Αυστρία: Ο κοροναϊός αμαυρώνει το καλοκαίρι

Δημοσιεύτηκε στις 28/06/2020 15:05

Αυστρία: Ο κοροναϊός αμαυρώνει το καλοκαίρι

Από τα μέσα Ιουνίου επιτρέπεται η είσοδος στην Αυστρία χωρίς υποχρεωτική καραντίνα και χωρίς αρνητικό τεστ για τον νέο κοροονοϊό, σε ταξιδιώτες από περισσότερες από 30 χώρες και άρα και σε εκείνους που επιστρέφουν από διακοπές. Ωστόσο δεν έχουν ξεπεραστεί παντού όλα τα εμπόδια, επειδή το άνοιγμα δεν είναι αμοιβαίο μεταξύ όλων των χωρών και άρα πρέπει να ληφθούν, επίσης, υπόψη τα μέτρα που ισχύουν σε άλλους προορισμούς, από υποχρεωτικές μάσκες έως κανόνες απόστασης.

Ακόμα και αν ο αριθμός των κρουσμάτων σε μεγάλα τμήματα της Ευρώπης είναι πλέον διαχειρίσιμος, ο κορονοϊός δεν έχει πλήρως περιοριστεί και με τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών κανονισμών, δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος εισαγόμενων ή εξαγόμενων περιπτώσεων.

Σύμφωνα με ειδικούς στη Βιέννη, αυτό σημαίνει πως για εκείνους που προτίθενται να ταξιδέψουν φέτος στο εξωτερικό για διακοπές, τα σχέδιά τους θα μπορούσαν, ενδεχομένως, με την λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων, να ανατραπούν. Ωστόσο, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, είχε ανακοινώσει ήδη στις 10 Ιουνίου, ότι χωρίς πλέον περιορισμούς –ότι δηλαδή δεν θα υπάρχει υποχρέωση αρνητικού τεστ για κορονοϊό ή για 14ήμερη καραντίνα– θα μπορούν να επιστρέφουν στη χώρα τους, από τις 16 Ιουνίου και μετά, οι Αυστριακοί που θα περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Ελλάδα, την Ιταλία ή την Κροατία, στους τρεις αυτούς προσφιλείς στους ίδιους τουριστικούς προορισμούς.

Είναι χαρακτηριστικό, πως πρόσφατα, μεγάλη μερίδα του αυστριακού Τύπου –στον οποίο μάλιστα υπάρχουν τελευταία, αφιερώματα σε διάφορους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς– είχε χαιρετίσει το γεγονός ότι στην Ελλάδα πολλά ξενοδοχεία άνοιξαν πάλι για παραθεριστές από την 1η Ιουνίου, όπως και οι πτήσεις από το εξωτερικό.

Όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά στα σχετικά δημοσιεύματα, από αυτή την ημερομηνία δεν υπάρχουν πλέον κανόνες καραντίνας για τους επιβάτες αεροπορικών πτήσεων όταν προσγειώνονται στην Ελλάδα και «άρα, από τις αρχές Ιουνίου δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα για Αυστριακούς που ταξιδεύουν στην Ελλάδα».

Η Αυστρία εξακολουθεί να απαιτεί πιστοποιητικό υγείας CoV με αρνητικό τεστ κορονοϊού ή υποχρεωτική 14ήμερη καραντίνα στο σπίτι για εισόδους από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία, τη Σερβία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο, την Αλβανία, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Τουρκία, από την οποία υπήρξαν τις τελευταίες ημέρες επίσημες διαμαρτυρίες προς τη Βιέννη.

Από την άλλη πλευρά, η Σλοβενία και η Κροατία, για παράδειγμα, εντείνουν τα μέτρα εξαιτίας του κορονοϊού και τις προϋποθέσεις εισόδου, για περαιτέρω χώρες στις οποίες η επιδημιολογική κατάσταση έχει επιδεινωθεί. Από την Πέμπτη, στη Σλοβενία, η υποχρέωση απομόνωσης 14 ημερών ισχύει επίσης για προερχόμενους από την Πορτογαλία και την Αλβανία. Η Κροατία εισάγει υποχρεωτική αυτο-απομόνωση για είσοδο από τη Βοσνία, τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας απέσυρε το Λουξεμβούργο και το Μαυροβούνιο από τον κατάλογο των επιδημιολογικά ασφαλών χωρών για τις οποίες δεν υπάρχουν περιορισμοί εισόδου.

Ιδιαίτερα αυστηρές, και χωρίς να υπάρχει ημερομηνία χαλάρωσης, είναι οι προϋποθέσεις εισόδου στην Ιρλανδία, όπου κατ ‘αρχήν, ισχύει η υποχρέωση καραντίνας για δύο εβδομάδες και η συγκατάθεση για «εντοπισμό επαφής». Η Ιρλανδία προς το παρόν, φέρεται να μην είναι ιδιαίτερα ελκυστική για διακοπές -εστιατόρια, μπαρ και παμπ παραμένουν κλειστά μέχρι τον Ιούλιο, όπως και τα πολιτιστικά ιδρύματα και οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Στη Φινλανδία επίσης, ισχύουν αυστηροί κανόνες εισόδου, τουλάχιστον έως τις 13 Ιουλίου, από τους οποίους εξαιρούνται οι παραθεριστές -εκτός εάν προέρχονται από την Ισλανδία, τη Νορβηγία, τη Δανία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η Νορβηγία θα επιτρέψει την είσοδο από την Αυστρία και άλλες χώρες από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και τη Ζώνη Σένγκεν από τις 15 Ιουλίου, υπό τον όρο ότι ο αριθμός των λοιμώξεων είναι αντίστοιχα χαμηλός. Μέχρι τότε, η νορβηγική υγειονομική αρχή θα πρέπει να καταρτίσει έναν κατάλογο χωρών και περιοχών για τις οποίες οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν λόγω του αριθμού των μολύνσεων.

Ένα σύντομο ταξίδι στην Κοπεγχάγη, πιθανότατα δεν είναι επιλογή στο άμεσο μέλλον, καθώς έως τις 31 Αυγούστου 2020, παραμένουν κλειστά όλα τα σύνορα για μη αναγκαίες μετακινήσεις, ωστόσο στη Δανία μπορεί κανείς να ταξιδέψει για τουριστικούς λόγους, εάν προέρχεται από τη Νορβηγία, την Ισλανδία ή τη Γερμανία και έχει κάνει κράτηση τουλάχιστον έξι διανυκτερεύσεις ή διαθέτει εκεί εξοχική κατοικία. Από τις 27 Ιουνίου, αυτός ο κανονισμός ισχύει επίσης για άτομα από άλλες χώρες της ΕΕ και, επομένως, και από την Αυστρία, αλλά εξαιρέσεις είναι η Πορτογαλία και το μεγαλύτερο τμήμα της Σουηδίας.

Από το Σάββατο, οι ίδιοι οι Δανοί έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν ξανά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η κυβέρνηση της Κοπεγχάγης, προϋπόθεση για την άρση της προειδοποίησης ταξιδιού είναι πάνω από όλα ότι ο αριθμός των νέων λοιμώξεων στην αντίστοιχη χώρα, είναι μικρότερος από 20 ανά 100.000 κατοίκους.

Από τις αρχές Ιουλίου, η Μάλτα θα ανοίξει ξανά σε τουρίστες από 22 χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Αυστρίας) – υπό την προϋπόθεση ότι έχουν μείνει στη χώρα προέλευσης τους, τις τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη των διακοπών και προς τούτο αρκεί μια γραπτή αυτοεπιβεβαίωση στα αγγλικά. Με τη βοήθεια μιας «κάρτας εντοπισμού επιβατών δημόσιας υγείας», η οποία θα πρέπει να συμπληρωθεί κατά την είσοδο, η Μάλτα θέλει να επιτρέψει την πιθανή ανίχνευση επαφών σε περίπτωση εμφάνισης εστίας κορονοϊού.

Στις Κάτω Χώρες μπορεί κανείς να ταξιδέψει ήδη, εάν προέρχεται από τις άλλες χώρες Σένγκεν, αλλά προϋπόθεση είναι η προ-κράτηση διαμονής, ενώ η είσοδος μπορεί να απορριφθεί εάν δεν υπάρχει η σχετική επιβεβαίωσή της, ωστόσο σε ταξιδιώτες από τη Σουηδία και τη Βρετανία «συνιστάται επειγόντως» να τεθούν σε οικειοθελή καραντίνα για δύο εβδομάδες.in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook