Αυτός είναι ο υπερσύγχρονος διάδοχος του μαχητικού F-2 – Συνεργάζονται Ιαπωνία, Βρετανία, Ιταλία
Οι υπουργοί Άμυνας από την Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία συμφώνησαν να επιταχύνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και στην κοινή ανάπτυξη ενός μαχητικού αεροσκάφους επόμενης γενιάς και ανακοίνωσαν ότι θα δημιουργηθεί ένας τριμερής κυβερνητικός οργανισμός για να συνεργαστεί με τα μέρη που παράγουν το σκάφος, δήλωσαν Ιάπωνες αξιωματούχοι την Κυριακή.
Οι τρεις χώρες συμφώνησαν το 2022 να παράγουν από κοινού ένα νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα είναι έτοιμο για ανάπτυξη το 2035, στο πλαίσιο του Global Combat Air Program ή GCAP, για να ενισχύσουν τη συνεργασία ενόψει των αυξανόμενων απειλών από την Κίνα, τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα.
Το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς θα αντικαταστήσει τα αποσυρόμενα F-2 της Ιαπωνίας που ανέπτυξε από κοινού με την Tempest των ΗΠΑ και της Βρετανίας.
Την Κυριακή, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Gen Nakatani, μετά από συνάντηση με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, John Healey και Guido Crosett, δήλωσε ότι ένας κοινός φορέας που ονομάζεται Διεθνής Κυβερνητικός Οργανισμός GCAP ή GIGO, θα συσταθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για να επιβλέπει την ανάπτυξη του αεροσκάφους.
Το μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς θα αντικαταστήσει τα αποσυρόμενα F-2 της Ιαπωνίας που ανέπτυξε από κοινού με την Tempest των ΗΠΑ και της Βρετανίας
Οι υπουργοί συναντήθηκαν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Άμυνας της Ομάδας των Επτά στη Νάπολη της Ιταλίας.
Στο έργο συμμετέχουν αρκετές εταιρείες του ιδιωτικού τομέα, μεταξύ των οποίων η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries, η βρετανική BAE Systems PLC και η ιταλική Leonardo.
Η GIGO, με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και επικεφαλής αξιωματούχο από την Ιαπωνία, θα επιβλέπει την ανάπτυξη του αεροσκάφους.
«Βλέπουμε τώρα την έναρξη της GIGO και μιας κοινοπραξίας σε καλό δρόμο» προς την υπογραφή του πρώτου τους συμβολαίου το επόμενο έτος, είπε ο Nakatani.
Η συμφωνία της Κυριακής αντιμετωπίζει τις ανησυχίες σχετικά με την πρόοδο του έργου παρά τις αλλαγές ηγεσίας τόσο στην Ιαπωνία όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Ιαπωνία: Τα επόμενα σχέδια στην αμυντική βιομηχανία
Στο Τόκιο, η Mitsubishi Heavy παρουσίασε για πρώτη φορά το 1/10 μοντέλο του κοινού μαχητικού αεροσκάφους και προσέλκυσε επισκέπτες σε μια σημαντική έκθεση αεροδιαστημικής την περασμένη εβδομάδα.
Ο Akira Sugimoto, ανώτερος εκπρόσωπος του προγράμματος Ιαπωνίας της MHI για το GCAP, δήλωσε ότι η κοινή ανάπτυξη μαχητικών αεροσκαφών θα έχει νόημα για τους Ιάπωνες προμηθευτές και για τη βιομηχανική βάση της χώρας.
«Η βασική μας θέση στην αμυντική βιομηχανία είναι να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας για να αναπτύξουμε ένα μαχητικό αεροσκάφος υψηλής ποιότητας. Πιστεύω ότι οι Ιάπωνες προμηθευτές διαθέτουν εξαιρετικές τεχνολογίες και ελπίζω ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι από αυτούς θα ενταχθούν στο GCAP», δήλωσε ο Sugimoto.
«Πιστεύω ότι θα βοηθήσει επίσης τους Ιάπωνες προμηθευτές να ενισχύσουν την ικανότητά τους να αναπτύξουν εξοπλισμό και να συμβάλουν στην παροχή καλύτερης προοπτικής και επιχειρηματικού περιβάλλοντος και σταθερότητας», είπε.
Η Ιαπωνία, η οποία αναπτύσσει ραγδαία τον στρατό της, ελπίζει να έχει μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Κίνας και το κοινό έργο μαχητικού αεροσκάφους θα βοηθήσει στην ενίσχυση της κυρίως εγχώριας και υπανάπτυκτης αμυντικής βιομηχανίας της Ιαπωνίας.
Η Ιαπωνία έχει χαλαρώσει σημαντικά τους περιορισμούς της στις εξαγωγές όπλων για να επιτρέψει τις ξένες πωλήσεις του μελλοντικού μαχητικού αεροσκάφους και την αδειοδότηση όπλων, όπως οι αναχαιτιστές πυραύλων εδάφους-αέρος PAC-3 που παράγονται στην Ιαπωνία για να συμπληρώσουν το απόθεμα των ΗΠΑ, το οποίο έχει μειωθεί λόγω της υποστήριξής τους στην Ουκρανία.
Πηγή: ΟΤ