηρίσει ως «ανθρωπιστική ζώνη», όπου είχε πει στους εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους να αναζητήσουν καταφύγιο.
Η περιοχή δεν είχε χαρακτηριστεί ως «άξονας», η αλλιώς «διάδρομος», πριν από την τελευταία ανακοίνωση του Νετανιάχου, σύμφωνα με το Middle East Eye.
Μάλιστα το όνομα «Μοράγκ» που χρησιμοποίησε αναφέρεται σε έναν παράνομο ισραηλινό οικισμό που ιδρύθηκε στην περιοχή μεταξύ 1972 και 2005.
Ωστόσο παραμένει ακόμα ασαφές τι εννοούσε ο Νετανιάχου με την «κατάληψη» της περιοχής.
Η Ράφα ξανά στο στόχαστρο
Παράλληλα οι ισραηλινές χερσαίες και εναέριες δυνάμεις επιτίθενται ανελέητα στη Ράφα, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, από τότε που ξανάρχισαν να βομβαρδίζουν τον πολιορκημένο θύλακα τον περασμένο μήνα.
Τα στρατεύματα έχουν εισβάλει σε κατοικημένες συνοικίες της πόλης και έχουν σκοτώσει αδιακρίτως αμάχους, μεταξύ των οποίων και γιατρούς, ενώ ανάγκασαν δεκάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν την περιοχή με τα πόδια.
Ο στρατός δήλωσε ότι στόχος του είναι να «περικυκλώσει» τη Ράφα.
Σύμφωνα με το ισραηλινό κανάλι 12, ο διαχωρισμός του Χαν Γιουνίς και της Ράφα αποτελεί μέρος του σχεδίου του στρατού για την υλοποίηση της πρότασης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναντ Τραμπ για την απομάκρυνση των Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας.
Σχέδιο ελέγχου και πίεσης
Μια πηγή της άμυνας δήλωσε στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz ότι εξεπλάγησαν από την ανακοίνωση του Νετανιάχου ότι ο στρατός κατέλαβε τον «άξονα Μοράγκ».
Η πηγή είπε ότι το σχέδιο του στρατού για τον έλεγχο της περιοχής που χωρίζει τη Ράφα και το Χαν Γιουνίς δεν είχε εγκριθεί και η αποκάλυψή του θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα στρατεύματα.
Ήταν ακόμη ασαφές πώς θα μπορούσε να συνδεθεί η διαδρομή με τη θάλασσα, καθώς περνάει μέσα από την «ανθρωπιστική ζώνη», πρόσθεσε η πηγή.
Ο Νετανιάχου εξήγησε ότι σκοπός του ελέγχου της περιοχής είναι να «διαιρέσει» τη Λωρίδα της Γάζας αποκόπτοντας τη Ράφα από το Χαν Γιουνίς και να αυξήσει την πίεση σταδιακά, μέχρις ότου επιστραφούν όλοι οι όμηροι .
Οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν επιχειρήσει στο παρελθόν να ελέγξουν διαδρόμους από ανατολή προς δύση στη βόρεια Γάζα, παράλληλα με τον λεγόμενο «άξονα Μοράγκ», στο πλαίσιο της στρατιωτικής στρατηγικής για την αύξηση της πίεσης σε συγκεκριμένες περιοχές.
Χωρίζοντας την Γάζα σε άξονες
Κατά την έναρξη του πολέμου, έλεγχαν τον λεγόμενο διάδρομο «Νετζαρίμ», που βρίσκεται μεταξύ της πόλης της Γάζας και της κεντρικής Γάζας, εμποδίζοντας τη μετακίνηση ανθρώπων μεταξύ του βόρειου και του νότιου τμήματος του θύλακα.
Αργότερα οι IDF αποσύρθηκαν από τον διάδρομο στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκε με τη Χαμάς τον Ιανουάριο, μια συμφωνία που το Ισραήλ παραβίασε στις 18 Μαρτίου, όταν επανέλαβε τις εκτεταμένες επιθέσεις στη Γάζα.
Πριν από την κατάπαυση του πυρός, οι ισραηλινές δυνάμεις έλεγχαν επίσης το μεγαλύτερο μέρος της περιοχής μεταξύ της πόλης της Γάζας και του βόρειου κυβερνείου της Γάζας, στο πλαίσιο του λεγόμενου «σχεδίου των στρατηγών», το οποίο αποσκοπούσε στην εκδίωξη όλων των Παλαιστινίων από τη βόρεια Γάζα.
Αργότερα αποσύρθηκαν επίσης από την περιοχή αυτή.
Επί του παρόντος, οι ισραηλινές δυνάμεις ελέγχουν τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας κατά μήκος των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο στη νότια Ράφα.
Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Ιανουαρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις έπρεπε να αποσυρθούν από τον Διάδρομο Φιλαδέλφειας μέχρι το τέλος της πρώτης φάσης, ρήτρα που δεν τήρησαν.
Ο Νετανιάχου μάλιστα αποκάλεσε τον «άξονα Μοράγκ» ως «δεύτερη διαδρομή Φιλαδέλφειας».